Quantcast

Į žaidynes Kaune – vaikai iš viso pasaulio

"Visos Kauno sporto bazės pasirengusios sutikti būsimuosius olimpiečius", – patvirtino S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Giedrius Bielskus. Būtent legendinėje sporto halėje bus surengtos 51-ųjų tarptautinių vaikų vasaros žaidynių atidarymo ir uždarymo iškilmės.

Žaidynės vyks liepos 4-9 dienomis Kaune. Rengti šias žaidynes, dar vadinamas vaikų sporto olimpiada, Kaunui buvo patikėta 2014-aisiais. Laukiama daugiau kaip 1 500 dalyvių iš 90-ies pasaulio miestų, tarp jų – Australijos, Kanados, Kinijos, Ganos, Islandijos, Libano, Meksikos, Pakistano, Singapūro, JAV.

12–15 metų mergaitės ir berniukai išmėgins jėgas krepšinio (3 prieš 3), mažojo futbolo, paplūdimio tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose.

– Didžiausiam pasaulyje vaikų sporto renginiui pradėjome ruoštis pernai. Šiandien galime užtikrinti, kad visi darbai atlikti laiku, – sakė G.Bielskus, vienas žaidynių organizacinio komiteto narių.

– Ar į Kauną atvyks visos komandos, pateikusios paraiškas? Gal kas nors persigalvojo ar kilo kelionės problemų?

– Kol kas nė viena šalis, ketinusi dalyvauti žaidynėse, nepakeitė savo planų. Kukliausia bus Šveicarijos miesto Delemonto delegacija – ją sudarys penki nariai: trys lengvaatlečiai ir du buriuotojai. Iš Slovėnijos laukiame net devynių miestų komandų, iš Izraelio – aštuonių, iš Graikijos – šešių, iš Meksikos – penkių, tačiau iš artimiausios kaimynės Latvijos – tik vienos, rygiečių. Lietuvai atstovaus Kauno, Garliavos, Vilniaus, Panevėžio, Klaipėdos ir Šiaulių moksleiviai. Kauniečių, kaip žaidynių šeimininkų, delegacija bus gausiausia – 82 nariai.

(Nuotraukoje – G. Bielskus)

– Atidarymo ir uždarymo šventės vyks Kauno sporto halėje. Kokių siurprizų žada šie renginiai?

– Liepos 5-ąją atidarymo ceremonijoje dalyvaus žinomi Lietuvos atlikėjai Jurgis Didžiulis, grupės "Thundertale" ir "Golden Age", Martynas Kavaliauskas, Pushaz, žaidynių himną atliks "X faktoriaus" nugalėtoja Iglė. Bus ir staigmenų, tačiau jų negaliu atskleisti. Pažadame, kad šventė bus įspūdinga.

– Ar eiliniai kauniečiai tądien galės patekti į sporto halę?

– Žiūrovų daugumą sudarys žaidynių dalyviai, juos lydintys delegacijų nariai, vadovai, oficialūs asmenys, tačiau iškilmes tiesiogiai transliuos TV3 televizija. Tarp svečių turėtų būti žaidynių globėjas premjeras Saulius Skvernelis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atstovai.

– O žaidynių ambasadorė olimpinė čempionė Rūta Meilutytė?

– Deja, dėl itin intensyvaus varžybų ir treniruočių tvarkaraščio Rūtos žaidynių dienomis Kaune nebus. Tačiau ji jau su kaupu atliko savo pareigą – dalyvavo žaidynių pristatymo renginiuose, lankėsi mokyklose, pasakojo apie žaidynes ir kvietė į jas, dalijosi patirtimi su jaunaisiais sportininkais.

Sunku prognozuoti, kaip Kauno moksleiviams susiklostys žaidynės, nes dauguma vaikų tokio lygio varžybose startuos pirmą kartą.

– Kur įsikurs žaidynių dalyviai? Kuriose Kauno sporto bazėse jie varžysis?

– Svečiai gyvens Aleksandro Stulginskio universiteto studentų miestelyje Noreikiškėse. Lengvosios atletikos varžybos numatytos S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadione, dziudo – Arvydo Sabonio krepšinio centre, buriavimo – jachtklube, plaukimo – "Girstučio" baseine, stalo teniso – Lietuvos sporto universiteto krepšinio salėje, krepšinio – Kauno sporto halėje, paplūdimio tinklinio – Nemuno salos paplūdimio tinklinio aikštyne, futbolo – Kauno futbolo mokyklos "Tauras" ir Kauno technologijos universiteto stadionuose. Visos varžybos – nemokamos, kviečiame kauniečius ir miesto svečius palaikyti jaunuosius sportininkus.

– Kokių sporto šakų varžybose dalyvaus kauniečiai?

– Visų aštuonių. Sunku prognozuoti, kaip Kauno moksleiviams susiklostys žaidynės, nes dauguma vaikų tokio lygio varžybose startuos pirmą kartą. Bet kokiu atveju jie sukaups neįkainojamos patirties.

– Kaip bus užtikrinamas žaidynių dalyvių saugumas?

– Kaunas – saugiausias miestas Lietuvoje, pareigūnai ir dabar puikiai prižiūri viešąją tvarką, o per žaidynes jų dėmesys bus ypatingas. Be to, turime 200 savanorių, jie gerai pasirengę įvairioms situacijoms. Žaidynių kaimelyje dirbs privati saugos tarnyba, į sporto bazes kursuos specialūs autobusai. Visi žaidynių dalyviai bei delegacijų nariai bus aprūpinti SIM kortelėmis, kad, reikalui esant, galėtų greitai susisiekti su kolegomis ar organizatoriais. To dar nebuvo pasiūlęs nė vienas žaidynes organizavęs miestas. Tikimės, kad ir svečiai, ir mūsų šalies būsimieji olimpiečiai patirs tik malonių įspūdžių.


Faktai ir skaičiai

* Tarptautinės vaikų vasaros žaidynės rengiamos nuo 1968 m. Pirmą kartą jos įvyko Celės mieste Slovėnijoje. Varžybose dalyvavo tik vienos sporto šakos atstovai – lengvaatlečiai, jie atstovavo septynioms šalims.

* Lietuviai debiutavo 2001-aisiais Sombathėjuje (Vengrija). Mūsų šaliai atstovavo Vilniaus komanda.

* Nuo 1994 m. rengiamos Tarptautinės vaikų žiemos žaidynės. Lietuviai (Kauno komanda) debiutavo 2011-aisiais Kilounoje (Kanada).

* Kaunas – pirmasis trijų Baltijos šalių ir Skandinavijos regiono miestas, kuriame vyks Tarptautinės vaikų vasaros žaidynės.

* Iki šiol jaunieji sporto talentai net tris kartus buvo susitikę Ženevoje (Šveicarija), Darmštate (Vokietija) ir Murska Sobotoje (Slovėnija).

* Pastarųjų trejų vasaros žaidynių tendencijos: 2014 m., Leik Makvorio miestas (Australija) – 1 254 dalyviai, 83 miestai, 32 šalys; 2015 m. Alkmaras (Nyderlandai) – 1 662 dalyviai, 88 miestai, 36 šalys; 2016 m. Naujasis Taipėjus (Taivanas) – 1 825 dalyviai, 90 miestų, 31 šalis.

* Naujajame Taipėjuje surengtose jubiliejinese – 50-osiose – Tarptautinėse vaikų vasaros žaidynėse Lietuvai atstovavo Kauno rinktinė, kurią sudarė 7 krepšininkai (treneris Raimondas Zakrys), 6 lengvaatlečiai (treneris Drąsutis Barkauskas) ir 6 plaukikai (trenerė Dita Jovita Kareckienė). Du medalius iškovojo lengvaatletė Meda Majauskaitė (aukso – šuolių į aukštį varžybose, sidabro – rutulio stūmimo varžybose). Čempionais tapo krepšinio mokyklos "Aisčiai" auklėtiniai Augustas Motiejūnas, Rokas Miškinis, Jurgis Augūnas, Dominykas Butkus, Tadas Urbonas, Justas Stašionis ir Vincentas Šalčius, finale 47:29 sutriuškinę Izraelio komandą. Bronzos medalius iškovojo lengvaatletė Ieva Florijona Čėsnaitė ir plaukikas Erikas Grigaitis.

* 2018 m. Tarptautinės vaikų vasaros žaidynės vyks Izraelyje, 2019 m. – Rusijoje.


Tikisi medalių

Sėkmingų pasirodymų 51-ose Tarptautinėse vaikų vasaros žaidynėse tikisi lengvaatletė Augustė Markevičiūtė, plaukikas Joris Veretinskas, krepšininkas Dominykas Stanionis, dziudo atstovė Ugnė Pileckaitė.

"Saulės" gimnazijos moksleivė A.Markevičiūtė norėtų pirmiausia pagerinti savo asmeninį 100 m bėgimo rekordą (jis yra 12,81 sek.).

"Kai sužinojau, kad žaidynės vyks Kaune, iš pradžių gal net kiek nuliūdau. Dabar pagalvoju, kad namuose bus kaip tik geriau. Daug kas iš manęs tikisi prizinės vietos, tačiau man svarbiausia pagerinti asmeninį rekordą. Jau noriu išmokti kovoti su savimi, o ne konkuruoti su varžovėmis", – sakė penkiolikametė sportininkė.

Būsimasis Domeikavos gimnazijos aštuntokas J.Veretinskas svajoja apie medalį. Jo mėgstamiausios rungtys – 50 m, 100 m ir 200 m laisvu stiliumi.

"Norėčiau sėkmingai užbaigti sezoną. Pirmiausia – pagerinti savo asmeninius rekordus. Gal įvyks stebuklas ir pavyks iškovoti medalį? Bus labai sunku, nes atvyks geriausi mano amžiaus ir net vyresni varžovai", – teigė keturiolikmetis plaukikas.

Kauno krepšininkai Vincas Aleknavičius, Nedas Montvila, Einartas Aleksonis ir Dominykas Stenionis savo grupės turnyre išmėgins jėgas su JAV, Šveicarijos ir Slovėnijos atstovais.

"Pagrindinis mūsų ginklas – tolimi metimai. Jei pataikome tritaškius, tai visiems varžovams sunku atsilaikyti", – pabrėžė D.Stanionis.

"Labai noriu, kad tai, ką mes dabar ruošiame per treniruotes, parodytume ant tatamio per žaidynes. Žinau, kad atvažiuos labai stiprios lenkės, latvės, tad tikrai lengva nebus", – kalbėjo viena dziudo komandos lyderių U.Pileckaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S

S portretas
Ugne ivykde savo pazada!!! Laimejo aukso medali!!! Linkim visiems sekmes!!!

Ryšiai

Ryšiai portretas
Giedrei Bernotaitei valio už juoda darba. Tik jos pavardes nematyti. Giedrute tu šaunuolė !!!

Taisau klaidas

Taisau klaidas portretas
Lietuvą žaidynėse jau 13- tą kartą , nuo 2004m ( Klivlendas) atstovauja KAUNAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių