Quantcast

Ežerėlyje – pasikeitę daugiabučių kiemai su erdve vaikams

Ežerėlyje šiemet ne tik sutvarkytas sporto aikštynas, kapitališkai remontuojami šaligatviai, asfaltuojami daugiabučių kiemai – įrengta ir moderni vaikų žaidimų aikštelė. Paramą tvarkant kiemus gali gauti ir kitų pakaunės miestelių, gyvenviečių daugiabučių namų savininkai.

Norinčiųjų pasisupti – eilės

Ežerėlyje tarp Miško ir Kauno gatvių suformuotame daugiabučių namų kvartaliuke geru oru netyla vaikų klegesys. Juos kaip magnetas traukia čia įrengtos sūpynės, lipynės ir karstyklės. Šie margaspalviai objektai iškilo rugpjūčio mėnesį. "Būrys vaikų aikštelėje paprastai dūzgia antroje dienos pusėje. Ryte dažnai ateina mamos su mažyliais, po pamokų – ir pradinukai. Kai tik įrengėme žaidimų aikštelę, norinčiųjų pasisupti eilės prie sūpynių nusidriekdavo", – šypsojosi Ežerėlio seniūnė Vilmantė Macijauskaitė.

Vaikus auginantys ežerėliečiai džiaugiasi, kad dabar jų mažyliai čia gali žaisti saugiai. Anksčiau čia buvo dar sovietmečiu įrengtos vaikų žaidimų aikštelės liekanos – seni, aplūžę įrenginiai.

Gavo europinę paramą

Vaikų žaidimų aikštelė įrengta gavus ES paramą projektui "Ežerėlio miesto atnaujinimas ir plėtra". Pagal šį projektą rekonstruotas mokyklos sporto aikštynas, sutvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kiemai (prie Miško g. 36, 36A ir Kauno g. 31A, 31B ir prie Miško g. 38 ir 38A). Jie išasfaltuoti, įrengti ir pėsčiųjų takai. "Anksčiau šie kiemai buvo tokie, kuriuose ir automobilio ratus pamesti buvo galima. Ten 40–50 metų niekas nebuvo daryta: betonas išlūžinėjęs, duobės viena ant kitos, – prisiminė Ežerėlio seniūnė. – O dabar – prašau: naujas asfaltas, jokių duobių, visur lygu. Kai bus renovuoti paskutiniai du daugiabučiai, šis kvartaliukas bus visiškai sutvarkytas. Šiems dviem daugiabučiams jau sutvarkyti reikiami dokumentai – kitais metais namai bus renovuojami."

Tęsiasi pagrindinės Ežerėlyje Kauno gatvės (2 km) ir Liepų gatvės (200 m) šaligatvių kapitalinis remontas. Šiuo metu baigiami trinkelėmis kloti šaligatviai vienoje gatvių pusėje, vėliau darbai persikels į kitą pusę.

Pagal projektą "Ežerėlio miesto atnaujinimas ir plėtra" dar šį rudenį miestelyje turėtų būti įrengtos ir dvi lauko treniruoklių aikštelės. Projektui įgyvendinti gauta ES struktūrinių fondų parama, skirtos Europos Regioninės plėtros fondo, valstybės biudžeto ir savivaldybės lėšos. Bendra projekto vertė – 903 tūkst. eurų. Iš jų savivaldybės lėšos – 80 tūkst. eurų. Projektą planuojama baigti įgyvendinti ateinančiais metais.

Finansuojant savivaldybei, netrukus bus asfaltuojama ir Ežerėlio Kauno gatvės dalis (700 m).

Remia kiemų tvarkymą

Ežerėlyje daugiabučių kiemai išasfaltuoti pagal ES remiamą projektą, tačiau ir europinės paramos negaunančių miestelių, gyvenviečių daugiabučių gyventojai gali tikėtis paramos tvarkant kiemus.

Kauno rajono savivaldybė matė, kad ir toliau reikia padėti namų, pastatytų iki 1993 m., savininkams.

"Kai Vyriausybės nutarimu buvo panaikintas valstybinis Specialusis daugiabučių namų savininkų bendrijų rėmimo fondas, Kauno rajono savivaldybė matė, kad ir toliau reikia padėti namų, pastatytų iki 1993 m., savininkams. Šiais laikais tie namai jau smarkiai susidėvėję. Tam prieš trejus metus buvo įsteigtas Kauno rajono savivaldybės daugiabučių namų ir jų aplinkos atnaujinimo rėmimo fondas ir suformuotas jo biudžetas – apie 100 tūkst. eurų kasmet. Iš šio fondo remiamos su daugiabučiais susijusios šešių rūšių veiklos", – informavo Kauno rajono savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Šarapovienė.

Fondo lėšos gali būsi skiriamos: daugiabučių namų techniniams defektams, kurie kelia grėsmę namo ar jo konstrukcijų stabilumui ir (ar) žmonių saugumui, likviduoti – 50 proc. reikalingos sumos; žemės sklypo prie daugiabučio namo formavimo dokumentams parengti ir įteisinti – 100 proc. reikalingos sumos; daugiabučių namų savininkų bendrijų steigimosi išlaidoms padengti – 100 proc. reikalingos sumos; daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo ir modernizavimo projektų investiciniams planams parengti – 50 proc. reikalingos sumos.

Daugiabučio namo aplinkai gerinti (įvažoms, takams, vaikų žaidimo, automobilių stovėjimo aikštelėms, apsaugos įrangai, apšvietimui, komunalinių atliekų konteinerių vietoms įrengti) bei daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektams remontuoti 50 proc. reikalingos sumos parama skiriama tik tuo atveju, jei yra įteisintas žemės sklypas prie daugiabučio gyvenamojo namo ir ne dažniau kaip vieną kartą per trejus metus.

Nustato sklypų ribas

Sklypas vadinamas įteisintu, kai nustatomos ir Registrų centre užregistruojamos daugiabučio namo sklypo ribos. "Jų nustatymo ir užregistravimo sąnaudas savivaldybė dengia 100 proc. Tai kompensuojama ir ten, kur daugiabučių namų savininkai veikia jungtinės veiklos sutartimi, ir ten, kur sukurtos bendrijos, ir ten, kur veikia daugiabučių namų administratorius", – sakė J.Šarapovienė.

Remiantis šiuo metu galiojančia tvarka, Kauno rajone sutvarkytas vienas daugiabučio namo kiemas. Tai – Čekiškės g. 120 Vilkijoje. Šie darbai, vykdyti prieš porą metų, atsiėjo apie 26–27 tūkst. eurų. "Šiuo metu labai intensyviai vyksta daugiabučių namų žemės sklypų dokumentų parengimas ir sklypų ribų nustatymas. Prašymų kompensuoti išlaidas šiems darbams šiuo metu turime apie 60", – pasak Aplinkos skyriaus vyriausiosios specialistės, kai nustatomos ir įregistruojamos sklypų ribos, galima eiti toliau: teikti prašymus stogų tvarkymo arba kiemų asfaltavimo darbams kompensuoti.

Finansinės paramos lėšas savivaldybė perveda rangovui tik tada, kai kitą dalį reikiamų lėšų daugiabučio namo savininkų juridiniai atstovai jau yra pervedę rangovui.

Prašymai šiai savivaldybės paramai gauti turi būti pateikti iki einamųjų metų gruodžio 1 d. Daugiau informacijos – jurgita.sarapoviene@krs.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visą liandzbergmetį nieko neveikė, tai nors dabar sukruto...

Gyventoja

Gyventoja portretas
Miško 38 ir 38a kiemas tikrai nesutvarkytas

Gyventojai

Gyventojai portretas
Nuasfaltuotas-nubetonuotas-trinkelių "jaukumas"...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių