Quantcast

G. Labanauskas tikisi ekologinės produkcijos bumo

Kaune įsikūrusios vienintelės įstaigos Lietuvoje, vykdančios ekologinės gamybos ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų sertifikavimą bei kontrolę, vadovavimą perėmęs Gintautas Labanauskas pristatė įmonės situaciją.

Pakeitė H.Daktaro pusbrolį?

"Ekoagros" direktoriumi jis tapo laimėjęs konkursą. Šios įmonės dalininkas yra valstybė, valdanti "Ekoagros" per Žemės ūkio ministeriją. Vadovo poste G.Labanauskas pakeitė Antaną Makarevičių.

Paklaustas, ar buvęs vadovas yra Henriko Daktaro pusbrolis ir kaip vertina pastarojo darbo rezultatus, G.Labanauskas to neneigė ir sakė sulaukęs grėsmingų užuominų: "Prieš dalyvaudamas konkurse į vadovo postą sulaukiau nemokamo patarimo nelįsti į H.Daktaro pusbrolio daržą."

A.Makarevičiaus darbo rezultatų jis sakė kol kas nekomentuosiantis, nes dar neturintis visų revizijos rezultatų. Tačiau jau kreipėsi į teisėsaugą dėl A.Makarevičiaus neteisėtai panaudotų įmonės lėšų. Pasak G.Labanausko, kalba eina apie 2,5 tūkst. eurų, kurie panaudoti komandiruotėms neturint ministro leidimo – tai prieštarauja įstatymams. Jis akcentavo, kad tai yra visų mūsų pinigai ir jie turi būti išieškoti iš buvusio direktoriaus.

Prieš dalyvaudamas konkurse į vadovo postą sulaukiau nemokamo patarimo nelįsti į H.Daktaro pusbrolio daržą.

Sukėlė įtarimų

G.Labanauskas neslėpė, kad kyla įtarimų, jog ekologiją patvirtinantys sertifikatai galėjo būti išduodami ir reikalavimų neatitinkantiems ūkiams ar jų produkciją tvarkančioms įmonėms.

"Skundų yra daug, jie yra nagrinėjami. Norėtųsi, kad žmonės drąsiau ir aktyviau teiktų informaciją. Galiu pasakyti tik tiek, kad tarp buvusio vadovo ir darbuotojų vyko intensyvus susirašinėjimas – galbūt vyko procesų, kurių neturėjo vykti", – nedetalizavo G.Labanauskas.

Jis teigė išgirdęs daug nuogąstavimų dėl esą laukiamos atleidimų bangos, tačiau tvirtino, kad nei vienas įstaigos darbuotojas nebuvo atleistas ir nei vieno neplanuojama atleisti. Priešingai – priimta naujų teisės, finansų, vadybos specialistų, kurie įstaigą sustiprins.

Kaip sumažinti kainą?

Pagrindinius savo kaip naujojo vadovo uždavinius, jis įvardijo sertifikavimo proceso skaidrumo didinimą, įstaigos veiklos optimizavimą, veiklos sąlygų įstaigos pareiškėjams – ūkininkams ir įmonėms lengvinimą, vartotojų pasitikėjimo ekologine gamyba bei ekologiškais produktais didinimą, vartojimo skatinimą.

"Vienas svarbiausių siekių – skatinti ekologiškos produkcijos vartojimą", – kalbėjo G.Labanauskas. Jis norėtų, kad tokie produktai būtų įperkami bei vartojami ir mokyklose, vaikų darželiuose, ir gydymo įstaigose.

G.Labanausko nuomone, didėjant poreikiui, didėtų ir jų pasiūla, o kartu galbūt mažėtų ir kaina.

Griežti reikalavimai

Lietuvoje yra užregistruota 2 491 ekologiškas ūkis ir 251 ekologiškos produkcijos tvarkytojas.

Apie 40 proc. ekologiškų produktų Lietuvoje sudaro javai. Jie eksportuojami daugiausia į Skandinaviją, Vokietiją.

G.Labanauskas neneigė, kad galiojantys reikalavimai, susiję su ekologijos sertifikatų išdavimu, yra griežti, tačiau kaip tik dėl jų ekologiška produkcija iš Lietuvos pasaulyje yra labai vertinama ir konkurencinga.

"Ekoagros" prioritetinės kryptys turi būti veiklos sąlygų ekologiškai ūkininkaujantiems žmonėms lengvinimas ir darbo sąlygų "Ekoagros" darbuotojams gerinimas", – pastebėjo žemės ūkio ministras Giedrius Surplis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

¥¥¥$

¥¥¥$ portretas
Ekologinių prekių nėra tik pavadinimas , parašo kad ekologinės ir kainas padidina.Kaip pradeda rašyti apie ekologines prekes, tai žinokite ,kad kainų šuolis bus.

godumas

godumas portretas
aisku tikisi tik sau nes kisenes pilnos nuo ankstesniu tikejimu o gal nemunu tures pradet plaukioti laineriai juk tiek nuplauta pinigeliu zemyn upe

TAI KĄ

TAI KĄ portretas
Todėl kad tikisi tai ir Šimkūną pasikvietė.Dviese tikėsis ar ką
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių