- Vaida Milkova
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje su naujagimiu gulėjusią kaunietę pašiurpino maistas gimdyvėms. "Patiekalai ir porcijos labiau priminė bado dietą nei gimdyvėms skiriamą maistą", – rėžė jauna moteris.
Labai skurdus
"Kauno klinikos, Akušerijos ir ginekologijos, Neonatologijos klinikos. Nuostabi profesionalų komanda, visa reikalinga įranga, tyrimai ir kita, puikios gimdymo palatos, nepriekaištingos komercinės palatos, bet maistas... Sveiku protu nesuvokiamas. O pateikiamas kaip didelė inovacija, esą valgiaraštis dietologų sudarytas. Norėčiau pamatyti tą dietologą, skiriantį neseniai pagimdžiusiai mamai, kuriai reikia atgauti jėgas ir ruošti kūną žindyti kūdikį, tokį "platų, maistingą" racioną", – pasakojo gimdyvė Viktorija (pavardė redakcijai žinoma).
Ji atsiuntė ir porą nuotraukų, kuriose matyti keletas šaukštų vizualiai nelabai patraukliai atrodančių makaronų (vakarienei) ir kruopų košė (pusryčiams).
"Tas maistas morališkai smukdantis, jaučiausi kaip elgeta, gavusi išmaldą", – savo jauseną, valgydama jai patiektą maistą, apibūdino kaunietė.
Pirmagimį sūnų Viktorija pagimdė Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose. Į Kauno klinikų Neonatologijos kliniką jauna mama su keturių dienų naujagimiu pateko dėl iškilusių žindymo problemų.
"Per vieną savaitę teko pagulėti dviejose gydymo įstaigose. Taigi, galiu palyginti: maistas gimdyvėms Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose ir Kauno klinikose skiriasi kaip diena ir naktis. Pirmojoje įstaigoje jis tikrai skanus, porcijos pakankamos, net desertui keptų obuolių gavome, – čia, pasak kaunietės, buvo galima išreikšti savo pageidavimus dėl mitybos ir į juos buvo atsižvelgta. – Pasakiau, kad nevalgau pieno produktų, ir pagal tai man maistą pagamino."
Kauno klinikose maistas, anot Viktorijos, buvęs labai skurdus.
"Pusryčiams – košė, pusė riekutės duonos, bjauraus skonio juodosios arbatos pakelis, metus galiojantis sviestas su konservantais. Vakarienei – kažkoks jovalas su makaronais. Pietums – riekutė duonos, mažutis dubenėlis sriubos, bulvių košė, maltinukas ir mažutis indelis salotų arba pusė pomidoro. Kitą dieną – gabaliukas kažkokios mėsos: kieta, perdžiūvusi, kažkas panašaus į rūkytą karką", – pasak moters, gauti didesnės porcijos nebuvo įmanoma, kadangi maistas kiekvienai gimdyvei buvo atnešamas ant atskirų padėklų.
Tas maistas morališkai smukdantis, jaučiausi kaip elgeta, gavusi išmaldą.
Maitinant krūtimi – badas
"Su tokiu maistu ir tokiomis porcijomis Klinikose yra visiškas badas, ypač kai maitini krūtimi. Pirmą dieną valgiau, nes neturėjau nieko savo, bet jaučiausi alkana ir morališkai sugniuždyta. Kitas dienas vyras vežė maistą iš namų, tačiau alkis buvo prabudęs toks, kad valgiau ir Klinikų maistą. Girdėjau, kaip kaimynė kitoje palatoje iš viso atsisakydavo jį imti. O gydytoja ir seselės tikino: tai mitybos inovacija, valgiaraštis sudarytas dietologų, maistas gaminamas specialiuose puoduose ant garų. Įdomu, kaip tą sudžiūvusią rūkytą karką ant garų garino?" – garsiai svarstė pašnekovė.
Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje Viktorija su mažyliu praleido tris paras. Jauna mama įsitikinusi: jeigu po sunkaus gimdymo, kurio metu prarado daug kraujo, tiek laiko būtų valgiusi vien Klinikų maistą, greičiausiai būtų tekę lašelinėmis atkurti naudingų medžiagų pusiausvyrą organizme.
"Aš sutikčiau primokėti už maistą, jei būtų įmanoma gauti jį į palatą. Dabar iškyla klausimas, ką daryti toms mamoms, kurios yra vienos arba iš toli ir neturi galimybės gauti naminio maisto? Imti naujagimį ir eiti į lauką, į kioską, ar su naujagimiu eiti į Klinikų valgyklą? Neonatologijos klinikoje moterys guli mėnesį, kartais ir ilgiau. Kaip visą mėnesį valgyti tokį maistą ir išlikti gyvai? – stebėjosi jauna mama ir davė ironišką patarimą gimdyvėms: – Jeigu nori be jokių dietų ir pastangų atsikratyti svorio, gulkis į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos ar Neonatologijos kliniką, neturėk savo maisto, ir sulieknėjimas 100 proc. garantuotas. Tai gali būti receptas žvaigždėms, kaip numesti svorio."
Pasiekia padalytas porcijomis
Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė tikino, kad Klinikų personalas nuolat stengiasi sukurti dar kokybiškesnes sveikatos priežiūros paslaugas ir sąlygas pacientams.
"Šiuo metu Kauno klinikų pacientams skirta keturiolika dietų, tarp jų – ir pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta. Tačiau gydantis gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali paskirti atitinkamą dietą arba gydytojo dietologo konsultaciją, po kurios pacientui gali būti skiriama individuali dieta", – teigė pašnekovė.
Pasak E.Audickaitės, nėščiųjų ir gimdyvių dietą sudaro ligoninės dietistai, vadovaudamiesi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, vėliau ją tvirtina gydytojas dietologas. Teigiama, kad šią dietą sudaro 12–15 proc. baltymų, iki 30 proc. riebalų, 55–58 proc. angliavandenių, o dietos energinė vertė yra 1 750–2 450 kcal. Porcijų dydžiai – skirtingi: sriubos – 250 ml, mėsos patiekalas 110–140 g, garnyras – 200 g, salotos 100–150 g.
Pasiteiravus, kodėl, paprašius gimdyvėms, neįdedama daugiau maisto, Klinikų atstovė atsakė: "Porcijų skaičius pagal dietas skaičiuojamas kiekvienai dienai atskirai. Virtuvėje gaminama tiek porcijų, kiek yra užsakoma, siekiant maisto produktus naudoti racionaliai. Šiais metais pasikeitus maitinimo sistemai, pacientus maistas pasiekia padalytas porcijomis, ant specialių padėklų pagal tai, kiek tą dieną skyriuje yra pacientų."
Pašnekovės žodžiais, pacientų maitinimo sistema pasikeitė, įsigijus naujos technikos ir įdiegus modernią maisto dalijimo sistemą.
"Šiuo metu aktyviai dirbama sudarant sveikesnį meniu, atnaujinamos dietos, o nuo kitų metų Kauno klinikų pacientų maitinimo sistemoje bus dar viena naujovė – pacientai patiekalus pietums galės rinktis iš dviejų variantų", – sakė E.Audickaitė.
Iškyla klausimas, ką daryti toms mamoms, kurios yra vienos arba iš toli ir neturi galimybės gauti naminio maisto?
Tinka ir su konservantais?
Atstovė spaudai tvirtino, kad Kauno klinikose maistas pacientams gaminamas vietoje iš nešaldytų ir šviežių produktų.
Į klausimą, kodėl ant gimdyvių stalo atsiranda ir maisto produktų su konservantais, tokių, kaip ilgai galiojantis sviestas, E.Audickaitė atsakė, remdamasi ES reikalavimais.
"Sudarant sutartis ir užsakant maisto produktus, didelį dėmesį skiriame jų kokybei. Jeigu tiekėjo pasiūlyta prekė atitinka techninės specifikacijos reikalavimus kokybei, net ir tuomet produktas nėra vertinamas atsižvelgiant tik į mažiausią kainą. Dažnai prašome iš tiekėjų prekės pavyzdžių, kad galėtume pamatyti ir įvertinti produktus. Kalbant apie tiekiamą sviestą, šis produktas atitinka visus ES reikalavimus, patvirtintus galiojančiais reglamentais, standartais ir higienos normomis", – pašnekovė tvirtino, kad tiek šio produkto kokybiniai parametrai, tiek galiojimo terminai yra analogiški ir nefasuotam sviestui.
E.Audickaitė priminė, kad Kauno klinikose veikia maisto ir pramoninių prekių parduotuvė, kavinė ir valgykla.
"Artimiausiu metu pacientai galės užsisakyti maistą iš ligoninės kavinės, kuris jiems bus pristatomas į paciento nurodytą vietą", – žadėjo Klinikų atstovė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Matijošaitis: užtruko, bet duotas žodis – ištesėtas23
Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugiasi, kad „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos istorijoje pagaliau padėtas taškas. Kelis pastaruosius metus kritikos dėl įmonės veikimo Kaliningrade susilauk...
-
Laisvės alėjoje kepa ir šakočius, ir sūrius2
Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių. ...
-
Sužydėjusios Kauno puošmenos džiugins iki pat rudens
Ilgus metus puoselėjami ir plečiami gėlynai vėl traukia kauniečių žvilgsnius. Ryškiausiomis spalvomis nusidažė Laisvės alėja, aikštės bei miegamųjų rajonų erdvės. Šiemet visame mieste apsodinta apie 70 atskirų augalų klom...
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle6
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą32
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?21
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Landynė daugiabutyje: ar gali būti blogiau?66
Vieno Šilainių daugiabučio gyventojai pavargo: landyne virtusiame bute – narkomanų slėptuvė, nuolatinės girtuoklystės, muštynės, sklindantis dvokas. Problema – ne nauja, bet sunkiai sprendžiama. ...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė35
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug14
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...