Quantcast

Tarpukario laikus menančioje nuotraukoje – pirmoji Seimo kanceliarija

Kaunietis Algirdas Čiudiškis atnešė į redakciją kelias tarpukario laikus menančias nuotraukas. Vienoje iš jų įamžinti pirmosios Seimo kanceliarijos darbuotojai. Nuotraukos lydraštyje įrašytų pavardžių sąrašą papildė dabartiniame Seime dirbantys istorikai.

Seimo kanceliarijos pasiuntinukas

"Gal tiks Valstybės 100-mečiui?" – retoriškai paklausė A.Čiudiškis, pateikęs redakcijai kelias senutėles Seimo kanceliarijos darbuotojų nuotraukas. Pasirodo, jo tėvas Juozas, būdamas paauglys, dirbo toje vos pradėjusioje veikti institucijoje pasiuntinuku. Algirdas negalėjo paaiškinti, kaip jo tėvas, gyvenęs Prienų rajono Čiudiškių kaime, pateko į šią kanceliariją ir dar buvo priimtas dirbti. "Gal kas iš Čiudiškių 1920 m. rekomendavo mano 1905 m. gimusį tėvelį kanceliarijos darbams?" – garsiai mąstė A.Čiudiškis.

Jo nuomone, nuotrauka daryta Seimo rūmuose (dabartinės Kauno Maironio universitetinės gimnazijos pastatas) po to, kai 1920 m. gegužės 5 d. Kauno miesto teatre (dabar – Muzikinis teatras) įvyko pirmasis Lietuvos Steigiamojo Seimo posėdis. Tiesa, tėvas sakęs sūnui, kad toje kanceliarijos darbuotojų nuotraukoje jam buvo trylika metų, tačiau 1905 m. gimęs Juozas Čiudiškis anuomet buvo vyresnis – 14 ar 15 metų.

Fotografuota ateljė

Dabartinio LR Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus vyriausiosios specialistės dr. Vilmos Akmenytės-Ruzgienės nuomone, ši nuotrauka daryta 1921 ar 1922 m. Kaune, vienoje iš populiariausių ano meto Kauno fotoateljė. Prie tos pačios ateljė sienos, ant tų pačių kėdžių yra fotografuoti ir Seimo nariai, ir Lietuvos universiteto atstovai, ir meno draugijų nariai bei pan.

J.Čiudiškio sūnaus Algirdo ranka kitoje nuotraukos pusėje įrašyta "Steigiamojo Seimo kanceliarija 1918–1919 m.", tačiau juk žinome, kad Steigiamasis Seimas savo veiklą pradėjo 1920 m. Nuotraukos lydraštyje surašytos J.Čiudiškio atpažintų kanceliarijos (Seimo raštinės) darbuotojų pavardės, iš kurių kelios yra labai gerai žinomos Lietuvoje. Pats J.Čiudiškis išsiskiria nuotraukoje savo vaikiška išvaizda ir baltais marškiniais.

Vaikystėje regėti vaizdai

Būdamas 26 metų, J.Čiudiškis tapo Intendantūros, tvarkiusios ūkinius kariuomenės reikalus, pasiuntiniu, o vėliau dirbo maisto produktų parduotuvės, veikusios prie Žydų banko (dabar T.Ivanausko zoologijos muziejus), direktoriumi. Vokiečių okupacijos metais, tiksliau, 1944 m. abu Čiudiškiai su mažuoju sūneliu arkliu kinkytu vežimu patraukė Vakarų link.

Kai mūsų vežimas riedėjo pro Raseinius, atsimenu, savo akimis mačiau dar rūkstančius po mūšio tankus, daugybę žuvusių kareivių, matėme besitraukiančius vokiečius, basus rusų kareivius…

"Kai mūsų vežimas riedėjo pro Raseinius, atsimenu, savo akimis mačiau dar rūkstančius po mūšio tankus, daugybę žuvusių kareivių, matėme besitraukiančius vokiečius, basus rusų kareivius… Važiavome pro Kidulių dvarą vokiečių teritorijos link. Atsimenu gulinčius vokiečių karių lavonus, baltus jų apatinius drabužius. Kai buvome netoli Tilžės, mūsų vežimui reikėjo trauktis iš kelio, kuriuo skubėjo vokiečiai. Pasitraukėme, bet vežimas ir arklys negalėjo pajudėti, nes įklimpo smėlynuose, kuriuose aptikome verkiantį jauną vokiečių kareivį… Tėvai po kelių parų apsigalvojo – grįžo namo, į Kauną", – pasakojo Algirdas.

Pašnekovo tėtis sovietmečiu dirbo prie geležinkelio. Mat geležinkelininkų rusai neėmė į karą, nesiuntė Japonijos link. Paskui įsitaisė Greitosios medicinos pagalbos stotyje sanitaru, nes tarpukariu dirbo felčeriu Lietuvos kariuomenėje. Paskutinė J.Čiudiškio darbovietė buvo anuometės Kauno klinikos, kuriose jis taip pat dirbo sanitaru. Mirė 1987 m.

Kur veikė kanceliarija?

1920 m. gegužės 15 d. Kaune, Valstybės muzikiniame teatre, įvyko iškilmingas Steigiamojo Seimo posėdis. Kiek vėliau Seimas įsikūrė dabartinės Kauno Maironio universitetinės gimnazijos pastate, kur veikė Seimo posėdžių ir komisijų salės, kanceliarija. Siekdami daugiau sužinoti apie tarpukario Seimo kanceliariją 1920–1940 m., kreipėmės į dr. Vilmą Akmenytę-Ruzgienę.

Apskritai tuo metu buvo didelis kvalifikuotų tarnautojų stygius, todėl buvo įprasta skolintis tarnautoją vienai įstaigai iš kitos.

Pasak istorikės, Steigiamojo Seimo kanceliarija, anuomet vadinta raštine, buvo formuojama gana skubotai. "Apskritai tuo metu buvo didelis kvalifikuotų tarnautojų stygius, todėl buvo įprasta skolintis tarnautoją vienai įstaigai iš kitos. Trūko tarnautojų, gerai mokėjusių lietuvių kalbą, rašyti spausdinimo mašinėlėmis", – teigė V.Akmenytė-Ruzgienė.

Anot pašnekovės, pirmąsias dvi Steigiamojo Seimo darbo savaites jo raštinėje dirbo vos trys žmonės: protokolininkės Aldona Grigaitytė, Kazimiera Kudirkaitė ir Steigiamojo Seimo antstolis Stasys Raudonis.

Raštinės pareigybių margumynas

Kiek sparčiau įdarbinti žmones raštinėje pradėta 1920 m. birželį ir liepą. Mat tik 1920 m. liepos 7 d. buvo patvirtinta devyniolika  Steigiamojo Seimo raštinės pareigybių, kuriose buvo numatyta įdarbinti 29 tarnautojus ir darbuotojus.

Steigiamojo Seimo raštinei vadovavo raštinės direktorius Andrius Lisauskas (1920 m. birželio 1 d. – rugsėjo 8 d.) ir Eduardas Misevičius 1920–1922 m.). Raštinėje dirbo protokolininkų biuro vedėjas, protokolininkai, raštinės sekretorius, buhalteris, raštinės sekretoriaus padėjėjas, rūmų prižiūrėtojas (prievaizdas) ir kasininkas, raštinės skyrių vedėjai, registratorius, antstoliai, daktilografės, kanceliarininkas, kurjeris, šveicorius (pavadintas šveicaru), sargai, kiemsargis ir vaikas pasiuntinys.

Pasiuntinuko užduotys

Anuo metu, gana įprastos vaiko pasiuntinio pareigybės užduotis buvo užtikrinti greitą komunikaciją, esant ribotoms technologinėms galimybėms. Vaikas galėdavo greitai nugabenti korespondenciją, perduoti laiškelį apie numatomą susitikimą arba kvietimą atvykti į pasitarimą.

1921 m. pradžioje Steigiamojo Seimo raštinės etatai buvo papildyti dar viena pareigybe. Beje, raštinėje vienu metu yra dirbusios trys seserys Grigaitytės ir tokie žymūs kultūros žmonės kaip rašytojas Kazys Binkis, poetas Juozas Tysliava, aktorės Antanina Vainiūnaitė-Kubertavičienė, Jagvyga Oškinaitė.

Po kurio laiko Steigiamojo Seimo raštinė buvo performuota į Seimo kanceliariją, kurios užduotis buvo užtikrinti Seimo darbą, o vienas iš užduoties aspektų – Seime priimtų įstatymų priežiūra.

Keistas istorijos etapas

Realų Seimo kanceliarijos, kaip ir paties Seimo darbą pertraukė 1926 m. valstybės perversmo metu įvykusi politinės galios slinktis. 1927 m. balandžio 12 d. Lietuvos Respublikos prezidentas paskelbė Seimo paleidimo aktą, o naujojo Seimo rinkimų datos – ne.

"Paleidus Seimą, po pusmečio imta svarstyti, ką reikėtų daryti su Seimo rūmų pastatu. Netrukus buvo nuspręsta Seimo rūmų pastatą perduoti Švietimo ministerijos reikmėms, ir 1927 m. rugsėjo 1 d. jame įsikūrė valstybinė "Aušros" mergaičių gimnazija. Seimo kanceliarijos darbuotojai buvo perkelti į Valstybės spaustuvės rūmus (dabar tai KTU administravimo fakulteto rūmai), kur kanceliarijos darbuotojams buvo skirti penki kambariai, taip palaikant viltį, kad Seimo institucija nėra naikinama", – aiškino istorikė.

Seimo regimybė – kanceliarija

Pasak pašnekovės, Respublikos prezidentui neskelbiant Seimo rinkimų datos, ilgainiui Seimo kanceliarijos tarnautojai buvo išskirstyti po įvairias ministerijas. Nors Lietuvos Respublika nuo 1927 iki 1936 m. gyveno be Seimo, tačiau turėjo Seimo kanceliariją. Kasmet, iki 1936 m., nors Seimas ir nesirinko, valstybės biudžete buvo skiriama lėšų Seimo kanceliarijos etatams išlaikyti.

"Seimas neposėdžiavo beveik visą dešimtmetį, tačiau buvo išlaikyta šios institucijos regimybė, esant Seimo kanceliarijai. Naujos kadencijos Seimas, susirinkęs tik 1936 m. rugsėjo 1 d., posėdžiavo Teisingumo rūmuose (dabar Kauno filharmonija), kur buvo įrengta posėdžių salė, komisijų ir Seimo kanceliarijos patalpos", – baigė pasakojimą dr. V.Akmenytė-Ruzgienė.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

Resziume

Resziume portretas
Ir anais laikais Lietuvoje tebuvo vos viena kita gražesnė moteris

:)

:) portretas
Tarpukario Lietuvos sveikatos departamente dirbo 8 (!) darbuotojai. Buvo pastatytos Klinikos ir t.t.; daugiau - "Yra šalis".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių