Quantcast

Draugystę su vokiečiais stiprina ir bendri projektai, ir pramogos

  • Teksto dydis:

Kauno rajono partnerės - Bergštrasės (Vokietija) apskrities delegacija per tris viešnagės dienas patyrė daug įspūdžių. Nuo suplanuotų bendradarbiavimo žingsnių iki pažinties su dvarais, muziejais, lietuviška virtuve ir istorinių kostiumų matavimusi Raudondvario dvaro kostiuminėje.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro neseniai įsigytos retro stiliaus suknelės, skrybėlaitės, vyriški katiliukai - vokiečiams tai buvo viena smagiausių pramogų.

Svarbiausias Bergštrasės delegacijos vizito momentas buvo darbo grupės posėdis, kuriame su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu, jo pavaduotoju Pauliumi Visocku, savivaldybės specialistais buvo aptariamos švietimo, kultūros, socialinės rūpybos, sporto gairės.

„Vokiečiai pas mus dalyvavo dziudo turnyre, o dabar sutarėme, kad rudenį Kauno rajono dziudo ir jojimo mokyklos auklėtiniai vyks į stovyklą Vokietijoje, - džiaugėsi  Arūnas Talalas, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas sportui. – Užmegzti kontaktai ir dėl kitų sporto šakų, kuriomis garsus mūsų rajonas, bendradarbiavimo: irklavimo, rankinio, bokso, krepšinio.“

„Šioje delegacijoje buvo du vyrai, kurie priklauso įdomiam Bergštrasės regiono klubui „Linksmieji šaukštai“, - pasakojo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė, galėjusi partneriams pristatyti patirtį, kaip šauniai Kauno rajonas tvarkosi organizuodamas moksleivių mitybą. – Peteris Bergeris yra inžinierius, o Arne Dingleris – teisininkas, bet savo klube jie – virtuvės šefai, garsėjantys fantastiškais patiekalais. „Linksmieji šaukštai“ moterų nepriima, klubo nariai yra tik vyrai, pačių įvairiausių profesijų – mokytojai, politikai, vairuotojai, verslininkai, teisininkai. Visus juos jungia aistra maisto gaminimui. Ir išties jie gamina nuostabiai, buvome, degustavome. Šio vizito metu ir mes jiems pasiūlėme degustaciją - įvertinti geriausių Kauno rajono šefų meistriškumą.“

Ž.Narbutienė sakė, kad vakariene, kurioje Kauno rajono šefai vaišino paveldiniais, bet tuo pačiu ir moderniais lietuviškais patiekalais, tokiais kaip paštetas, burokėlių karpačio su ožkos sūriu, kalakutiena su kriauše ir bruknėmis, vokiečiai buvo sužavėti. Daug komplimentų sulaukė ypatingas jauno šefo Lauryno Šauklio desertas – modernizuota panakota su lietuviškom braškėm, šilauogėm.

„Sutarėme, kad kai vyks mūsų tradiciniai „Rudens sambariai“, Raudondvario dvaro parke stovės palapinė, kurioje svečiai iš Vokietijos vaišins savo regiono valgiais“, - tolesnio bendradarbiavimo su Bergštrasės „Linksmųjų šaukštų“ šefais perspektyvą pristatė Ž. Narbutienė.

„Mūsų bendradarbiavimas su Bergštrasės apskritimi  tęsiasi jau daug metų. Tai patikimi, dalykiški ir nuoširdūs partneriai. Ypač esame dėkingi šios apskrities vadovybei už nuolatinį dėmesį svarbiam lietuvybės židiniui - Hiutenfelde įsikūrusiai Vasario 16-osios gimnazijai“, - sakė meras V.Makūnas.

Pirmieji Kauno rajono ir Bergštrasės apskrities kontaktai tuomečio Friedricho Fröbelio mokyklos direktoriaus Heinzo Klee iniciatyva buvo užmegzti dar 2006 m.

„Per tą laiką, kol tęsiasi mūsų partnerystė su Kauno rajonu, matome, kaip keičiasi, gražėja, modernėja šis kraštas ir visa jūsų šalis, - sakė Bergštrasės apskrities delegacijos vadovas Thilo Figajis, kaip ir kiti delegacijos nariai pasipuošęs Kauno rajono partnerių dovanotu trispalviu šaliku su  Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio simbolika. – Pastebime daug gerų permainų ir džiaugiamės, kad glime dalytis patirtimi.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių