Quantcast

Eitynės už kūdikius priminė: stebuklų būna

Kaune kasmet anksčiau laiko gimsta daugiau nei tūkstantis naujagimių. Medicina ir tėvų meilė padaro juos laimingus.

Kaune kasmet anksčiau laiko gimsta daugiau nei tūkstantis naujagimių. Medicina ir tėvų meilė padaro juos laimingus.

Pakeičia logikos dėsnius

Mažučiai, dažnai į delną telpantys žmogučiai peršviečiama plona odele, daugybe vamzdelių prijungti prie medicinos aparatų, sekančių širdies darbą, kvėpavimą, kraujospūdį, temperatūrą, kraujo įsisotinimą deguonimi.

Šie naujagimiai dar turėjo augti mamos pilve, todėl per anksti gimę dar nemoka kvėpuoti, čiulpti ir nuryti. Dėl neišsivysčiusios imuninės sistemos jie neatsparūs infekcijoms, jiems gresia įvairios ligos, įskaitant mažakraujystę, dėl to reikalingas ne tik kraujo komponentų, bet ir viso kraujo perpylimas.

Vis dėlto šie mažiausieji naujagimiai taip atkakliai stveriasi į gyvenimą trapiais piršteliais, kad imi ir patiki: gyvenime esama tikrų tikriausių stebuklų. Vienas jų – kai sunkiai sergantis kūdikis, už inkubatoriaus sienos girdėdamas mamos lopšinę ir jusdamas tėčio ranką ant gaubto, pradeda šypsotis, nepasiduodamas logikos dėsniams ir matematiniams skaičiavimams.

Pasirengti iš anksto

Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacija "Padedu augti", padedant Kauno klinikų Neonatologijos būrelio studentams ir Kauno baikeriams, sekmadienį pirmą kartą Kaune surengė eiseną "Žinau, kad esi".

"Vieni pagrindinių mūsų asociacijos tikslų bei uždavinių – teikti paramą ir psichosocialinę pagalbą naujagimių anksčiau laiko susilaukusiems tėvams bei skleisti informaciją apie jų priežiūrą", – sakė asociacijos "Padedu augti" vadovė Inga Budrienė, dvynukų, gimusių 26-ą nėštumo savaitę, mama.

Moteris jau išgyvenusi viską, ką tenka patirti susilaukusiems anksčiau laiko gimusio naujagimio. Jų tėveliai susiduria su psichologinėmis ir fizinėmis problemomis. Eisena buvo skirta ne tik joms iškelti, bet ir siekiant suteikti tėvams bei kitiems neišnešiotų mažylių artimiesiems daugiau žinių.

Pamatyti ir sužinoti

Kauno rotušėje po eisenos veikė informacinis centras. Čia buvo galima pamatyti tikrą inkubatorių, kuriame gelbėjamos tos mažos gyvybės.

"Labai džiaugiuosi, kad šią dieną kartu su savo dukrele galėjau dalyvauti eisenoje, – sakė Julija Kulik-Dulskienė, asociacijos "Padedu augti" narė. – Dėl komplikuoto identiškų dvynių nėštumo buvo iškilusi reali grėsmė ir jų, ir mano gyvybei. Dėl kvalifikuotos medikų pagalbos ir Kauno klinikų Kraujo centro donorų dovanoto kraujo pavyko išgelbėti dvi gyvybes iš trijų."

Prie padėkos Kauno klinikų medikams bei kraujo donorams prisideda ir kita mama Ernesta.

"30-ą nėštumo savaitę ultragarso kontrolėje specialia adata į mano vaisiaus venos virkštelę buvo perpilta 30 ml kraujo. Kažkieno duotas kraujas mano dukrytei buvimą įsčiose pailgino dar gyvybiškai svarbias aštuonias paras", – pasakojo Ernesta.

Dėkoja sustojusiesiems pažiūrėti

Eisenos organizatoriai džiaugėsi aktyviu kauniečių susidomėjimu vykusia akcija.

Dėkojo už tai, kad sutiktieji ne tik įdėmiai perskaitydavo nešamame plakate įrašytą faktą apie anksčiau laiko gimusį naujagimį, bet ir domėjosi šios srities problematika, pagalbos galimybėmis naujagimiams, jų šeimoms.

"Tikimės, kad ši švietimo forma išpopuliarės. Vakar socialiniuose tinkluose prasidėjo akcija "Žinau, kad esi". Ja sieksime pritraukti dar daugiau dėmesio šiai sričiai. Turime apie tai kalbėti, kad anksčiau laiko tapę tėveliais žinotų, kaip elgtis, ko tikėtis ir kas gali padėti nepalūžti. Juk susilaukus neišnešioto naujagimio kartu su juo stoji į ilgą kovą už gyvenimą", – kilnių tikslų kupina kalbėjo sunkumus nugalėjusi J.Kulik-Dulskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
Patraukė akį šitų jaunų mamyčių eisena,pasigilinau ką gi jos veikia, noriu nuramint pikta liežuvius,jos jūsų nieko neprašo,net savo jokių teisių nereikalauja,tai grupelė mamyčių,kurios išgyveno ant plauko kabojusiu vaikučių givybės ir nori padėti tėveliams,kurie susiduria su tą problema,pasigilinkit žmonės apie ankščiau laiko gimusius mažylius,džiaukimės,kad dar turim Jaunu entuzijastingų žmonių,kurie aukoja savo laiką,savo pinigus,kad kažkam padėt,kalbu ne tik apie šias mamytes,problemų Lietuvoje aibės ir tik pasidžiaukim ir palaikykim tuos kas užsijima gerais darbais kuriu atligis tik Ačiū,nu tikrai kartais gėda už kaikuriuos,nebukim pikti ir taip blogio aplink daug

is Kaunas

is Kaunas portretas
Laba diena,džiaugiuosi kad jus nesusidurėte su šia problema,pirma visi komentuotojai pasigilinkim kam skirta eisena,manau reiktu džiaugtis,kad jaunos mamos ne susėde kava geria ,pardavinėja internete rakandus,o užsijima socialine veikla,nepamirškit kad vaikai musu ateitis.

yoyo

yoyo portretas
geras oras- marsiruoja, kas netingi...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių