Quantcast

Japonijos imperatoriaus apdovanojimas – kauniečiui

  • Teksto dydis:

Vakar Vytauto Didžiojo universitete „Sugiharos fondo – diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkui Ramūnui Garbaravičiui iškilmingai įteiktas garbingas Japonijos imperatoriaus apdovanojimas.

Apie sprendimą R.Garbaravičių apdovanoti „Tekančios saulės ordinu su aukso spinduliais ir rozete“ (angl. The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette) paskelbta dar šių metų balandį, o apdovanojimo ceremonija surengta rugsėjo 5-ąją, Kaune vykstant Sugiharos savaitės renginiams. Tekančios saulės apdovanojimas kauniečiai įteiktas už nuopelnus puoselėjant Chiunės Sugiharos atminimą skatinti supratimą apie Japoniją ir prisidedant prie kultūrinių mainų tarp Japonijos ir Lietuvos. Ordino pažymėjime pabrėžiama, kad apdovanojimas teikiamas Japonijos imperatoriaus vardu, o dokumentą pasirašė Japonijos Vyriausybės vadovas Shinzo Abe.

Be pono Ramūno Garbaravičiaus pastangų sunku įsivaizduoti, koks likimas būtų ištikęs Sugiharos namus.

„Be pono Ramūno Garbaravičiaus pastangų sunku įsivaizduoti, koks likimas būtų ištikęs Sugiharos namus“, – įteikdamas ordiną sakė paskirtasis Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki.

Tam, kad būtų prisimenami ir plačiai skleidžiami Ch.Sugiharos nuopelnai, 1999 m. R.Garbaravičius įkūrė „Sugiharos fondą – diplomatai už gyvybę“. 2000 m. išsinuomojo buvusį Japonijos konsulato Kaune pastatą iš tuometinių savininkų ir pirmajame pastato aukšte atidarė Sugiharos namų muziejų. 2004 m. įsigijęs pastatą, R.Garbaravičius jį neribotam laikui ir nemokamai perdavė fondo vykdomoms veikloms. Gerokai daugiau kaip pusė Lietuvoje viešinčių japonų apsilanko ir Sugiharos namuose. Pernai čia viešėjo ir Japonijos premjeras Sh.Abe.

„Su didžiuliu dėkingumu priimu garbingą Japonijos apdovanojimą ir viliuosi, kad tie, kurie nusprendė, kad esu jo vertas, ir visi kiti čia susirinkusieji supranta, jog tai yra pagarbos ir pripažinimo ženklas viso būrio apie Sugiharos fondą „Diplomatai už gyvybę“ susispietusių bičiulių ir bendraminčių veiklos, kuri tęsiasi štai jau daugiau nei du dešimtmečius“, – ceremonijoje sakė R.Garbaravičius.

Be to, R.Garbaravičius ėmėsi iniciatyvos rinkti lėšas bei skyrė dalį savų lėšų muziejaus pastato renovacijai, rūpinosi atnaujinti muziejų. „Ačiū visiems supratusiems ir rėmusiems šią idėją: VDU, Kauno savivaldybei ir ypač savo šeimai“, – po apdovanojimo kalbėjo jis.

R.Garbaravičius taip pat prisidėjo steigiant „Tolerancijos žmogaus“ apdovanojimą. „Žmogaus viduje taip pat nuolat vyksta derybos tarp konformizmo ir kilnumo. Bet kuriuo atveju, neabejoju, kad tai yra medžiaga, iš kurios statosi tiltai tarp tautų ir civilizacijų. Tai yra bendrasis vardiklis leidžiantis vieniems kitus suprasti“, – primindamas Ch.Sugiharos asmeninį sprendimą išduoti gyvybės vizas atkreipė dėmesį R.Garbaravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Pagarba! Užtarnautas įvertinimas! Gera gyvent mieste, kurį garsina tokie žmonės.

padraika

padraika portretas
pagarba ir nuoširdžiausi sveikinimai!

nuostaba

nuostaba portretas
Hmm...Ką imperatorius darys, kai sužinos viską? Atvažiuos samurajai?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių