Quantcast

Didelė paslaptis, kurią turi atrasti pats

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kam sovietmečiu teko išgyventi vaikystės džiaugsmus, gerai prisimena tokį paslaptingą ritualą – "sekretą". Tereikėdavo susirasti stiklo šukę, po ja padėti kokią gėlytę ir visą tą grožį lengvai užpilti žeme.

Mergaitės varžydavosi, kurios "sekretas" gražesnis, ieškodavo įdomesnių objektų, kuriuos galima būtų pakišti po stiklu. O įdomiausia būdavo, paslaptį užkasus, ateiti jos ieškoti kitą dieną. Koks jaudulys apimdavo, kai tiksliai neatsimindavai, kurioje vietoje ji slepiasi. Gal "sekretą" kas iškasė? Juk jis toks mažas – tik kokio sprindžio dydžio.

O jei tai būtų buvusi ne stiklo šukė, o metro ilgio ir 80 centimetrų pločio stiklas? Niekad nepasimestų. Jei kas kilote į Žaliakalnį laiptais, esančiais V.Putvinskio ir Gedimino g. pabaigoje, susidūrėte būtent su tokiu didžiuliu "sekretu", kurio spalvingos gėlės žiemą slėpėsi po pusnimis, nenuvyto ir per vasaros kaitrą.

Jau daugiau nei metus kalno papėdę puošiantis "sekretas" buvo sukurtas miesto dailininko Morfai. Vis dar nesuniokotas, toks pats kaip pernai, tik galbūt labiau pablukęs. Atrodo, kad toks spalvingas objektas žmones džiugina, o gal jį ne taip paprasta sunaikinti, nes gėles saugo sunkus galinis automobilio langas.

"Viskas prasidėjo nuo to, kad radau kelis išmestus automobilio stiklus, – pasakojo menininkas. – Iš pradžių nežinojau, ką su jais daryti. Galvojau, kaip nors gražiai sudaužyti, kad būtų vaizdingiau, ir nufilmuoti. Bet greitai kilo mintis apie "sekretus". Tada suieškojau instaliacijai tinkamą vietą – maždaug akių aukštyje, bet kad niekam netrukdytų. Į vidų sudėjau dirbtines gėles ir sintetines spalvotas plunksnas."

Jis prisiminė ir linksmą to meto nutikimą : "kai kasiau stiklą į žemę, gatvėje automobiliui nukrito buferis ir vairuotojas vis bandė jį pritaisyti atgal prie automobilio. Netrukus pasirodė policininkas kriminalistas be uniformos. Jis pagalvojo, kad mes visi esame kažkokia grupuotė, slepianti pavogtas automobilio dalis ar kitus daiktus. Pareigūnui paaiškinau, ką čia darau, ir jis palinkėjęs sėkmės išvažiavo."

Morfai džiaugėsi, kad "sekretas" sėkmingai išgyveno žiemą, tačiau dabar yra jau kiek apleistas ir reikėtų jį šiek tiek aptvarkyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vokietka

vokietka portretas
musuose tai buvo vadinama "paslaptis"....smagus,saunus laikai, kai vaikai galejo y valias fantazuoti ir ne y galva nebutu ateje skusti tevu kazkokiom tarnybem uz tai, kad tevai neatlieka savo pareigu, buvo gerbiami seni, mazi, jauni, stori, ligoti ar sveiki, nebuvo jokiu "diskriminaciju"-visi buvo zmones....

O taip,

O taip, portretas
gražu...

O taip,

O taip, portretas
gražu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių