Quantcast

Globėjas – ne tik per šventes

Kėdainių savivaldybei kviečiant per žiemos šventes į namus bent trumpam priimti vaiką iš vaikų globos namų, Kauno vaiko teisių apsaugos skyrius ragina nesuteikti netikrų iliuzijų. Pasikvietus vaiką į svečius Kalėdoms, ryšys su juo neturėtų nutrūkti.

"Atėjau, padaviau žaisliuką ir vėl išėjau. Nežinau, ar tai gerai, ar blogai, bet mes būtume už tai, kad ryšys su vaiku užsimegztų ilgesniam bendravimui. Juolab kodėl tik per šventes? Kodėl ne paprastą dieną ar savaitgalį? Tarsi pasirodymas būtų", – teigė vedėjos pavaduotoja Sigita Šimkienė.

Anot jos, galbūt tikrai vaikui būtų smagiau prie eglutės sėdėti ne globos namuose, o su kokia nors šeima, tačiau tokiu atveju su vaiku ryšys jau turėtų būti užmegztas iš anksto.

"Kaune yra daug šeimų, kuriuos mes vadiname savaitgalio globėjais – tais, kurie paima vaikus iš globos namų savaitgaliais, per atostogas. Tačiau tai būna ne vienkartinis pasisvečiavimas per Kalėdas, o tęstinis bendravimas", – pasak S.Šimkienės, vaikus į namus parsiveža kokie nors tolimi jų giminaičiai, krikšto tėvai arba visai nepažįstami žmonės, kurie yra užmezgę ryšį su vaiku globos namuose.

Šiuo metu Kaune veikia dveji globos namai, kuriuose gyvena po 60 vaikų, trokštančio artimesnio ryšio ir bendravimo. Ne visi žmonės turi galimybių įsivaikinti: vieniems trūksta vietos namuose, kitiems šlubuoja sveikata ar trukdo kitos objektyvios priežastys.

"Buvo tokių atvejų, kai moteris bendravo su vaiku, tačiau tam, kad jis būtų įvaikintas, nepritarė sutuoktinis. Jis neprieštaravo, kad būtų bendraujama su vaiku, tačiau įvaikinti nenorėjo, nes pasiryžimas įsivaikinti – esminis sprendimas, paliečiantis ir šeimos finansinę situaciją. Kiti taip ir nepribręsta priimti tokį sprendimą, nes jis yra be galo sunkus", – teigė S.Šimkienė.

Nenorintieji ar negalintieji įsivaikinti gali tapti globėjais ir lankyti vaiką globos namuose, kartais pasiimti jį pas save. Tereikia apie savo norą pranešti Vaiko teisių apsaugos skyriui.

"Įstatymas mus įpareigoja patikrinti to žmogaus gyvenimo sąlygas. Nepakanka, kad žmogaus geros intencijos ir jis į mus kreipiasi. Mes turime apsilankyti namuose ir šiek pasišnekėti. Gerai, kai žmogus geras, protingas, adekvatus. Juk visąlaik yra nedidelė tikimybė, kad kreipsis žmonės, kuriems geriau niekada ir nesikreipti dėl globos, nes jie patys turi problemų. Čia toks apsaugos mechanizmas, kad tas žmogus nepadarytų vaikui žalos", – pasakojo S.Šimkienė.


Šiame straipsnyje: globėjaivaikaiKalėdos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių