Quantcast

Į tarnybą – buvusių darbdavių užsakymu?

Į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininko pareigas nusitaikė Darius Banėnas, susijęs ne tik su politikais.

Įsiutino klausimai

Pretendentai į viršininko pareigas laiko turi iki spalio 20 d. Tarp jau pateikusių paraiškas trijų kandidatų – kartą jau ragavusio FNTT duonos Dariaus Banėno pavardė.

Pasakojama, kad jis dar Kęstučio Jucevičiaus vadovavimo FNTT laikais buvo išlydėtas į pensiją. Prieš tapdamas FNTT  Personalo skyriaus vadovu, D.Banėnas vadovavo tokiam pat skyriui – tik Kauno vyriausiajame policijos komisariate.

Lyg ir nieko nuostabaus, žmogus iš policijos rezervo nusprendžia grįžti vėl į aktyvią veiklą. Tačiau aiškėja gana keistos detalės, kad D.Banėnas neatsitiktinai, o galbūt kažkieno proteguojamas, nusprendė sugrįžti į tarnybą.

"Kol kas tik pateikiau dokumentus. Dar nėra priimtas sprendimas, ar galėsiu dalyvauti tame konkurse. Kuo čia dėti tie klausimai ir mano gyvenimo rutuliojimas?" – tokią D.Banėno reakciją sukėlė "Kauno dienos" klausimas apie jo buvusią darbovietę – bendrovę "Samsonas".

Iš vėliau sekusios teiginių ir klausimų tirados buvo galima spėti, kad tai itin nepatogus klausimas pretendentui eiti FNTT Kauno apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininko pareigas.

"Žmonės, pateikę informaciją, nežinau, ar tai verslininkai, ar pareigūnai, yra suinteresuoti ir turi kažkokių baimių dėl tam tikrų žmonių atsiradimo tam tikrose vietose", – kone puolimo taktikos ėmėsi D.Banėnas.

"Nežinau, ar aš turiu atsakinėti? Suprantate? Kodėl aš turiu pasakoti jums savo gyvenimą? Jūs darysite kažkokias išvadas – teisingas arba ne? Ir ką iš to gaus Krapavickaitė, parašiusi straipsnį iki konkurso? Jūs tai turėsite padaryti iki konkurso. Po konkurso jau bus nebeįdomu. Ir kaip dėlioti ir kaip suvedinėti rodykles, aiškinimus? Ir kokia bus to straipsnio esmė?" – į valstybės tarnybą pretenduojantis D.Banėnas nevaldė emocijų ir bėrė klausimus nelaukdamas atsakymų.

Tiriami "Samsono" klystkeliai

FNTT dar 2016 m. pabaigoje skelbė, kad Kaune įsikūrusi viena stambiausių Lietuvos mėsos perdirbimo bendrovių "Samsonas" daliai savo klientų pusę pagamintos rūkytos ir kitokios produkcijos galėjo realizuoti be apskaitos dokumentų.

Tyrimo duomenys parodė, kad mėsos perdirbimo įmonės atsakingi darbuotojai galbūt susitarė su mėsos produkciją perkančiomis Kauno, Klaipėdos bendrovėmis ir asmenimis, prekiaujančiais mėsos produkcija turgavietėse.

"Finansinių nusikaltimų tyrėjai ir mokesčių inspektoriai atliko trylika kratų Klaipėdos ir Kauno regionuose", – 2016-aisiais skelbė FNTT. Per kratas aptikti reikšmingi dokumentai, registrai, šešėlinės prekybos mastą atskleidžiantys užrašai. Išsivežti ir kompiuteriai, kuriuose 

saugota svarbi informacija.

Tuo metu buvo pradėtas ne vienas ikiteisminis tyrimas mėsos perdirbimu užsiimančiose įmonėse. FNTT atstovai informavo visuomenę, kad mėsą ar jos produkciją parduodanti bendrovė sumažina realią apyvartą ir vengia mokėti mokesčius. Pareigūnai įtarė, kad bendrovių apskaitoje nedeklaruojami visi sandoriai, klastojamos sąskaitos faktūros ir kiti dokumentai. Taip iškraipomi duomenys apie realią bendrovių prekybą, bendrovės vengia mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Neatmetama prielaida, kad vėliau iš šių pinigų galėjo būti mokami atlyginimai vokeliuose.

"Ką turi bendro mano buvusios darbovietės su mano siekiu grįžti į vidaus tarnybą? Koks skirtumas? Koks skirtumas, kur aš iki to laiko dirbau?" – net ir priminus apie FNTT bendrovei "Samsonas" pradėtas bylas toliau klausinėjo D.Banėnas, pretenduojantis į vieną iš FNTT pareigybių.

Nežinau, ar aš turiu atsakinėti? Suprantate? Kodėl aš turiu pasakoti jums 

savo gyvenimą?

Politinė karjera

"Suprantate, aš siūlyčiau truputėlį palaukti. Gal tiems žmonėms visai nėra ko bijoti, gal neatitiksiu specialių reikalavimų, nes reikalavimų ten daug", – D.Banėnas vis dar vengė tiesaus atsakymo apie darbą bendrovėje "Samsonas".

Viešai pasiekiama informacija apie D.Banėną patvirtino jį esant tikrai veiklų žmogų. D.Banėnas yra Tarptautinės policijos asociacijos Kauno skyriaus vadovas. "Taip, ir ne tik šios visuomeninės organizacijos, bet ir dar kelių kitų. Ką tai keičia?" – toliau klausimų tiradą tęsė D.Banėnas.

Tarptautinė policijos asociacija propaguoja tarptautinį kultūrinį esamų ar buvusių policijos pareigūnų bendradarbiavimą. Visi pareigūnai dirba laisvalaikiu, negaudami už tai jokio atlygio. "Mūsų nuostatai draudžia bet kokį dalyvavimą politikoje, daryti įtaką kitų sąjungų, departamento veiklai, vykdyti diskriminaciją pagal rasę, lytį arba religiją", – rašoma asociacijos tinklalapyje.

"Kauno diena" pasitikslino, ar D.Banėno buvimas Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno miesto skyriaus pirmininko pavaduotoju neprieštarauja Tarptautinės policijos asociacijos nuostatai, draudžiančiai dalyvavimą politikoje. "Oho, kaip. Gerai paėmėt. Aš manau, kad ne", – galiausiai D.Banėnas atsivėrė ir apie darbą vienoje didžiausių Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių "Samsonas".

"Na, dirbau. Taip. Vindikacijos vadovu. Ką daugiau gali dirbti buvęs pareigūnas? Tai susieta su įmonės saugumu", – buvęs "Samsono" darbuotojas negalėjo patikslinti, ar tuo metu, kai FNTT krėtė įmonę dėl galbūt  juodosios buhalterijos, jis tebedirbo įmonėje, tačiau neslėpė apie pradėtus ikiteisminiu tyrimus skaitęs spaudoje.

Jokio suinteresuotumo?

Pasak buvusio pareigūno, "Samsono" vindikacijos vadovu jis dirbo apie 1,5 metų. "Kai vyko ginčai dirbau", – D.Banėnas patvirtino dirbęs, kai "Samsono" akcininkai buvo surėmę ginklus. Stambiųjų "Samsono" akcininkų Alfredo Rimidžio ir Henriko Urbštos šou pradžia datuojama maždaug kokiais 2012 m.

Vyrų santykiai pašlijo, ko gero, anksčiau, nei mėsos perdirbimo bendrovės "Samsonas" prezidentas A.Rimidis iš smulkiųjų akcininkų supirko įmonės akcijas. "Samsono" generaliniam direktoriui H.Urbštui nepatiko toks buvusio bendražygio ėjimas ir santykių dosjė atsidūrė teismuose.

Kažkuriuo metu per šį "Samsono" akcininkų karą D.Banėnui ir teko garbė užtikrinti saugumą bendrovėje. Tuo metu vadovavimą įmonei perėmęs A.Rimidis pro didinamąjį stiklą žiūrėjo į visus, mėginančius patekti į "Samsono" teritoriją.

Kai konflikto tyrimas atsidūrė Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų skyriuje, tuomečiai policininkai stebėjo, kaip liudytojus į apklausas lydėjo buvęs jų kolega D.Banėnas.

Galiausiai 2016 m. Aukščiausiasis Teismas skyrė A.Rimidžiui 10,8 tūkst. eurų baudą už tai, kad nepakluso teismo nurodymui grąžinti į darbą H.Urbštą, įmonės generalinį direktorių.

Vėliau sekę galbūt juodosios buhalterijos FNTT pradėti tyrimai, kratos užgožė šią akcininkų istoriją. "Koks gali būti interesų konfliktas. Aš, kaip sąžiningas žmogus, nemanau, kad mano buvusios darbovietės gali kažkaip daryti įtaką mano galimam darbui valstybės tarnyboje. Kiekvienas žmogus turi dirbti pagal savo sąžinę", – pasirinkimu pretenduoti į tarnybą, tiriančią buvusio darbdavio galimas machinacijas, neabejojo D.Banėnas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Kaip žurnalistikos studentas, savo aplinkoje nuolat girdžiu profesionalus kalbančius, jog esminis dalykas žurnalisto darbe - nešališkumas, tiesiog teisinigų faktų konstatavimas, nekišant savo asmeninio trigrašio. Arba "žurnalistė" Krapavickaitė žurnalistikos vadovėliuose praleido kelis nemažus skyrius, arba... yra lengvai nuperkamas balsas. Ačiū už tai, kad suteikiate žurnalistams blogą vardą.

Samsonas

Samsonas portretas
Jo jo korupcija po tuo cirkai ir atgal į valstybes tarnyba po tokių niuansų jam valstybes tarnyba turetu matytis kaip šuniui ausys.

Senoji nomenklatura

Senoji nomenklatura portretas
Samsono desra pati geriausia ! uz ja ir dirbame tevynes labui !
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių