Quantcast

Įgyvendino A. Lukšos svajonę – iškilmingai atidaryta Partizanų alėja

  • Teksto dydis:

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną Senosiose miesto kapinėse buvo iškilmingai atidaryta Partizanų alėja. Šis įvykis gražiai sutapo ir su 70-osiomis Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) deklaracijos, pasirašytos 1949 m. vasario 16-ąją, metinėmis.

"Alėjoje įamžintos visos partizanų apygardos, iš kurių partizanų vadai atvyko į Minaičius pasirašyti deklaracijos – iki šiol Lietuvoje nebuvo tokios visų apygardų įamžinimo kompozicijos. Tai padaryta Kaune, įgyvendinant vieno iš buvusių Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) vadovų Antano Lukšos svajonę. Partizanų alėja – tai pagarbos ir padėkos ženklas daugiau nei 20 tūkst. miško brolių, žuvusių už Lietuvos nepriklausomybę", – sakė viena iš alėjos projekto įgyvendintojų LPKTS valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė.

Dabar įrengtos Partizanų alėjos pabaigoje 2010 m. A.Lukšos iniciatyva buvo pastatytas paminklas "Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę Motinoms", kuris žmonių dažnai vadinamas "Partizanų motina". Kartu buvo parengtas ir Partizanų alėjos projektas, kurio autorius – architektas prof. Jonas Anuškevičius, kartu su kolegomis sukūręs ir paminklą "Partizanų motinai". Tačiau dėl lėšų stokos ir biurokratinių kliūčių Partizanų alėja – ją sudaro dešimt stelų, iš kurių viena yra įvadinė, o kitose įrašyti partizanų apygardų pavadinimai ir veikimo metai – nebuvo įrengta. Alėjos projektas įgyvendintas, LPKTS laimėjus konkurse "Kauno akcentai" ir žmonių aukotomis lėšomis.

A.Lukša spėjo įgyvendinti tik sumanymo pradžios akcentą – pastatyti paminklą "Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę motinoms". (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis Partizanų alėjos atidarymo proga atsiuntė padėką, kurioje pabrėžė, kaip svarbu dabar žinoti savo istoriją, ją įamžinti, nes tai padeda atsispirti ginkluoto pasipriešinimo okupacijai juodinimui. Atidarydama Partizanų alėją Kaune, LPKTS deramai pagerbė ir įvertino didvyrius.

Partizanų alėją, stebint šimtams susirinkusių kauniečių, Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šauliams, atvykusiems su tautinėmis vėliavomis ir Garbės sargybos kuopa, pašventino arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, į susirinkusiuosius kreipėsi Partizanų alėjos statybos iniciatoriai R.Duobaitė-Bumbulienė, LPKTS pirmininkas dr. Gvidas Rutkauskas, projekto autorius prof. J.Anuškevičius, LLKS štabo viršininkas Vytautas Balsys ir kt. Alėjos atidaryme dalyvavo ne vienas LR Seimo narys, kandidatuojantieji į šalies prezidento postą, Europos Parlamentą. Atidarius Partizanų alėją, Lietuvos švietimo istorijos muziejuje vyko konferencija, kurioje pranešimą apie Lietuvos kariuomenės karininkus partizaniniame kare skaitė istorikė dr. Aušra Jurevičiūtė, o apie 1949 m. vasario 16-osios Deklaracijos reikšmę – istorikas prof. Valdas Rakutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sako

Sako portretas
Sni stribai kazkada pasakojo kad keturiu komunaru susaudymo vietoje uzkasti auksti partizanu vadai visai imanoma kad ten uzkasti daumanto ir jo bendrazygiu palaikai nezinau ar kas atkreips dmesi bet verta patikrinti

andra

andra portretas
meklējat skatītājus par manu striptīza privatlady.club meiteni 28 gadus vecu

Anonimas

Anonimas portretas
atsilupusiems po visas kapines ismetyti kaulai atsimenu kaip ieskojome vado svarbaus LT kariuom.perkasem beveik visa parka visur kaulai ornamentai kapiniu .o paminkla statyt bedieviska ant kaulu
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių