Quantcast

Filmas atgaivins R. Kalantos laikų Kauno dvasią

Filmas Kaune bus filmuojamas liepos mėnesį. Kūrybinė komanda ieško savanorių, galėsiančių pakartoti legendinį savo tėvų, senelių, bičiulių žygį Kauno Laisvės al.

Režisierius Donatas Ulvydas kviečia visus norinčius kauniečius nusifilmuoti masinėse scenose savo naujai statomame filme "Emilija" – sukrečiančiame epe apie tylų pilietinį ir kultūrinį pasipriešinimą okupaciniam režimui, kurio epicentru tapo antisovietinės demonstracijos Kauno Laisvės al., vykusios 1972 m. pavasarį po Romo Kalantos susideginimo.

Filme norima atkartoti legendinį istorinį žygį Laisvės al., kai šimtai kauniečių, nepabūgusių okupantų sankcijų, persekiojimo ir bausmių, visam pasauliui pademonstravo savo stiprybę, solidarumą, laisvės siekį ir meilę tėvynei.

Filme "Emilija" bus pasakojama apie laikotarpį, kai miškuose pralaimėta ginkluota kova už Lietuvos laisvę atgimė kaip kultūrinis pasipriešinimas sovietinei santvarkai. Anot režisieriaus D.Ulvydo, tai buvo metas, kupinas atviro ir paslėpto heroizmo, kartu ir nesusipratimo, kolaboravimo, smurto, išdavysčių. Partizaninis judėjimas jau užgniaužtas, bet jis dar gyvas visų atmintyje. Žmonės turėjo apsispręsti – viską mesti ir kolaboruoti su priešu ar atvirai išeiti į gatves, viešai pasiaukoti dėl tų, kurie žuvo miškuose.

Dauguma apsisprendė pasiduoti, prisitaikyti, gyventi mele. Buvo ir tokių, kurie atsistojo ir garsiai ėmė sakyti tiesą. Ir tūkstančiai žmonių plūdo tos tiesos klausyti.

Filmo pagrindinė veikėja Emilija – jauna aktorė, atvykusi į Kauną kaip tik tą dieną, kai mieste prasideda masiniai neramumai. Laisvės al. su šūkiais "Laisvę Lietuvai!" žygiuoja jaunimas. Miestas tapęs laisvės pranašu. Atsitiktinai įtraukta į minią, Emilija atsiduria sadistiško KGB karininko Grigaičio rankose. Priversta pasirašyti agento pasižadėjimą, ji patenka į teatrą ir netikėtai gauna pagrindinį vaidmenį režisieriaus Mariaus statomame atvirai antitarybiniame spektaklyje. Teatre, kunkuliuojant asmeninėms ir politinėms aistroms, Emilija ieško būdo, kaip išsaugoti ir švarią sąžinę, ir savo draugų gyvybes – pasirinkimas, kurį sužvėrėję KGB pakalikai daro beveik neįmanomą.

Filmas Kaune bus filmuojamas liepos mėnesį. Kūrybinė komanda ieško savanorių, galėsiančių pakartoti legendinį savo tėvų, senelių, bičiulių žygį Kauno Laisvės al. Amžius nesvarbus, kadangi demonstracijoje dalyvavo tiek jaunimas, tiek solidūs kauniečiai. Pranašumas – natūrali išvaizda (nedažyti, ilgi vaikinų ir merginų plaukai), bet tai – ne būtinybė.

Ypač laukiami galintieji rasti užslėptų namiškių spintose saugomų septintojo dešimtmečio drabužių ir kuriais galėtų apsirengti filmavimo aikštelėje. Autentiškiausiai apsirengusius kino kūrėjai žada apdovanoti dovanomis. Filmavimas vyks vieną dieną – liepos 26 d. Norintieji dalyvauti turėtų užsiregistruoti internetu registruokis.lt arba telefonu 860 95 3728. Filmo kūrėjai su tinkamais būsimaisiais aktoriais susisieks asmeniškai ir suteiks visą tolesnę informaciją.


Šiame straipsnyje: Romas Kalantafilmaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių