Quantcast

„Giraitės vandenys“ imasi didelių projektų

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės bendrovė "Giraitės vandenys" pasiruošusi įgyvendinti didelės apimties investicinį projektą "Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimas ir plėtra Kauno rajone (2014–2020 m. I etapas)".

Spręs senas problemas

Projektas bus finansuojamas iš ES struktūrinės paramos (4, 307 mln. eurų) ir Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšų (2, 264 mln. eurų). "Giraitės vandenų" direktorius Gitis Urbelis pabrėžė, kad pirmiausia bus siekiama spręsti įsisenėjusias problemas, kurių yra nemažai.

Ilgakiemyje, Juragiuose, Padauguvoje ir Zapyškyje požeminis vanduo neatitinka kokybės reikalavimų. Geležies kiekis viršija normą nuo 4 iki 25 kartų, amonio kiekis iki 2 kartų, viršijamas mangano kiekis. Šių kaimų gyventojai ne vienus metus buvo priversti pirkti geriamąjį vandenį ar atsinešti iš šulinio, nes tekantis iš čiaupo – drumzlinas ir dvokia. Surūdijęs vanduo nudažo skalbinius, vonias, užkemša čiaupus, gadina skalbykles.

Juragių, Padauguvos ir Zapyškio gyvenviečių vandenvietėse esantys gręžiniai nepajėgūs aptarnauti gyventojų.

Daliai Piliuonos, Ramučių, Kulautuvos, Šlienavos, Žiegždrių, Bubių, Raudondvario gyvenviečių vis dar neteikiamos centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos.

Jau subūrė komandą

"Piliuonoje reikėtų pastatyti naujus nuotekų valymo įrenginius, tiesti naujus nuotekų tinklus. Ramučiuose ir Kulautuvoje – tiesti naujus vandentiekio ir nuotekų tinklus, Šlienavoje, Žiegždriuose – rekonstruoti ir tiesti vandentiekio tinklus. Būtina rekonstruoti nuotekų tinklus Bubiuose, o Raudondvaryje – nuotekų išleistuvą", – vardijo darbus "Giraitės vandenų" direktorius.

Kanalizacijos tinklai bus pakloti visame Kulautuvos miestelyje. Tai ypač svarbu, nes ši vietovė siekia kurortinės teritorijos statuso.

Vandens gerinimo įrenginius taip pat ketinama statyti Žiegždriuose, Juragiuose, Padauguvoje. "Džiaugiuosi, kad pagaliau bus išspręsta įsisenėjusi Zapyškio problema, čia neįprastu būdu ketiname išgręžti artezinį gręžinį. Nauji tinklai bus pakloti rekonstruojamose Ramučių gatvėse", – kalbėjo G.Urbelis.

Projekte numatytus darbus planuojama pradėti kitų metų pavasarį. "Giraitės vandenys" turi nemažai patirties vykdant panašius projektus, todėl naujojo projekto komanda bus sudaryta iš bendrovės darbuotojų. Įmonė jau yra atlikusi reikiamus formalumus, kad gavusi finansavimą iš karto galėtų kibti į darbą.

Nepamirš ir atokių kaimų

Vykdant projektą numatyta pakloti apie 12,2 km vandentiekio tinklų Ramučiuose, Kulautuvoje, Šlienavoje, Žiegždriuose, o Šlienavoje rekonstruoti apie 8,3 km vandens tiekimo tinklų. Planuojama, kad Ramučiuose prie vandens tiekimo tinklų prisijungs 167 gyventojai, Kulautuvoje – 381, Šlienavoje – 84, Žiegždriuose – 245 gyventojai.

Juragiuose, Padauguvoje ir Zapyškyje ketinama pastatyti naujus vandens gerinimo įrenginius kartu su gręžiniais.

Ramučiuose, Kulautuvoje, Piliuonoje numatyta pakloti apie 18,1 km nuotekų surinkimo tinklų. Planuojama, kad Ramučiuose prie nuotekų surinkimo tinklų prisijungs 294 gyventojai, Kulautuvoje – 549, Piliuonoje – 422 gyventojai.

Be to, Piliuonoje bus statomi nauji nuotekų valymo įrenginiai, kurių našumas sieks 90 kub. m per parą. Piliuonos nuotekų valymo įrenginiai aptarnaus 422 gyventojus.

G.Urbelis pabrėžė, kad, atsiradus finansinių galimybių, bus siekiama gerinti vandens kokybę ir kitose Kauno rajono vietovėse: Saulėtekių, Netonių, Pažėrų, Margininkų, Stanaičių, Purviškių, Kaniūkų, Voškonių, Piepalių kaimuose, Lapių miestelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dzieve dzieve

dzieve dzieve portretas
kad nors viena objekta iki galo sutvarkytu, o dabar tik stato , pleciasi, kainas didina....pažiūrėkim kokios būklės valymo įrengimai šlienavoje, girionyse, žiegždriuose...nežinau kiek milijonų reiks mokėti baudų už gamtos niokojimą... įrengimai labiau apleisti būti negali taip taip
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių