Quantcast

Gyventojus išgąsdino neaiškūs langų tikrintojai

Daugiabučių laiptinėse atsirado skelbimai apie langų diagnostiką. Net nurodytas laikas, kada po butus vaikščios nepažįstami žmonės. Gyventojai baiminasi, kad už to slepiasi sukčiai.

Nesuderinti patikrinimai

Prieš keletą dienų Šilainių gyventojai laiptinėje išvydo keistą skelbimą, kad iki sausio 31 d. nuo 11 iki 19 val. bus vykdomi nemokami langų būklės patikrinimo darbai. Nurodoma, kad patikrinimo tikslas – individualiai įvertinti langų būklę ir nustatyti kitų darbų paklausą. Tokį raštą pasirašė MB "Jūsų būsto valdymas".

Pamatę šį pranešimą Vėtrungės gatvės gyventojai sunerimo, nes daugiabutis priklauso bendrijai ir apie visus patikrinimus žmonės informuojami iš anksto. Be to, kiekviename bute yra skirtingi langai, todėl gyventojai nesuprato, kodėl iki šiol negirdėta įmonė staiga užsimanė patikrinti visų butų langus. Gyventojai baiminasi, kad už tikrintojų gali slėptis sukčiai, kurie esą apžiūri langus, tačiau iš tikrųjų apsižvalgo po butus ir nusižiūri, ką gali apvogti.

"Kadangi pas mus yra bendrija, visus darbus mes organizuojame patys. O čia iš vakaro pakabino skelbimus, kad jau kitą dieną prasidės tikrinimai. Nuėmiau skelbimus, nes su manimi tikrai nieko nebuvo suderinta. Be to, jei žmogui reikia meistro, jis pasikviečia pats", –  "Kauno dienai" sakė Vėtrungės g. 4-ojo namo bendrijos pirmininkė Danutė Balčiauskienė.

Ji skelbime nurodytu telefono numeriu paskambino dar praėjusio ketvirtadienio rytą. Atsiliepė Dimitrijumi prisistatęs vyras, tačiau pirmininkė nelabai galėjo su juo susikalbėti.

"Jis taip nerišliai, tokiu pridususiu balsu kalbėjo. Aš jo paklausiau, kokius jis čia skelbimus kabina ir ką nori tikrinti. Juk tai svarbu visiems namo gyventojams, nes eina ne pas vieną. Jis pradėjo šaukti, ko aš noriu, kad čia ne mano reikalas ir aš negaliu nurodinėti, ką jiems daryti. Pasakiau, kad kitos įmonės, jei nori turėti darbą, skelbimų lentoje pakabina reklamą, kokias paslaugas atlieka ir kur reikia kreiptis, tačiau niekas nekabina, kad jau eis po butus ir tikrins. Paklausiau, koks tikslas, tai man negalėjo atsakyti. Manau, kad čia tikras aferizmas, nes sulaukiu daug skambučių iš įvairių įmonių, tad tikrai galiu pasakyti, kad ne visais galima pasitikėti", – stebėjosi bendrijos pirmininkė.

Ji prisiminė, kad per televiziją buvo girdėjusi, jog atsirado naujas sukčiavimo būdas, kai apgavikai apsimetė įvairiais tikrintojais, o vėliau apšvarino gyventojų namus. Tuomet ir policijos atstovai įspėjo, kad nieko negalima įsileisti į butus ar namus, todėl ir šis atvejis kauniečiams pasirodė panašus į apgavystę ir privertė sunerimti.

Išvijo lauk

Pasak D.Balčiauskienės, telefonu atsiliepęs "Jūsų būsto valdymas" specialistas patikino, kad patikrinimo nebus, jei gyventojai nenori, tačiau ketvirtadienį vis tiek atėjo pas gyventojus. Mažosios bendrijos vadybininkas spėjo apsilankyti pirmoje laiptinėje, tačiau kitur kojų nekėlė.

"Po pietų jie vis tiek atėjo tikrinti. Vieni gyventojai atidarė duris, kiti – ne, bet niekas į vidų neįsileido. Po to man skambino žmonės ir klausė, kas čia vyksta ir kas juos kvietė. Pamačiusi tą tikrintoją, iš kitos laiptinės išvijau lauk. Pasakiau, kad nebandytų eiti, nes iškviesiu policiją. Dar žiūrėjome, ar tikrai neis, lyg nėjo, bet skelbime buvo nurodyta, kad tikrins iki 31 d., tai dar gali ir ateiti", – pasakojo daugiabučio bendrijos pirmininkė.

Ji tikino, kad vadybininku prisistatęs vyras buvo agresyvus. Rodė kažkokį pažymėjimą, tačiau nesugebėjo paaiškinti, kokią teisę turi eiti po svetimus butus ir ką nors juose tikrinti.

"Žmonių paklausiau, ar buvo įėję į vidų, bet niekas nebuvo įsileidęs. Atvėrę duris gyventojai jam rėžė, kad nieko nereikia ir jokių paslaugų nebuvo užsisakę", – kalbėjo Šilainių daugiabučio atstovė.

Vis dėlto, nors niekas į butus tikrintojų neįsileido, pirmininkė sunerimo dėl vyresnio amžiaus žmonių, kuriuos sukčiai gali lengviau apgauti. Tad po neaiškaus tikrintojo pasirodymo D.Balčiauskienė iš karto nulėkė į pirmą laiptinę ir pakalbėjo su gyventojais, senoliams dar kartą pasakė, kad nieko į namus neįsileistų. Jei bus koks patikrinimas, visi gyventojai bus supažindinti iš anksto ir pati pirmininkė galės paaiškinti patikrinimo esmę.

"Juk tokie tikrintojai gali ne tik apžiūrėti, kokius turtų žmonės turi, bet ir kokiu metu namuose būna. Jeigu aš ką organizuoju, visada būna mano pavardė, parašas ir skelbimas ant sienos, tad tikrai niekas negali taip brautis į namus", – dar kartą pakartojo D.Balčiauskienė.

Pamačiusi tą tikrintoją, iš kitos laiptinės išvijau jį lauk. Pasakiau, kad nebandytų eiti, nes iškviesiu policiją.

Nepatikima įmonė?

Bendrijos pirmininkė sakė, kad pasirodžius skelbimui apie langų tikrinimą, ji internete pasidomėjo šią įmone. Pasirodo, kad MB "Jūsų būsto valdymas" įsteigta tik šiais metais. Internetinio portalo "Rekvizitai.lt" duomenimis, šių metų sausio 16 d. buvo registruotas vos vienas darbuotojas, 17 d. – du, o 25 d. – jau keturi.

Moteris paieškojo ir atsiliepimų. Toje pačioje svetainėje rašomas neigiamas komentaras. Viena klientė sausio 23 d. rašė, kad bendrovė pasiima avansą, tačiau kai reikia atlikti darbus, nepasirodo.

"Kiek žiūrėjau, anksčiau panašiu pavadinimu buvo įmonė, bet ten ir nelabai geri atsiliepimai, o šita – tik įsisteigusi. Įdomu man buvo tai, kad kaimyninių namų gyventojų paklausiau, ar matė tokius langų patikrinimo skelbimus, bet niekur jų nebuvo. Tai kodėl pas mus pakabino skelbimus? Pagal ką jie atsirenka namus, kuriuos tikrinti? Todėl viskas labai įtartinai atrodo", – įžvalgomis pasidalijo D.Balčiauskienė.

Ji pridūrė, kad įtarimų sukėlė ir tai, jog vadybininkas aiškino, kad gyventojams buvo išsiųsti laiškai, o ne pakabintas bendras skelbimas. Parodžius jau nukabintą pranešimą apie patikrinimą, vyras sutriko ir iš pradžių aiškino, kad skelbimas ne jų, vėliau prisipažino, kad buvo ir tokiu būdu informuojami gyventojai.

"Kaip jie galėjo laiškus siųsti, jei žmonių nepažįsta. Aš jokio laiško iš jų negavau. Dar paklausiau, kur ta jų įmonė įsikūrusi, pasakė, kad Vilijampolėje, Neries krantinėje, nors skelbime nurodytas Universiteto gatvės adresas. Tai aiškino, kad neva šiuo adresu direktorius būna", – dar daugiau įtarimų sukėlusiomis detalėmis pasidalijo daugiabučio atstovė.

Vykdo akciją?

"Kauno diena" paskambino skelbime nurodytu telefonu ir prisistatė Šilainių gyventoju, kad MB "Jūsų būsto valdymas" paaiškintų, kodėl reikia tikrinti butus. Skelbime nurodytas numeris sutapo su internete nurodytu vadovo Dimitrijaus Zamčenkovo telefonu, atsiliepęs vyras prisistatė būtent šiuo vardu.

Jis aiškino, kad šiuo metu bendrovė vykdo akciją, kurios metu nemokamai patikrina langus, ar nėra gedimų. Jei gyventojai pageidauja, pasirašoma darbų vykdymo sutartis. Už pataisytus langus žmonėms jau reikia mokėti. D.Zamčenkovo teigimu, patikrinimai yra neprivalomi, todėl jei nenori įsileisti specialistų į namus, niekas neverčia to daryti.

"Šiuo metu visame Kaune vykdome akciją ir tikriname langų būklę, jei nenorite, galite atsisakyti. Mes tikriname, ar langai iki galo užsidaro, ar rankenėlių nereikia pareguliuoti, gumyčių pakeisti, galbūt yra tarpai ir pro juos pučia. Pataisyti galime per septynias darbo dienas, tačiau dažniausiai, jei klientas pasirašo sutartį, kitą dieną arba klientui patogiu metu tai pataisome", – aiškino "Jūsų būsto valdymas" vadovas.

Pasak jo, bendrovės vadybininkas prieina prie langų ir įvertina jų būklę, patikrina, ar nėra defektų. Jei klientas nori, pasirašoma sutartis ir meistrai sutvarko.

"Mes laiškus išmėtome kokiems 20 namų ir juose per savaitę apsilanko mūsų vadybininkai. Tai nėra privaloma, jei žmonės nenori, mes ir netikriname ir einame toliau. Čia yra kaip ir reklama, kaip ir akcija. Esame ir skrajučių paruošę, tiesiog žiemą nutarėme kartu vykdyti ir tokią akciją. Su kai kuriais namo atstovais esame sutarę, kad ateisime, bet yra tokių atvejų, kad atstovo nėra namuose, tad mes taip išdalijame pranešimus", – bandė aiškinti D.Zamčenkovas.

Jis tikino, kad gyventojai apie patikrinimus informuojami nevardiniais laiškais. "Turime priėjimą prie kiekvieno buto, kiekvieno namo, turime laiptinių kodus. Tokioje srityje dirbame, todėl privalome turėti. Mūsų darbuotojai žmonėms pateikia darbo pažymėjimus. Dauguma įmonių, kurios žmonėms dėjo langus, jau užsidarė, todėl nėra kam paskambinti. Būna patys žmonės skambina ir prašo, kad sutvarkytume. Čia nėra nieko nusikalstamo", – pridūrė langų patikrinimus atliekančios bendrovės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligita.

Ligita. portretas
Siandien 03-04 , skambino ir man, akcentas buvo rusiskas, tikrai ne lietuviskas. Labai ikyriai siule, sake , kad nereikia nieko moketi, kad gali atvykti nesvarbu kokiu laiku, nes dirba nuo 8ryto iki 20vakaro. Tik nesupratau vieno, skambintoja mane , kad as is Birzu, kai pasakiau, kad as is kito miesto, padejo rageli

Aš portretas
Šiandien, t.y. Lapkričio 27 d. paskambino ir man. Atseit Jonavos laikrštyjd buvo parašyta, nors aš gyvenu Kaune. Labai įtartinas skambutis, nes ateitu tik patikrinti ir atseit jie langu negamina. Būkite atsargūs.

A

A portretas
tik debilai gali pasimaut, o pas mus jų netrūksta, tai biznis geras
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių