Quantcast

Italų biotechnologijų įmonė pasirinko Kauną

  • Teksto dydis:

Kauno mokslo ir technologijų parke, „Santakos“ slėnyje, įsikūrė Italijos aukštųjų technologijų įmonė UAB „Gruppo FOS Lithuania“. Užsienio kapitalo įmonės atėjimą į Kauną paskatino kartu su lietuvių mokslininkais pradėta kurti biomedicininė elektroninė įranga poinsultinei stebėsenai.

Dukterinę įmonę Lietuvoje įsteigė „Gruppo FOS“, kuri žinoma kaip  informacinių technologijų, elektronikos bei technologijų perdavimo srityse dirbanti Italijos įmonė. Vykdydama mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą, įmonė bendradarbiauja su Italijos, Šveicarijos tyrimų institucijomis, dirba bendrai įkurtose mokslinių tyrimų laboratorijose. Šį kartą įmonė pradėjo glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos universitetais – Kauno technologijos universitetu (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU). 

Pasirinko dėl mokslininkų ir infrastruktūros

„Londone susipažinau su „Gruppo FOS“ vadovais, kurie užsiminė apie savo įmonės plėtrą ir ieškojo strategiškai patrauklios vietos Šiaurės Europoje. Jiems pristačiau Lietuvos gyvybės mokslų galimybes ir po kelių mėnesių „Gruppo FOS“ vadovybė atvyko pirmajam vizitui į Lietuvą. Jo metu susitikome su „Investuok Lietuvoje“, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros atstovais, KTU, LSMU mokslininkais ir apsilankėme integruotame „Santakos“ mokslo, studijų ir verslo slėnyje“, – pasakojo įmonės Lietuvoje direktorė Rosita Makauskienė.

Ji sako, kad Kauno mokslo ir technologijų parke, „Santakos“ slėnyje, italus sudomino išvystyta logistika, tiesioginiai ryšiai su biomedicininės inžinerijos mokslininkais ir studentais bei moderni mokslinių tyrimų infrastruktūra. Italai rado puikias sąlygas savo įmonės biomedicininės inžinerijos centrui.

Produkto vystymui – ES parama

Įmonė kartu su KTU Biomedicininės inžinerijos institutu ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto neurologų komanda pradėjo įgyvendinti bendrą projektą – kuria biomedicininę elektroninę įrangą poinsultinei stebėsenai. Projektas yra remiamas pagal ES fondų priemonę „Smart Invest LT+“. Iš 17 pateiktų paraiškų būtent jų pasiūlytai biomedicinos įrangai kurti buvo skirta daugiau nei 500 tūkst. eurų ES parama.

„Tai inovatyvus produktas – įrenginys, kurio dėka būtų renkami duomenys apie paciento, patyrusio insultą, fiziologinius parametrus ir sveikatos būklę. Nešiojama ir paprastai naudojama įranga būtų diegiama greitosios pagalbos automobiliuose. Ši stebėjimo priemonė leistų gerokai greičiau imtis veiksmų, kad insulto padariniai būtų minimalizuoti“, – sako „Gruppo FOS Lithuania“ projektų inžinierius, tyrėjas Mantas Mikulėnas.

Genujoje įsikūrusi „Gruppo FOS“ yra įgyvendinusi tarptautinius projektus Italijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Kinijoje. Įmonė yra POLITECMED klasterio steigėja. Italijos universitetai (Genujos universitetas, Salerno universitetas), Šveicarijos universitetas SUPSI, Italijos nacionalinė technologijų agentūra ENEA yra „Gruppo FOS“ partneriai.


Šiame straipsnyje: Gruppo FOSįmonėsverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis.

Algis.  portretas
Monkės biznis Lietuvai. Italai laimėjo Ūkio ministerijos Verslo paramos agentūros organizuotą konkursą ir dirbs už Lietuvai skirtus ES pinigus ( 0,5 milijono eurų) . Vieną kitą šimtą eurų numes ir Lietuvos partneriams, dirbantiems kartu. Čia nėra jokios investicijos. Tiesiog kur Lietuvos įmonės galėjo gauti ES paramą, dabar ta parama atiduodama italams.

Anonimas

Anonimas portretas
ir vėl prašauta pro šalį, FOS - visai ne biotechnologijų bendrovė, nereikia painioti, bet žurnalistai kaip visada plaukioja paviršiumi...

n...

n... portretas
valio... mokslininkai gaus pinigėlių kurti...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių