Quantcast

Didžiausia Baltijos šalyse gulbių lesykla kviečia lesinti atsakingai

  • Teksto dydis:

Kauniečiai, itin pamėgę pasivaikščiojimą upių pakrantėmis, dažnai užsuka ir į Žemuosiuose Šančiuose esančią didžiausią Baltijos šalyse gulbių lesyklą. Žmonės atvyksta ne tik pasižiūrėti, bet ir palesinti likusių žiemoti paukščių. Tačiau lesinti vien tik kepinių trupiniais gali būti pavojinga. Todėl itin džiugu, kai prie paukščių lesinimo prisideda ir Lietuvos įmonės, kurių dėka galima gulbėms atnešti ir subalsuoto lesalo.

Paukščių, kuriuos reikia gelbėti, iš tiesų nemažai - Kauno teritorijoje yra apie kelis šimtus žiemojančių gulbių bei keli tūkstančiai ančių. Žiemos metu, kai užšąla vandens telkinių pakrantės, paukščiai negali pilnai maitintis vandens augalais, todėl į šiltus kraštus neišskridusiems paukščiams būtina mūsų pagalba, antraip jiems kyla rizika nusilpti ir žūti. Organizuojant paukščių lesinimą, svarbus tiek savanorių pasiryžimas kasdien lesinti šiuos karališkus gyvūnus, tiek ir parama produktais.

Nepradėkite lesinti per anksti

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kada pradedate lesinti gulbes. Dar nespėjus pilnai atšalti orams, gulbės pačios randa maisto vandenyje, todėl iš esmės, kol vandens pakrantės neužšalusios, jų lesinti nereikėtų. O jei jau pradėjote - nepamirškite paukščių ir šalčiams prasidėjus, pataria žinovai. Ankstyvas lesinimas turi neigiamos įtakos paukščių migracijai o vėlyvas paukščių lesinimas (pavasarį) - paukščių reprodukcijai. Veisimosi metu (pavasarį, vasarą) paukščių lesinti negalima.

Pripranta prie lesinimo vietos

Žiemojančių paukščių lesinimas - atsakingesnis procesas, negu galima pamanyti. Svarbu, jog paukščių maitinimas nenutrūktų, antraip paukščiai, belaukdami savo gelbėtojų toje pačioje vietoje, kurioje kartą gavo maisto, gali nugaišti.

Visaverčio lesalo svarba

Su aplinkosauga mažai susidūrę geradariai neretai atneša duonos gaminių, tačiau tai - ne visavertis maistas, neužtikrinantis visų gulbėms reikalingų medžiagų įsisavinimo, tad ilgainiui galintis pagreitinti jų organizmo išsekimą atšiauriomis oro sąlygomis bei lemti mirtį.

Jau aštuntus metus iš eilės Lietuvos ornitologų draugija koordinuoja vandens paukščių lesinimą Kauno mieste, o prie iniciatyvos prisijungia ir bendrovė „Kauno grūdai". Šiais metais žiemojantiems paukščiams lesinti įmonė skyrė 840 kilogramų kokybiškų pašarų.

„Bendrovė nuolat vykdo socialines akcijas, nepamiršdama ne tik žmonių, bet ir gyvūnų, paukščių - tų, kurie patys pagalbos paprašyti negali. Džiugu, kad yra draugijos, kurios aktyviai vykdo veiklą bei pakviečia prisijungti ir mus. Kadangi su Lietuvos ornitologų draugija bendraujame nebe pirmus metus, tai gulbių lesinimą galime drąsiai vadinti gražia tradicija" - sakė bendrovės „Kauno grūdai" generalinis direktorius Tautvydas Barštys

Bendrovės dovanotus pašarus draugijos savanoriai nuvežė į Žemuosius Šančius, kur ten gyvenanti Loreta Kiliotaitienė visą žiemą paukščius lesins.

„Džiugu, kad yra savanorių, kurie padeda palaikyti paukščių lesinimą visą žiemą. Nes jei jau jie neišskrido ir liko čia, vadinasi, laukia ir kol jais kažkas pasirūpins. Jei miestiečiai ar miesto svečiai tik nori, visada gali juos čia aplankyti", - sakė Lietuvos ornitologų draugijos projektų koordinatorius Gediminas Petkus.

Iki vasario pabaigos galite aplankyti didžiausią Baltijos šalyse paukščių lesyklą esančią Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, prie Kranto 9 ir 10 gatvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ornitologas

Ornitologas portretas
Zala pauksciams daro zmones juos serdami. Uzuot skride i siltus krastus batonu megejai trinasi Nemune,dergia pakrantes! Gal spusteles -30 tai problema issispres issigimusiu pauksciu nenaudai savaime!

zoosodo gulbes

zoosodo gulbes portretas
,buve kaimieciai-dabar "miestelenai",prisimena mielu,brangiu pauksciu meslo smarve.....,dabar sikdina LAUKINIUS PAUKSCIUS nemune....o ar pasirenge netik lesyt,bet ir valyti PAUKSCIU meslu dergiama NEMUNA ??? ka apie tuos dergencius nemuna tukstancius ,[PRIVALANCIUS ZIEMA ISSKRISTI paukscius ] galvoja gamtos apsauga!?

S.P.

S.P. portretas
Tik miesto valdžia galėtų pasirūpinti deramu nusileidimu prie šios ne tik miestelėnų taip pamėgtos vietos,čia lankosi ir užsienio svečiai ir paukščių bičiuliai ar stebėtojai.Pagarba ilgametei šios lesyklos sielai ir gulbių globėjai gerb Loretai ir tiems kas pasirūpina pašaru karališkiems paukščiams ar reikalui ęsant pasirūpina bėdon papuolančių paukščių sveikata
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių