Quantcast

„Įkvėpimo naktis“ dramos teatro scenoje sukūrė stebuklą

Teatralizuota floristikos pamoka „Įkvėpimo naktis“ vakaro svečius praturtino ne tik įspūdžiais. Keliems laimingiesiems iš salės atiteko Europos geriausiųjų kurtos gėlių kompozicijos.

Ypatingas profesionalų desantas

Floristikos guru Peterio Hesso kurta, iki pat vasario pradžios Nacionalinio Kauno dramos teatro fojė apsigyvenusi eglutė sulig skaičiumi „3“ iš Egidijaus Stanciko lūpų, nušvito baltomis lemputėmis, o minia moterų, pražydusių tarsi gėlės, akimirksniu sugužėjo pagrindinės salės vidun.

Uždangai pakilus ore pakibo šokėjai, o šiems pasitraukus scena virto teatralizuotomis floristų dirbtuvėmis.

Kažkada buvo galvojama, kad floristika – bobučių verslas. Džiaugiuosi, kad Lietuvos floristų asociacijos vadovė Genoveta Zuokienė įrodė, kad tai yra menas.

Jau septynioliktą kartą savo ištikimiausius sekėjus krūvon subūręs reginys „Įkvėpimo naktis“ šįsyk sutelkė ypatingą profesionalų desantą – nusipelniusius floristus iš tų šalių, kurios kartu rašė Lietuvos Didžiosios kunigaikštijos istoriją. Rusijai atstovavo Romanas Steinhaueris ir Natalia Zhizhko, Ukrainai – Inna Petrenko, Lenkijai – Tomaszas Maxas Kuczynskis, Baltarusijai – Lora Belobrovik-Sadovskaya, Lietuvai – Sergėjus Zereckis.

„Kažkada buvo galvojama, kad floristika – bobučių verslas. Džiaugiuosi, kad Lietuvos floristų asociacijos vadovė Genoveta Zuokienė įrodė, kad tai yra menas“, – į susirinkusiuosius kreipėsi renginio siela, daugkartinis įvairių floristikos konkursų dalyvis ir laureatas, knygų apie floristiką autorius ir šio amato mokytojas Marius Gvildys.

Gėlės virto šedevrais

Šį kartą kolegoms jis metė iššūkį – per kelias dienas sukurti, o vėliau stebint publikai užbaigti pradėtas kompozicijas. Anot renginio sumanytojų, meistrai ruošėsi kelias dienas, o jų mintims ir pavieniams gėlių žiedams virsti įspūdingomis kompozicijomis padėjo gausios floristų pajėgos.

„Mėgstu ovalias formas, o pastaraisiais metais esu dar ir geltonos spalvos gerbėja. Kodėl? Pamatę ją žmonės ima šypsotis“, – žvelgdama į salę geriausia šių metų Europos floristė N.Zhizhko neabejojo savo pasirinkimu. Dar keli gėlių fėjos prisilietimai ir scenos viršuje pakibo saulę menanti, kelių metrų skersmens apvali kompozicija – amalas.

Antrąsyk „Įkvėpimo nakties“ scenon kopęs lenkas T.Maxas Kuczynskis žiūrovus kvietė įminti savosios eglutės paslaptį. Jos išorėje – šerkšnu trauktos šakelės ir kankorėžiai, tuo metu viduje skleidėsi baltos rožės ir kalijos.

„Noriu paneigti mitą, kad pastarosios tinka tik liūdnoms progoms“, – kalėdinę nuotaiką žiūrovams dalijo floristas.

Prieš penkerius metus sėdėjusiai tarp žiūrovų ir svajojusiai apie galimybę kopti į sceną su geriausiais šios srities atstovais, septynioliktoji „Įkvėpimų naktis“ viešniai iš Baltarusijos tapo lemtinga. Šiemet pelnyti laurai ekstravagantiškos išvaizdos kūrėjai atvėrė Valstybinio Kauno dramos teatro scenos duris ir dovanojo papildomas tris šlovės valandas. Iš rankų paleidusi pirmąjį darbą – žiemos vaikiną, L.Belobrovik-Sadovskaya palinko prie antrojo, kaip netrukus paaiškėjo – eglės žaisliuko.

„Raudonosios sedulos šakelės, putplastis, stiklinės kolbos ir žiedai“, – atskirus komponentus, kurie susilieję į visumą ėmė skleisti šventinę dvasią, vardino kūrėja.

Gėlėmis apipylė žiūrovus

Susirinkusieji galėjo ne tik stebėti, kaip jų akyse iš gyvų gėlių ir kitos žalumos gimsta laimę nešanti pasaga, balerinos šokis ar kalėdinė eglutė, bet ir tapo netikėtų dalybų dalyviais.

„3 eilė 6 vieta“, – atsitiktinė skaičių kombinacija iš M.Gvildžio lūpų, nuo kėdės kilstelėjo vieną iš žiūrovų. Pusamžiam pliktelėjusiam vyrui atiteko įspūdingas, sniego gniūžtėmis ir baltais gėlių žiedais nusagstytas darbas.

„Mėgstu, kai floristika atlieka kelias funkcijas, – aplink laimingajam atitekusią žiemišką kompoziciją ratus suko autorė N.Zhizhko. – Ši skirta namų puošybai, bet tuo pačiu gali tarnauti kaip baras. Štai čia vieta kibirėliui su ledu.“

Netrukus burtai sėkmę nešė dar vienam vakaro svečiui, kuriam atiteko kūrėjos iš Baltarusijos L.Belobrovik-Sadovskayos kurta kalėdinė eglė-širma. Teatro šeimininkui E.Stancikui liko T.Maxo Kuczynskio kompozicija, o nuostabią, garstyčių spalvos N.Zhizhko eglutę M.Gvildys nusprendė pasilikti sau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių