Quantcast

„Jaunimo linija“ kviečia prisijungti prie savanorių komandos

  • Teksto dydis:

Viena didžiausių Lietuvoje veikiančių nemokamos emocinės paramos telefonu ir internetu tarnyba "Jaunimo linija", kaip ir kiekvieną rudenį, kviečia norinčiuosius prisijungti prie savanorių komandos.

Skambučių daugėja

Jau 26 metus veikianti tarnyba gyvuoja tik savanorių dėka, kurie per visus veiklos metus atsiliepė į daugiau nei į 1 mln. skambučių.

Skambučių skaičius ir savanorių gretos kasmet augo ir šiandien "Jaunimo linija" jungia daugiau nei 350 savanorių, kurie atsiliepia į vieną iš trijų skambučių (palyginti 2012 m. galėjo atsiliepti į vieną iš 20). Problemos, dėl kurių skambina žmonės, keitėsi nežymiai, nors nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo užaugo visiškai nauja karta. Kaip ir visais laikais, aktualiausi lieka santykiai, gyvenimo prasmės klausimai, dalis skambinančiųjų mąsto apie savižudybę.

Nesikeitė ir motyvai, kurių vedini, įvairiausių profesijų bei amžiaus žmonės jungiasi prie "Jaunimo linijos" savanorių komandos. Labiausiai savanoriauti emocinės paramos tarnyboje skatina noras prasmingai leisti laiką padedant kitiems žmonėms, įgyti naujų įgūdžių ir susirasti draugų. Šešerius metus "Jaunimo linijoje" savanoriaujanti Donata dar studijuodama psichologiją pajuto norą padėti kitiems žmonėms ir panaudoti žinias praktiškai.

Specialūs kursai

Kaune gyvenanti Donata, kaip ir kiekvienas būsimasis emocinės paramos savanoris, turėjo baigti specialius kursus tam, kad galėtų tinkamai pasiruošti išklausyti sunkumus išgyvenantį žmogų. Kursų metu gali kilti įvairiausių jausmų ir pačiam savanoriui, todėl dažnas jų tai vadina didžiausia gyvenimo patirtimi bei jausmų mokykla.

Emocijos svyravo nuo džiugesio, jaudulio iki nusivylimo savimi, galvojimo – gal tai ne man.

"Parengiamieji kursai buvo vienas didžiausių mano gyvenimo nuotykių, kartu kėlusių begalę skirtingų jausmų. Emocijos svyravo nuo džiugesio, jaudulio iki nusivylimo savimi, galvojimo – gal tai ne man. Šios mintys apnikdavo pačioje pradžioje, nes tikrai nebuvo lengva perprasti jausmų pasaulį, suvokti, kad žmonėms reikia ne patarimų, o nevertinančio buvimo šalia", – teigė Donata.

Savanorystė dažniausiai savanoriaujančiam žmogui suteikia pilnatvės, savirealizacijos, sėkmės pojūtį, jis jaučiasi vertinamas ir reikalingas. Savanorystė taip pat gali tapti ir iššūkiu, skatinančiu tobulėti, augti kaip asmenybei, įgyti naujų įgūdžių.

Palaiko vieni kitus

Donata šiandien ne tik teikia emocinę paramą skambinantiesiems, bet ir yra savanorių mokytoja. Ji kartu su kitais rūpinasi jų kvalifikacija, veda užsiėmimus, sprendžia neeilinius atvejus.

"Man, kaip savanorių mokytojai, ypač gera, kai baigiantis kursams matau, kaip stipriai būsimieji savanoriai paauga. Atpažįstu juose save – tas vidinis pokytis yra magiškas. Jis paliečia ne tik savanorystę, bet ir asmeninį gyvenimą, ugdo toleranciją, empatiją, savęs ir kito supratimą. Man "Jaunimo linija" yra tokia ypatinga organizacija, kurioje yra didžiausia gerų žmonių koncentracija vienoje vietoje", – mokytojavimu džiaugėsi savanorė.

Donata "Jaunimo linijoje" taip pat priklauso užnugario komandai, kuri yra skirta palaikyti savanorius, kai jiems patiems norisi pasidalyti savo jausmais po pokalbio. Anot Donatos, kuri ir pati yra turėjusi nelengvų pokalbių, nieko nėra geriau, kaip po sunkaus budėjimo išgirsti kolegos malonų balsą bei palaikančius žodžius.

Renka naują grupę

Dažnai "Jaunimo linijos" savanoriai išgirsta klausimą, ar nėra sunku po pokalbio negalvoti apie žmonių problemas, ar jos neapkrauna, nenuliūdina. Kaip teigia Donata, būna visko. "Man labiausiai padeda mintis, kad liūdna ir gaila yra tada, kai žinome, jog žmogui sunku, bet nieko nedarome. O "Jaunimo linijoje" mes darome – išklausome, suprantame, palaikome ar tiesiog pabūname kartu, kitame laido gale, kai žmogus neturi su kuo pabūti", – savanorystės patirtimi dalijosi Donata.

Šiuo metu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje yra renkamos naujos "Jaunimo linijos" savanorių grupės.

Registruotis į informacinį seminarą konkrečiame mieste ir sužinoti daugiau apie "Jaunimo liniją" bei įvairias savanorystės formas galima jaunimolinija.lt arba el. paštu: kaunas@jaunimolinija.lt, klaipeda@jaunimolinija.lt.


Šiame straipsnyje: Jaunimo linijasavanoriaikomanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių