Quantcast

Didžiausią antklodę Europai neria ir bibliotekininkės

Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) darbuotojos viliasi, kad jų nerta antklodė šildys naująjį šeimininką, o namus pripildys džiaugsmu ir lietuviškomis spalvomis.

Idėja subūrė entuziastes

Mokslininkai, tvirtinantys, kad mezgimas virbalais ir nėrimas vąšeliu ramina, neklydo. Pasirodo, ši veikla mažina kraujo spaudimą, normalizuoja širdies ritmą, slopina stresą, maža to, suartina žmones.

Tuo nė kiek neabejojo KAVB Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rasa Lolita Šukevičienė. Ketvirtadienio vakarą viename iš bibliotekos aukštų ją sutikome ne su glėbiu vaikiškų knygų, o su megzta antklode rankose.

– "Darbo metu su kolegėmis mažiau kalbame, dažniau tik pasilabiname, o šiandien turime puikią progą artimiau pabendrauti", – į naminiais sausainiais ir arbatos puodeliais dengtą stalą dešinėje ranka mojo R.L.Šukevičienė. Jos kairėje, nedidukėje patalpoje už stiklo durų, pūpsojo kitas, perpus mažesnis, siūlų ritiniais ir mezginiais dengtas stalelis, o aplink jį spietėsi bemaž dešimt bibliotekininkių. Kol vienos jų atidžiai tyrinėjo nėrinių brėžinius, kitos tuo metu mosavo vąšeliu – mezgė mėlynos ir geltonos spalvų gėles, puošė jas žaliomis pynėmis.

Netrukus auksarankių bibliotekininkių desantą papildė dar keturios papildomos rankos – kvietimu prisiminti nėrimo įgūdžius ir prisijungti prie didžiulio projekto susigundė dvi vyresnio amžiaus kaunietės.

Linki gerų namų

"Mano rankose vienas 10 x 10 cm dydžio kvadratėlis. Jei paverstume jį laiku – maždaug 25 minutės. Su kolegėmis juokavome, kad keturi kvadratėliai – kišenė, aštuoni – delmonas, kurį nešioja Klaipėdos krašto moterys ant juosmens prie tautinio kostiumo, o visa eilė kvadratėlių – šalikas", – į nėrinius ant žemės žvelgė auksarankė.

Rankdarbis, kuriame tuo metu suskaičiavome 208 vienodo dydžio kvadratus – projekto "Antklodė Europai", dalyvis. Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakulteto studentės, sekančios projekto "Fluxus labas!" eigą Kaune, Evelinos Kačkauskaitės, didžiausios antklodės idėja gimė Nyderlandų Karalystės mieste Leuvardene, kuriam šiemet bus suteiktas Europos kultūros sostinės vardas. Lietuvoje šį projektą nuo praėjusių metų kuruoja "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" komanda. Kviesdama prisijungti prie rekordo siekimo, į ją kreipėsi "Antklodės Europai" iniciatorė Esmeralda de Vries.

Žinute, kurią siunčia projekto sumanytojai, norima atkreipti dėmesį į vienišumo problemą, o paties projekto tikslas surinkti ne mažiau kaip 10 tūkst. antklodžių, kuriomis bus nuklota Leuvardeno aikštė. Vėliau jos bus išdalytos nepasiturintiems žmonėms ir labdaros organizacijoms.

Žinute, kurią siunčia projekto sumanytojai, norima atkreipti dėmesį į vienišumo problemą, o paties projekto tikslas surinkti ne mažiau kaip 10 tūkst. antklodžių.

"Norėtume, kad ji patektų pas gerus žmones. Nesvarbu, ar tai bus šeima, auginanti vaikus, ar vieniša senolė. Svarbu, kad mūsų rankdarbis teiktų gerų emocijų ir šildytų", – arčiau savęs atskiras antklodės dalis glaudė azartiška nėrėja R.L.Šukevičienė.

Keliami reikalavimai

Antklodžių spalvinė gama ir raštai – kūrėjų pasirinkimas, tiesa, jų fantaziją riboja centimetrai. Paklodės ilgis negali būti didesnis nei 200 cm, o plotis negali viršyti 140 cm.

"Pradedame nuo 10 cm kvadratų, vėliau juos jungiame į juostas, kol galiausiai antklodės kraštinės išpildys organizatorių nurodytus matmenis, – akimis matuodama savąją antklodę, esamu rezultatu džiaugėsi R.L.Šukevičienė. – Dar turime visą glėbį numegztų kvadratėlių. Visus juos sujungsime, paskui sutvarkysime kraštines. Tikiuosi, kad iki vasario mėnesio baigsime."

Kiek iš surinktųjų 10 tūkst. antklodžių bus iš Lietuvos, kol kas nežinoma. Į "Tautos namus", kur miestiečių rankdarbiai laukiami iki kovo vidurio, kol kas atnešta tik viena nerta antklodė.

"Ją nunėrė garbaus amžiaus kaunietė iš namuose turėtų siūlų likučių. Neapsakomai graži, tik mažesnė, nei turi būti. Ką nors tikrai sugalvosime", – šypsojosi VDU studentė E.Kačkauskaitė. Kiek vėliau prie būrio auksarankių prisijungusi mergina vylėsi, kad daugiau antklodžių į "Tautos namus" atkeliaus vasarį–kovą, tuomet esą bus galima pasakyti, kiek jų keliaus į Nyderlandus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
ko tik is bado neprisigalvosi...

Anklodė kurios nepanaudosi

Anklodė kurios nepanaudosi portretas
Ir kam tai reikalinga?

nesriūbaukit

nesriūbaukit portretas
Verktinių ir pavyduolių gretos, kaip matyti, gausėja, nes iniciatyva mažai kam įveikiama :) tiesiog. Šaunuolės!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių