Quantcast

Įminta senos skulptūros mįslė

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ne vienus metus teko domėtis atsitiktinai į redakciją patekusios nuotraukos istorija. Nė vienas kalbintas garbaus amžiaus kaunietis nieko negalėjo pasakyti apie tarpukariu Laisvės al. užfiksuotą nuotraukoje statulą.

Ne vienus metus teko domėtis atsitiktinai į redakciją patekusios nuotraukos istorija. Nė vienas kalbintas garbaus amžiaus kaunietis nieko negalėjo pasakyti apie tarpukariu Laisvės al. užfiksuotą nuotraukoje statulą.

Šią mįslę įminė Kauno apskrities viešosios bibliotekos Informacinių paslaugų skyriaus Kaunistikos grupės vyresnysis bibliografas Mindaugas Balkus.

Atsakymą jam pavyko surasti atsitiktinai, sklaidant tarpukario spaudos puslapius. "1939 m. vasario "XX amžiaus" puslapiuose suradau informaciją, kad Laisvės al., šalia Įgulos bažnyčios, vasarį–kovą bus statoma penkių metrų aukščio kolona su pustrečio metro aukščio Madonos – Švč. Mergelės Marijos skulptūra iš vienos pajūrio bažnyčios. Ši kolona su skulptūra – originali Bažnytinio meno muziejaus parodos reklama", – teigė M.Balkus.

Minėtoje parodoje metų pradžioje buvo 700 eksponatų, tačiau antra tiek jų dar gulėjo sandėliuose. Laikraštyje rašoma, kad 1939 m. rudenį ketinama iš parodos salės iškraustyti užsienio dailininkų darbus ir pristatyti lietuvišką tapybą ir medžio raižinius iš įvairių Lietuvos kampelių. Numatyta rengti paskaitas apie lietuvišką bažnytinį meną, surinkti kuo daugiau originalių senų lietuviškų kryžių ir juos eksponuoti po stikliniu stogu Kunigų seminarijos kieme, greta Bažnytinio meno muziejaus.

"Kadangi kolona su Madonos statula buvo reklaminio pobūdžio, t.y. laikina, tai suprantama, kodėl taip mažai išliko jos nuotraukų ir informacijos apie ją. Pasibaigus Bažnytinio meno parodai, kolona su Madonos skulptūra buvo išmontuota ir daugelio pamiršta", – įsitikinęs M.Balkus.

Pasak Kauno arkivyskupijos muziejaus vyr. fondų saugotojo Dariaus Žukausko, jei ano meto spaudoje rašoma, kad tai Marijos skulptūra, iš to, ką galima pamatyti nuotraukoje, galima spręsti, jog tai yra Nekaltai Pradėtosios Švč. Mergelės Marijos siužeto skulptūra. Atrodo, kad ji stovi ant mėnulio ir žalčio, pamynusi juos po kojomis. Dešinėje rankoje Švč. Mergelė Marija greičiausiai laiko šiam siužetui ir apskritai vaizduojant Mariją būdingą atributą – leliją. Gali būti ir skeptras, rodantis Mariją esant Dangaus Karalienę, bet, sprendžiant pagal rankoje laikomo daikto kontūrą, tai labiau panašu į leliją. Ši skulptūra prieš tai turbūt stovėjo kažkurios spaudoje minimos pajūrio bažnyčios šventoriuje.

Priminsime, kad Bažnytinio meno paroda buvo surengta pažymint krikščionybės Lietuvoje įvedimo 550 metų sukaktį ir 20-ąsias Lietuvos nepriklausomybės metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegul būna bet kas

tegul būna bet kas portretas
pamynė žalti ir mėnuli, neliko ir Lietuvos

gerai vietai

gerai vietai portretas
sutinku, labai tiktu kupcinsko statula:)

Gera vieta

Gera vieta portretas
Toj vietoj dabar būtų galima pastatyti kitą skulptūrą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių