Quantcast

Jaunimo centre nesvarbių klausimų nėra

Įvairios krizės, netektys, tėvų skyrybos ar emigracija, mokymosi sunkumai, lyties tapatumo klausimai, savižudybės rizika, smurtas, patyčios, ankstyvas seksualinis gyvenimas – tai dar ne visi jaunimą kankinantys klausimai.

Atsakymai į juos ir pagalba nemokamai teikiama Kauno miesto poliklinikos Dainavos jaunimo centre. Vytautės Užaitės vadovaujamas kolektyvas turi jau aštuoniolikos metų darbo patirtį, todėl paslapčių tarp psichologų, socialinių darbuotojų ir net pačių droviausių jaunų žmonių nelieka. Apie tai – pokalbis su V.Užaite.

– Papasakokite apie Jaunimo centro veiklą: su kokiomis problemomis į specialistus kreipiasi jauni žmonės, kokio amžiaus, kaip, kokiomis formomis jiems padedate?

– Kauno miesto poliklinikos Dainavos jaunimo centras įkurtas 2000 m. poliklinikos administracijos iniciatyva ir Kauno m. savivaldybės bei Vekšės (Švedija) "Rotary" klubo pastangomis, siekiant prisidėti prie paslaugų jaunimui prieinamumo didinimo. Tai vienintelis tokio pobūdžio centras Kaune, kur vienoje vietoje sutelktos nemokamos kompleksinės paslaugos jaunimui (13–26 metų). Jaunimo centro veikla vykdoma dviem pagrindinėmis kryptimis: psichologinės ir socialinės pagalbos teikimas bei švietimas lytinės sveikatos klausimais.

– Kaip ši pagalba teikiama? Ar galima pasikonsultuoti dėl kankinančios problemos individualiai?

– Paslaugas jaunimui teikia profesionalių psichologų, socialinių darbuotojų, lytinės sveikatos specialistų komanda: teikiamos individualios ir grupinės konsultacijos, vyksta prevencinės paskaitos bei diskusiniai seminarai, įvairūs į patyrimą orientuoti praktiniai užsiėmimai, atviri renginiai, mokymai.

– Įdomu, kas jaunimui kelia nerimą?

– Aktualiausios problemos, dėl kurių kreipiamasi į Jaunimo centrą, – įvairios krizės, santykių problemos, netektys, tėvų skyrybos, tėvų emigracija, adaptacijos problemos, mokymosi sunkumai, lyties tapatumo klausimai, savižudybės rizika, save žalojantis elgesys, smurtas, patyčios, ankstyvas seksualinis gyvenimas, užimtumo trūkumas, polinkis į įvairias priklausomybes, žalinga valgymo elgsena bei perdėta svorio kontrolė ir kt.

Dažnai susiduriama ir su savęs pažinimo, realizavimo klausimais, noru atrasti sau tinkamiausią veiklą, įgyti drąsos ir pasitikėjimo renkantis studijų kryptį, ieškant darbo ar priimant kitus jaunam žmogui svarbius sprendimus. Daug dėmesio skiriama ir sveikatos priežiūros įgūdžiams ugdyti – mokant pažinti ir suprasti savo kūną, jo siunčiamus signalus, o esant negalavimų – laiku ir nedelsiant kreiptis pagalbos į specialistus. Čia ypač didelį vaidmenį vaidina buvimas Kauno miesto poliklinikos dalimi, kadangi į problemų, susijusių su sveikata, sprendimą nedelsiant įsitraukia ir čia pat dirbantys profesionalūs bei kompetentingi medikai, o jaunam žmogui, atėjusiam į Jaunimo centrą, nebereikia patirti papildomo streso ieškant, kur ir kas jam galėtų suteikti reikiamą pagalbą.

Poliklinikos medikai taip pat įsitraukia į prevencines, šviečiamojo pobūdžio veiklas, dalyvauja Jaunimo centre vykstančiuose renginiuose sveikatos temomis, taip tapdami ne tik savo profesijos ambasadoriais jaunimui, bet ir formuodami suvokimą, kad rūpinimasis savo sveikata yra daug daugiau nei negalavimų įveikimas.

– Jaunimo apklausų duomenimis, net 57 proc. jaunų žmonių kankina polinkis į žalingus įpročius. Kodėl jie taip paplitę? Ar centras užsiima žalingų įpročių prevencija?

– Žalingų įpročių tema visuomet kelia daug diskusijų. Stebina ne tik jų paplitimo mastas, bet ir nuolat kintančios įpročių formos, jų prieinamumas bei visuomenėje vyraujančios mados. Pavyzdžiui, šiuo metu elektroninė cigaretė jauno žmogaus rankoje nėra neįprastas reiškinys, tačiau jos poveikis organizmui vis dar apipintas su tikrove prasilenkiančia informacija. Mūsų darbas – tą informaciją jaunimui pateikti tikrą, paremtą mokslu, medikų ir kitų specialistų įžvalgomis, tokiu būdu skatinant aktyvias diskusijas, ugdant gebėjimą atsirinkti ne tik teisingus informacijos šaltinius, bet ir suvokti priklausomybių atsiradimo priežastis.

Kalbėdamiesi alkoholio prevencijos temomis kviečiame prisijungti ir anoniminių alkoholikų bendruomenės narius, kurie, dalydamiesi savo istorijomis, jaunimui atskleidžia gyvenimišką priklausomos asmenybės portretą ir priežastis, nulėmusias priklausomybės atsiradimą. Dirbdami su tėvais nuolat girdime klausimų, kodėl jų vaikai pradėjo rūkyti, vartoti alkoholį, piktnaudžiauti laiku, praleidžiamu internete, tačiau uždavę klausimą patiems tėvams, pavyzdžiui, kiek iš auditorijoje esančių tėvų rūko, matome gausiai pakeltas rankas. Paprašyti įvardyti, kiek tiksliai savo laiko skiria laisvalaikio veikloms internete, tai padaryti irgi gali ne visi. Todėl pirmiausia kalbėdami apie jaunų žmonių priklausomybių problemas turime būti sąžiningi sau ir atsakyti į klausimą, kiek iš tiesų prisidedame kokybišku laiku ir dėmesiu savo vaikams, kad jų noro būti pripažintiems, įvertintiems ir pastebėtiems nereikėtų tenkinti bendraamžių rate svaiginantis ar pasineriant į virtualų pasaulį.

– Dėl ko jaunimą kankina depresija? Kaip padedate sergantiesiems šia ir kitomis ligomis, turintiems suicidinių minčių?

– Daug problemų jaunimui kelia rimtų iššūkių ir nemenką stresą. Dažniausiai jos neatsiranda staiga, kaupiasi ilgą laiką, sekina jauną žmogų, o kiekviena sudėtingesnė situacija tampa, rodos, nebeįveikiama. Dažnai prarandamas tikėjimas savimi, kyla nepagrįstas kaltės ar kitų kaltinimo jausmas, atsiranda baimė imtis įprastų ar naujų veiklų, pradedama abejoti aplinkui esančiųjų nuoširdumu ir noru padėti, kyla rimti egzistenciniai klausimai.

Kita problema – artimųjų palaikymo trūkumas ar nenoras pripažinti situacijos sudėtingumą. Dažnai mūsų specialistams tenka įrodinėti, kad tai – rimtas rizikos signalas, o ne išsigalvojimas, tingėjimas ar tiesiog paauglystei būdingas elgesys. Pavyzdžiui, į psichologą besikreipiantis jaunuolis išsako nenorą gyventi dėl nutrūkusių santykių su mergina – situacija atrodo beviltiška, namiškių ir draugų pastangos pralinksminti, sumenkinti praradimą skaudina ir žeidžia dar labiau, dingsta bet kokia motyvacija mokytis, sportuoti, bendrauti. Arba štai kabineto duris praveria mergina, nepatenkinta savimi, nesėkmingai bandydama laikytis dietų, galvodama, kad bus laimingesnė, turės daugiau draugų ir nebejaus nerimo, jei numes keletą kilogramų, tačiau iš tiesų problema jau artėja prie valgymo sutrikimų. Čia psichologo vaidmuo tampa ypač svarbus, nes nuoseklus darbas stiprinant ar grąžinant prarastą pasitikėjimą savimi, mokantis tinkamai išreikšti savo jausmus, atsispirti aplinkos įtakai, skatinant teigiamas emocijas padeda sumažinti didžiąją dalį išgyvenamų sunkumų.

– Ar galite padėti jauniems žmonėms, kurie skundžiasi blogais santykiais su tėvais?

– Atlikti įvairūs moksliniai tyrimai ir mūsų specialistų darbo praktika rodo: paaugliai labiausiai nori, kad tėvai jų atidžiai klausytųsi ir pasistengtų suprasti. Paauglystės laikotarpiu, kai didžiausia siekiamybė – laisvė ir savarankiškumas, tėvai vis dar yra svarbūs, tačiau iš jų tikimasi palaikymo net ir padarius klaidų ar sulaužius pasitikėjimą. Jeigu to pritrūksta (o tai nutinka gana dažnai), kyla konfliktų, paaugliai jaučiasi nesuprasti, pradeda maištauti.

Psichologo konsultacijos, kai yra tokia situacija, sudaro palankiausias sąlygas abiem pusėms išgirsti vieniems kitus be kaltinimų, kritikos, kartu aptarti šeimoje esančias taisykles ir padarinius, jų nesilaikant, padėti kurti ir palaikyti pagarbius tarpusavio santykius. Šiuos įgūdžius galima lavinti ir stiprinti, todėl drąsiname ir skatiname tiek jaunimą, tiek suaugusiuosius, norinčius gerų ir atvirų tarpusavio santykių, dėl jų pasistengti ir kartu padirbėti.

– Ankstyvi lytiniai santykiai ir ankstyva motinystė nėra tabu per konsultacijas?

– Remiantis mokslininkų duomenimis, Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį mergaičių lytinio brendimo pradžia gerokai paankstėjo. Anksčiau brendimas prasidėdavo apie 13-us metus, dabar vidutinis amžius fiksuojamas perkopus 12-us. Tam nemažai įtakos turi kintantis gyvenimo būdas, pasikeitusi mityba, hormoniniai veiksniai ir kt. Lygiai taip pat ankstyvesni tampa ir lytiniai santykiai bei juos lydinčios psichologinės ir sveikatos problemos, kurioms bręstantis organizmas nėra pasirengęs. Čia atsiranda poreikis laiku ir profesionaliai reaguoti į vykstančius jaunuolių elgsenos pokyčius tam, kad ji netaptų rizikinga, o fiksuojami ankstyvos motinystės atvejai, sulaukus vos 13 metų, netaptų dar ankstesni.

Jaunimo centre teikiamos paslaugos apima tiek individualias gydytojos ginekologės konsultacijas, kurios skirtos visiems rūpimiems lytinės sveikatos klausimams aptarti, susipažinti su apžiūros kabinete esančia medicinine įranga, tiek lytinio švietimo paskaitas ir diskusinius seminarus jaunimui, kurių metu daug dėmesio skiriama ir psichologiniams lytiškumo aspektams.

Vis dar sulaukiame nemažai klausimų, ar ankstyvo amžiaus pradėdami kalbėtis šiomis temomis neskatiname lytinių santykių? Atsakymas – tikrai ne, nes jaunas žmogus, turėdamas visą jam rūpimą informaciją apie tai, kas vyksta su jo kūnu, bus linkęs ne eksperimentuoti, o elgtis atsakingiau ir sąmoningiau, ir į kylančius klausimus atsakyti rinksis patikimus šaltinius. Dirbdami su jaunimu akcentuojame: ateikite, klauskite, kalbėkimės, Jaunimo centre nėra nesvarbių klausimų. Raginame ir tėvus, norinčius pasitarti, kaip ir kada su savo vaikais kalbėtis lytiškumo temomis, užsukti pas mus. Kartu rasime atsakymus į visus klausimus.


VšĮ Kauno miesto poliklinikos Dainavos jaunimo centras

Pramonės pr. 31, Kaunas

Informacija tel. (8 37) 452 885.

Registracija į psichologų konsultacijas tel. (8 37) 455 588, 787 002.

Daugiau informacijos www.jaunimocentras.eu

www.kaunopoliklinika.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilūnė Bučinskienė

Vilūnė Bučinskienė portretas
Vytaute, sėkmės, sėkmės ir dar daug kartų sėkmės. Ir sveikatos Tau ir Tavo pacientams. Tu - vienas iš šviesiausių žmonių, kurių man darbinė veikla nepagailėjo. Džiugu!. Nepavark.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių