Quantcast

Iškirto medžius – bus vietos automobiliams

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šalia Aleksoto apžvalgos aikštelės gyvenantys žmonės buvo įpratę džiaugtis liepų kaimynyste, tačiau netrukus jų vietą užims Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojų ir studentų automobiliai.

Šalia Aleksoto apžvalgos aikštelės gyvenantys žmonės buvo įpratę džiaugtis liepų kaimynyste, tačiau netrukus jų vietą užims Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojų ir studentų automobiliai.

Išsigando medkirčių

"VDU sumanė padidinti automobilių stovėjimo aikštelę. Pagal projektą numatyta iškirsti mūsų mylimą liepų alėją. Darbininkai energingi, dirba greitai, bijome, kad tų medžių tuoj visai neliks", – susijaudinusi pasakojo į redakciją paskambinusi V.Čepinskio g. gyventoja Birutė.

Pasak moters, medžiai – tvirti, atlaikę ne vieną didžiulę audrą, tad šalia gyvenantys kauniečiai įsitikinę, kad visų jų iškirsti nėra reikalo.

Įspūdingoje miesto vietoje greta Aleksoto apžvalgos aikštelės V.Čepinskio g. yra įsikūrusi VDU Muzikos akademija. Anksčiau šis pastatas priklausė Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, kuri planavo šį savo fakultetą pertvarkyti ir galbūt uždaryti. 2011-aisiais fakultetą po savo sparnu priglaudė VDU.

"Raštu kreipėmės ir į VDU rektorių, ir į miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių. Mums buvo pažadėta, kad projektas bus pakoreguotas ir nereikės visų medžių iškirsti", – vylėsi šalia gyvenanti kaunietė.

Pakluso projekto reikalavimams

"Vykdome 10 mln. litų struktūrinių fondų projektą pastatui rekonstruoti. Visi leidimai iš Kauno miesto savivaldybės ir kitų institucijų yra gauti, nes struktūrinių fondų projektams keliami labai griežti reikalavimai. Gal kažko nežinau iki galo, bet tikrai pažeidimų neturėtų būti. Be oficialių leidimų nieko nedarytume", – aiškino VDU Muzikos akademijos dekanas doc. dr. Saulius Gerulis.

Jis tikino nesąs atsakingas už projektą, nes tai ne dekano kompetencija, tačiau pripažino, kad medžius iškirsti – būtina. "Turime paruošti pastatą pagal visus šiuolaikinius techninius reikalavimus. Pagal dirbančių ir studijuojančių žmonių skaičių privaloma įrengti stovėjimo aikštelę, vietas neįgaliesiems. Neišpjaus medžių tik dėl to, kad gražiai atrodytų. Tas projektas nulemtas įsakymų ir įstatymų, kurių mūsų valstybėje yra labai daug", – bandė teisintis dekanas ir pridūrė, kad žmonėms dėl to nereikėtų bijoti.

"Aišku, medžių kirtimas visada yra skausmingas, bet kitos išeities turbūt nėra. Viskas suderinta, o gyventojai turės gražią ir jaukią erdvę", – žadėjo S.Gerulis. Jis sakė žinąs apie miesto valdžios planus 2020 m. sutvarkyti Aleksoto apžvalgos aikštelę ir jos prieigas įrengiant dviračių takus, tad tikisi, kad ši vieta atgims.

"Kaip ir Palangos J.Basanavičiaus al. medžius iškirto ir dabar ten kitokia erdvė, bet kažkas jaučia nostalgiją. Čia taip pat bus šiuolaikiška ir modernu", – palygino VDU Muzikos akademijos vadovas.

Už pastato rekonstrukcijos ir automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo projektą atsakingas Tomas Dimavičius sakė gerai žinantis apie gyventojų nuogąstavimus.

"Žmonės norėjo, kad stovėjimo aikštelė ten iš viso nebūtų įrenginėjama, tačiau kito pasirinkimo neturime. Peržiūrėjome projektą, kad aikštelė atitiktų bent minimalius reikalavimus. Stengėmės išsaugoti kuo daugiau žalios erdvės ir medžių", – tikino T.Dimavičius.

Jo duomenimis, pagal projektą gauti leidimai iškirsti 28 medžius, iš jų devyniolika – būsimos automobilių stovėjimo aikštelės vietoje. Sutvarkius erdvę, čia ketinama pasodinti vienuolika naujų medžių.

Skaičiai skiriasi

Išgirdęs klausimą apie V.Čepinskio g. kertamas liepas, Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Petrulis atkirto nieko negalintis pasakyti, nes nederina jokių projektų. Vis dėlto netrukus specialistas pripažino, kad savivaldybė yra išdavusi leidimus medžiams kirsti šioje vietoje.

"Tas plotas buvo senas apleistas sodas ir trukdė įvažai įrengti", – patikslino O.Petrulis. Anot jo, vykdant darbus leista iškirsti vieną uosialapį klevą, penkias brandžias liepas ir keturias vos kelių centimetrų storio liepaites bei penkis tokius pat ąžuoliukus.

O.Petrulio teigimu, jauni medeliai buvo savaime išdygę apleisto sodo krūmynuose. Dar 24 medžius leista išgenėti. Savivaldybės atstovas patvirtino, kad šioje vietoje bus pasodinta vienuolika naujų medžių: šešios liepos ir penkios svyruoklinės formos kalninės guobos.

Akivaizdu, kad savivaldybės ir už projektą atsakingo T.Dimavičiaus pateikti skaičiai apie kertamus ir genimus medžius skiriasi, tad belieka spėlioti, kuri pusė teisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerai

Gerai portretas
Gerai, kad sutvarkys tą šabakštyną.

Kaimiečiai

Kaimiečiai portretas
Kam seni sutrešę medžiai svarbiau už žmogų, varykit į kaimą ir dirbkit žemę.

Kodel

Kodel portretas
Kodel nerašėte apie medžius,iškirstus prie Urmo bazės,tarp Taikos pr.90 ir 92,ar del to,kad savininkas turtingas ponas?Ten buvo iškirsta daugiau išlakių medžių.Buvo skaudu žiūrėti,kai virsta nuostabios liepos ir beržai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių