Quantcast

Į Kauną braunasi sukčius primenantys daugiabučių administratoriai

Kaune veikiančių bendrijų pirmininkai įtaria pakliuvę į galimų sukčių rankas. Būsto administratoriais prisistatančios įmonės paėmė pinigus, tačiau žadėtųjų paslaugų nesuteikė.

Įtartinos įmonės

Apie neaiškias būsto administravimo paslaugas žadančias suteikti, o vėliau apgaunančias bendroves pirmieji prabilo vilniečiai. Internete galima rasti ne vieną istoriją, kaip gyventojai pasijuto apgauti.

Dabar šių įmonių atstovai pasiekė ir Kauną. Šiek tiek panaršius internete bendrovė "Būsto priežiūra", kuri gali būti pristatyta ir kaip "Būsto aptarnavimas", yra sulaukusi gyventojų ir bendrijų pirmininkų skundų, kad įkyriai bruko savo paslaugas, neturėdamos teisinio pagrindo siūlėsi patikrinti bendrijas. Apstu skundų ir apie tai, kad buvo pervesti pinigai, tačiau paslaugos nesuteiktos.

"Būsto priežiūra" internetiniame puslapyje buvo prisistačiusi kaip Lietuvos respublikinių būsto valdymo priežiūros rūmų narė, nors šiai asociacijai niekada nepriklausė.

Pasitikėjimo nekelia ir tai, kad Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos (VEI) yra patikslinusi, kad nėra išdavusi bendrovei "Būsto priežiūra" ar "Būsto aptarnavimas" atestato, suteikiančio teisę eksploatuoti energetikos įrenginius. Tad šios bendrovės tokios priežiūros negali vykdyti. Negana to, "Būsto aptarnavimo" darbuotojų vidutinis mėnesio atlyginimas sausį–birželį svyravo nuo 10 iki 18 eurų. Tai daugiau nei įtartina.

Šių bendrovių pavadinimai dažniausiai linksniuojami Vilniuje ir Klaipėdoje, tačiau "Kauno dieną" pasiekė kelių mūsų miesto namų bendrijų pirmininkų skundai.

Neatgauna dokumentų

Dviejų daugiabučių namų bendrijų pirmininkai papasakojo, kaip patikėję bendrove "Būsto priežiūra" pateko į keblią situaciją. Vienos bendrijos pirmininkė Gintarė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad, prireikus sutvarkyti bendrijos dokumentus, minėtas būsto administratorius pasiūlė mažiausią kainą. Pinigai už paslaugas pervesti prieš daugiau kaip mėnesį, tačiau dokumentų vis dar nėra.

Bendrijos vadovė pasakojo, kad "Būsto aptarnavimo" atstovai pažadėjo parengti darbo saugos dokumentus, namo energetinį pasą ir bendrojo naudojimo patalpų aprašą. Per du namus už paslaugas buvo pervesta apie 450 eurų.

Gintarė pripažįsta nepastebėjusi, kad sutartyje nenurodytas terminas, iki kada bendrovė turi sutvarkyti reikalingus dokumentus, tačiau darbuotis daugiau nei mėnesį yra tikrai per ilgai.

Negana to, ne visada pavyksta susisiekti su bendrovės "Būsto aptarnavimas" vadovu Martynu Kirilovu, todėl moteris nežino, ar iš viso dokumentus pavyks atgauti.

"Skambindavome, neatsiliepdavo. Vėliau atrėždavo, ko mes taip skubame. Aplinkinių bendrijų pirmininkai taip pat tvarkėsi dokumentus, ir jie jų nesulaukia. Dar skambinau direktoriui, pasakė, kad atostogauja ir grįš ketvirtadienį. Jei ir po to nepajudės reikalai, reikės dar kažkur kreiptis. Kita vertus, yra labai keista, kad be direktoriaus niekas negali atlikti paslaugos, juk bendrovėje ne jis vienas dirba, yra ir daugiau žmonių. Kodėl išvykdamas atostogauti negali kai kurių funkcijų patikėti kitiems?" – stebėjosi pašnekovė.

Skambindavome, neatsiliepdavo. Vėliau atrėždavo, ko mes taip skubame. Aplinkinių bendrijų pirmininkai taip pat tvarkėsi dokumentus, ir jie jų nesulaukia.

Suklaidino pavadinimas

Kitos Kauno daugiabučio bendrijos pirmininkė Teodora (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) taip pat patvirtino, kad į bendrovę "Būsto aptarnavimas" kreipėsi dėl darbo saugos kursų, egzamino ir kitų namo priežiūros dokumentų. Ji taip pat sutartyje neparašė, iki kada paslauga turi būti atlikta, todėl dabar tenka skambinti būsto administratoriumi prisistatančiai bendrovei. Tiesa, su vadovu M.Kirilovu ne visada pavyksta susisiekti.

"Prašė palaukti, nes jo nėra darbe. Kitą kartą gynėsi, kad turi labai daug užsakymų ir nespėja. Iš kitų bendrovių esu užsakiusi tokias dokumentų parengimo paslaugas, būdavo ir ten, kad per kokias tris savaites padaro. Čia, aišku, reikėjo sutartyje numatyti tikslų terminą. Dabar, kaip ir kolegė, laukiame, kol jis grįš į darbą", – sakė kaunietė.

Ji stebėjosi, kad bendrovės viduje laiku nenukeliauja pinigai. Bendrijos pirmininkė buvo išsiuntusi pinigus dar prieš saugaus darbo kursus, tačiau kai turėjo vykti egzaminas, ji sužinojo, kad pinigai nepervesti. Teko gaišti laiką ir įrodinėti, kad pinigai "Būsto priežiūrai" tikrai buvo išsiųsti. "Pas juos kažkur nesuvaikščiojo", – pridūrė Teodora.

Bendrijos pirmininkė tikino, kad ją suklaidino pavadinimas, nes Kaune veikia kelios bendrovės, kurios naudoja pavadinimuose žodžius "būstas", "priežiūra", "aptarnavimas". Paskambinus minėtai bendrovei, jos atstovai prisistatė kaip būsto priežiūrą vykdantys specialistai. Bendrovė registruota Klaipėdoje, tačiau specialistai sutiko Kaune sutvarkyti bendrijoms reikalingus daugiabučių namų dokumentus.

"Galvojau, kad su kauniečiais kalbu. Ne kartą tekę su tokiomis bendrovėmis kalbėtis, tad manau, kad jie padarė gudrų žingsnį su savo pavadinimu, nes aš paprasčiausiai susipainioju", – sakė Kaune veikiančios daugiabučių namų bendrijos pirmininkė.

Nežino, ar dirba

"Kauno dienai" praėjusią savaitę susisiekus su bendrove "Būsto aptarnavimas", atsiliepė tik Evaldo vardu prisistatęs vadybininkas. Jis tikino, kad vadovai atostogauja, todėl niekas negali pakomentuoti susidariusios situacijos. Paklausus, ar vadovai neįpareigojo kitų darbuotojų atlikti tam tikras funkcijas, vadybininkas patikino, kad darbuotojai dirba savo darbus ir patarė susisiekti pirmadienį.

"Skambučių centras mane informavo, apie ką kalbama. Pats buvau išvykęs atostogų, tris savaites manęs nebuvo Lietuvoje. Gyventoja buvo informuota, kad direktorius atostogose ir negalėjo apmokėti, ir dokumentų tvarkymas sustojo. Nėra problemos. Nėra pasislėpimo. Buvo pasakyta: grįš direktorius, apmokės sąskaitą ir visus dokumentus gaus. Normalus, natūralus dalykas, kad žmonės išvažiuoja atostogų ir susistabdo viskas", – paskambinus pirmadienį, greitakalbe bėrė M.Kirilovas.

Pasitikslinome, kaip pakomentuotų tai, kad internete, žiniasklaidoje galima rasti daug neigiamų komentarų, atsiliepimų apie jį ir jo bendrovių veiklą.

M.Kirilovas skaičiavo, kad tai trečia jo įkurta ir vadovaujama bendrovė. "Jos visos veikiančios, puikiai veikiančios. Jokių skolų niekam neturi", – tikino vyras. Anot jo, yra šmeižiamas iš pavydo.

Kaune bendrovė biuro neturi. Iš Klaipėdos, kur bendrovė registruota, darbuotojai važiuoja į Kauną teikti paslaugų čia gyvenantiems klientams? "Taip, jeigu reikia, atvažiuojame", – tvirtino M.Kirilovas.

Atsivertus rekvizitai.lt puslapį, nustebino, kad "Būsto aptarnavimo" darbuotojų vidutinis mėnesio atlyginimas sausį–birželį svyravo nuo 10 iki 18 eurų.

"Mūsų darbuotojai yra nuomojami iš kitos įmonės. Tai yra profesionalų nuoma", – bandė aiškinti M.Kirilovas, tačiau jis negalėjo įvardyti, kiek darbuotojų šiuo metu bendrovė nuomojasi. Rekvizitai.lt pateikia, kad šių metų liepos 18 d. "Būsto aptarnavime" dirbo septyni darbuotojai (apdraustieji).

M.Kirilovo paklausėme, gal jį kaip direktorių bendrovė taip pat nuomojasi iš kitos įmonės? "Negaliu pasakyti. Reikėtų klausti buhalterijoje", – rėžė vadovas.

Nustebome, kad vadovas nežino, ar pats yra įdarbintas įmonėje, kuriai vadovauja. "Viskas yra buhalterijoje. Į šitą klausimą atsakyti negaliu", – toliau tęsė M.Kirilovas.

Pakartojus klausimą, jis nerišliai bandė aiškinti, kad atsakymą žino, bet reikia pasitikslinti, kaip viskas oficialiai sutvarkyta.

Įstatymų spragos

"Kauno diena" susisiekė su Lietuvos respublikinių būsto valdymo priežiūros rūmų prezidentu Juozu Antanaičiu dėl susidariusios situacijos. Jis dar kartą patvirtino, kad nei "Būsto priežiūra", nei "Būsto aptarnavimas" asociacijai nepriklauso. Konkretų būsto administratoriaus ir bendrijos konfliktą galima spręsti bendru sutarimu arba teisiniu keliu, kadangi į juridinių asmenų nesutarimus asociacija negali kištis.

Anot J.Antanaičio, asociacija yra gavusi skundų dėl įvairių būsto administratorių netinkamos veiklos. Neaiškius administratorius galėtų pažaboti įstatymai, tačiau yra spragų, leidžiančių bet kam tapti būsto administratoriumi. Jei būtų pakoreguoti įstatymai, apgauti gyventojus ir bendrijų pirmininkus taptų gerokai sudėtingiau.

"Šiandien pasivadinti butų ūkį administruojančia įmone gali bet kas. Įsteigti bendrovę gali net tie, kurie sėdi Lukiškėse. Bėda, kad nėra įmonių atestavimo. Jis panaikintas jau gal kokius penkerius metus, todėl apie įmonės patikimumą, finansines bei žmogiškųjų resursų galimybes niekas negali spręsti. Mes labai prašome Aplinkos ministerijos ir Vyriausybės, kad administruojančios įmonės, veikiančios būsto priežiūros srityse, būtų privalomai atestuojamos, nes jos valdo milijoninius gyventojų turtus", – pabrėžė asociacijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ats Sveika bendrijom

Ats Sveika bendrijom portretas
Apie būsto valdą tik neigiami atsiliepimai. Aptarnavimas ir darbų kokybė minimali, o sąskaitos maximalios.

Drokita

Drokita portretas
dar viena jo įmonė, su 12000.00 skola Sodrai šiai dienai.

JOBERA

JOBERA portretas
Martynui Kirilovui, buvusiam Klaipėdos UAB Jobera ir UAB Jobera_lt savininkui uostamiestyje jau, panašu, pradedama kelti baudžiamoji byla dėl samoningo savų bendrovių nubankrotinimo, bet veiklus vyrukas laiko negaišta? Jau Kaune veikia?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių