Quantcast

V. Matijošaitis dovanojo auksinę monetą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po Kauno mero priesaikos, įteikus regalijas ir miesto raktą, Visvaldas Matijošaitis miestui simboliškai padovanojo midaus statinaitę ir pinigą: auksinę 50 eurų monetą.

Po Kauno mero priesaikos, įteikus regalijas ir miesto raktą, Visvaldas Matijošaitis miestui simboliškai padovanojo midaus statinaitę ir pinigą: auksinę 50 eurų monetą.

Gimė nauja tradicija

Simbolinę merų ceremoniją su kolegomis sugalvojo ir 2001 m. įgyvendino Kauno rotušės ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius.

"1522–1544 m. miesto magistrato aktų knygoje parašyta apie Rotušės pamatų dėjimo ceremoniją, kurioje apsilankė burmistras ir dar tuomet pagal seną tradiciją kampe, po pamatiniu akmeniu, prie  statomų laiptų, padėjo midaus statinaitę ir vieną floriną (30 grašių) – kad miestas stovėtų ilgai, tvirtai, jame netrūktų linksmybių ir turtų", – pasakojo K.Ignatavičius.

Jis su kolegomis seną tradiciją pritaikė dabartiniams Kauno merams, pasiūlęs miestui dovanoti simbolinį mokestį ir statinaitę midaus.

Šią tradiciją 2001 m. pirmasis pradėjo  tuometis meras Erikas Tamašauskas, dovanojęs Kaunui, kad klestėtų, simbolinį litą ir midaus statinaitę.

Savotiškos varžybos

"Kiti merai davė po litą. 2007 m. miesto vadovu tapęs Arvydas Garbaravičius kartelę pakėlė iki 5 litų monetos, o 2011 m. meru buvęs Rimantas Mikaitis – iki jubiliejinės 50 litų monetos, – apie merų "varžybas" pasakojo K.Ignatavičius. – Tiesa, meru tapęs Andrius Kupčinskas rekordą sumušė. Jis dovanojo dvi Lietuvos banko išleistas auksines 10 litų monetas – vienos jų vertė apie 350–400 litų."

Vieną, pasiūlius ceremonimeistrui, A.Kupčinskas padėjo po pamatiniu "Žalgirio" arenos akmeniu, kitą  įteikė miestui.

Midus iš merų statinaičių simboliškai gurkšnojamas kokia nors iškilminga proga, o statinaitės, ant kurių merų pavardės, rotušėje saugomos. Kaip ir merų dovanotos monetos – jos puikuojasi seife Kauno rotušėje.

Kad pinigai neišeitų

"Rotušėje yra ir daugiau įvairių apdovanojimų, etalonų, atributų, į vaško krosnį Rotušės aikštėje įmestų užsienietiškų monetų, kurių bankas nepriima, – kalbėjo K.Ignatavičius. – Vaško krosnyje rastos lietuviškos monetos  išdalytos. Dalį eksponatų galima išvysti Rotušės muziejuje. Tikiuosi, įsteigsime retenybių ir įdomybių kambarėlį tad viską galės pamatyti ir kauniečiai, ir miesto svečiai."

K.Ignatavičiaus pasiūlymu, naujasis meras metą monetą iš pusmetrio aukščio į midaus statinaitę. "Jei moneta įkris, pinigai liks mieste, jei nepataikys – iškeliaus", – tokį žaidimą, tapusį tradiciniu, sugalvojo rotušės šeimininkas. Kol kas jį sėkmingai žaidė visi merai.

V.Matijošaitis savo monetos nemetė, nes ji buvo įdėta į specialią dėžutę. Tačiau ketvirtadienį miesto regalijas perėmęs V.Matijošaitis pakėlė dosnumo kartelę nuo 2001 m. simbolinio lito iki auksinės 50 eurų monetos.
Šiuo metu ši 7,78 gramų svorio, 22,30 mm skersmens penkių tūkstančių tiražu 2015 m. išleista auksinė 50 eurų moneta, kaip skelbiama internete, parduodama po 420 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rabačius+auksinis tualetas, jei ką

rabačius+auksinis tualetas, jei ką portretas
rabačius, mikaitis + auksinis tualetas

Pranas Mo

Pranas Mo portretas
Moneta- mažmožis...bet kada pradės dirbti nauja Kauno valdžia. Vilniaus jau kelis svarbius klausimus ėmėsi spręsti, o Kaune, kaip rašė spauda niekaip nepasidalinamos 3-jų direktoriaus pavaduotojų kėdės.....

>aha pamenu

>aha pamenu portretas
arba esi mulkis, jei iki šiol nežinai auksinio tualeto istorijos, arba ieškai durnių - gal kas ir patikės tavo demagogija.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių