Quantcast

K. Ignatavičius: Kaunas gali vadintis Lietuvos Kalėdų sostine

  • Teksto dydis:

Istorinės aplinkybės liudija, kad Kaunas yra vienintelis šalies miestas, galintis save vadinti tikrąja Kalėdų sostine. Tai rodo ir socialinių tinklų vartotojų sumanymas šventinius miesto įvykius šiemet žymėti grotažyme #KaleduSostine.

Dar 1998 m. Kauno miesto globėju oficialiai paskelbtas šventasis Mikalojus ne be reikalo yra laikomas Kalėdų Senelio pirmtaku ar tiesiog prototipu. Graikijoje jo vardas yra Nikolaus, o štai kitose šalyse jis trumpinamas į Klaus (Claus). Taigi šventasis Mikalojus galėtų būti vadinamas tiesiog Santa Klausu.

Kaune jau penkerius metus gyvuoja tradicija gruodžio pradžioje, minint šv. Mikalojaus dieną, visam šventiniam laikotarpiui miesto raktus perduoti jo globėjui. Savo globėju šv. Mikalojų yra paskelbę daug pasaulio miestų ir šalių, tačiau Lietuvoje toks yra vienintelis Kaunas. Kauno globėju anuomet jį patvirtino arkivyskupas, istorikai ir miesto meras. Tai liudija ir oficialūs įrašai Nyderlanduose įsikūrusiame Šventojo Mikalojaus centre.

Šv. Mikalojaus simboliai – Kalėdų dovanas reiškiantys trys rutuliai – puikuojasi tiek Kauno herbe, tiek ir reprezentacinėje vėliavoje bei mero antspaude.

„Netgi senuosiuose dokumentuose, antspauduose yra pavaizduotas šventasis Mikalojus. Jo atvaizdai rasti ir senamiesčio pastatų, tarp jų ir miesto rotušės senoviniuose kokliuose. Kaune turime ir Šv. Mikalojaus bažnyčią. Taigi visi faktai įrodo, kad Kaunas išties gali pagrįstai vadintis Lietuvos Kalėdų sostine“, – šypsosi Kauno Rotušės aikštės draugijos pirmininkas Kęstutis Ignatavičius.

Šv. Mikalojaus bažnyčioje visus metus saugoma jo skulptūra prieš Kalėdas kasmet iškilmingai atnešama į Kauno rotušę ir ten būna visą šventinį laikotarpį, taip simbolizuodama šv. Mikalojaus šeimininkavimą Kalėdų mieste. Dar viena svarbia iškilmių dalimi tapęs paties šv. Mikalojaus sveikinimas kauniečiams, sakomas iš pagrindinio rotušės balkono.

Šiemet šią kelerius metus gyvuojančią teatrališką tradiciją ketinama kiek pakeisti. Pasak K. Ignatavičiaus, nuspręsta surinkti visas į senosios vaško krosnies ekspoziciją kauniečių bei turistų sumestas monetas, sukrauti į tris maišelius ir padovanoti visuomeninėms organizacijoms, pavyzdžiui, vaikų dienos centrams.

Greta visų argumentų K. Ignatavičius vardija ir eilę metų gražiausia išrinktą Kalėdų eglę, Kaune rengiamus „Gerumo kristalų“ apdovanojimus ir nuo pat 1990-ųjų kasmet vykstantį kalėdinį labdaros vakarą: „Ne be reikalo sakoma, kad Kalėdos – gerumo metas. Visos šios gerumo kupinos iniciatyvos renkant labdarą ir apdovanojant miesto žmones dar kartą patvirtina, kad tai gali vykti tik pačioje tikriausioje Kalėdų sostinėje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Manau kad lankytų renginius ir žmonės būtų aktivesni reikia atpiginti troleibusų,autobusų,Žaliakalnio funikulieriaus bilietus,žmonės neturi pinigų aplankyti ,pažiūrėti ,netgi esamos eglutės Rotušėje.Pensijos ,jeigu jas galima būtų pavadinti pensijomis,niekinės,nelieka laisvalaikiui ir t.t....Šveskite,šokite ... už mus visus ,kurie neturi bilietui....

Alina

Alina portretas
Tiems,kurie patys sukurti nieko nemoka , belieka tik ant kitų burnuoti ir tulžį savo lieti. Begėdžiai ir tiek :(

Kupčinskas

Kupčinskas portretas
Kai tik burunduko neliko, Kaunas atsigavo. Valio!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių