Quantcast

Intelekto negalia – ne kliūtis turiningai vasarai

  • Teksto dydis:

Kelios dešimtys neįgalių vaikų šią vasarą Kaune praleis įdomiau nei įprastai. Startavo specialus projektas, kurio tikslas paauglius, turinčius intelekto negalią, susipažinti su įvairių profesijų žmonių darbo kasdienybe. Viena pirmųjų akistatų – su ugniagesiais gelbėtojais.

"Labas! Atėjau į svečius", – vos įžengęs į Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios komandos kiemą ištaria paaugliško amžiaus berniukas ir čia pat tiesia ranką sveikindamasis su išsirikiavusiais pareigūnais. Jam įkandin paseka ir būrelis kitų bendraamžių.

Būrelis vaikų su intelekto negalia atvyko iš arti apžiūrėti, kaip atrodo ugniagesių gelbėtojų technika. Maža to, visiems knietėjo išgirsti kaukiančią sireną ir žybčiojančius švyturėlius. Tai viena pirmųjų jų išvykų neseniai prasidėjusioje dienos stovykloje.

Šiemet Kauno savivaldybės pradėta rengti programa "Iniciatyvos Kaunui" skyrė beveik 10 tūkst. eurų projektui "Dienos socialinių paslaugų vaikams su intelekto negalia organizavimas Kauno mieste". Jį pirmąkart vykdanti viešoji įstaiga "Vilties žiedas" numačiusi liepos–rugpjūčio mėnesiais surengti dvi dienos stovyklų pamainas, kuriose dalyvautų po dvylika auklėtinių iš Kauno Jono Laužiko specialiosios mokyklos.

"Šių vaikų tėvai nuolat susiduria su ta pačia problema – kur palikti vaikus vasarą, kai mokykla uždaroma atostogoms. Mūsų projektas padeda šį rūpestį išspręsti. Įprastos stovyklos daugeliui šeimų per brangios. Neįgaliems vaikams sunku jose pritapti", – pasakojo projektą kuruojanti Gintė Motiejaitienė.

Dienos užsiėmimus vaikams su intelekto negalia rengiantys specialistai siekia, kad tai būtų ne tuščias laiko praleidimas, o turiningas užimtumas. Stengiamasi, kad vaikai per vasarą nepamirštų ir mokyklinės disciplinos. Viešnagė pas ugniagesius – kaip tik viena tokio laisvalaikio formų, padedanti ne tik geriau pažinti aplinką, bet ir deranti su pramoga. Viena dienos stovyklos pamaina trunka keturias savaites, mat šiems vaikams prireikia daugiau laiko informacijai bei įgūdžiams įsisavinti.

"Vaikai taip pat mokosi, kaip elgtis viešajame transporte, bendrauti su kitais žmonėmis. Pavyzdžiui, daugelis vis dar įpratę duoti ranką. Tai yra gražu ir tėveliams smagu, bet šie žmonės auga ir netruks sulaukti pilnametystės. Jeigu jie nuolat laikysis įsitvėrę kažkieno rankos, tai nebus gerai, – aiškino projekto vadovė G.Motiejaitienė. – Kai kurie berniukai įpratę nuo mažumės nešiotis žaislinius ginklus. Taip jie įsijaučia į gerųjų policininkų vaidmenį. Atrodytų, tarsi čia viskas gerai. Vis dėlto, kai tokį ūgtelėjusį žmogų su šautuvu rankoje pamatysime viešajame transporte, daugelis nesupras, kad tai tik žaidimo forma. Taigi turime ruošti šiuos žmones būti visavertiškais visuomenės nariais."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių