Quantcast

Dėl kvapų Ramučiuose kreipėsi į Aplinkos ministeriją

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybėje sUrengtas pasitarimas, reaguojant į Ramučių gyventojų skundus dėl nemalonių kvapų, sklindančių iš mechaninių biologinių atliekų apdorojimo gamyklos, įsikūrusios Kauno mieste, Ateities plente.

Meras: tai nenormalu

Ramučių bendruomenė kreipėsi į įvairias atsakingas institucijas, bet realios pagalbos iki šiol nesulaukė.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas pabrėžė, jog savivaldybė sieks, kad nemalonių kvapų gyvenvietėje neliktų. "Tai nenormalu. Žmonių gyvenimo kokybė – svarbiausia", – tvirtino meras.

Prie bendro stalo su bendruomenės atstovais ir savivaldybės vadovybe sprendimų ieškojo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Kęstutis Balčiūnas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento ir Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros atstovai.

Kodėl nestabdo veiklos?

Ramučių bendruomenės atstovai buvo kategoriški. Jie kaltino Aplinkos ministeriją, kad ji nesiryžta laikinai sustabdyti įmonės veiklos, kaip tokiais atvejais daroma civilizuotame pasaulyje, ir išsiaiškinti, kas padaryta ne taip ir ką reikia daryti, kad problemos neliktų. Gyventojams du mėnesius nebuvo pateiktas įmonės vadovybės veiksmų planas.

"Gyvename kaip tvarte – kvapas siaubingas, o sprendimo nėra", – pyko seniūnaitė Vesta Steiblienė. Moteris įsitikinusi, kad informacija nuo žmonių slepiama.

Ramučių bendruomenės pirmininkas Arūnas Kmieliauskas situaciją įvardijo kaip ekologinę katastrofą. "Bjaurus kvapas jaučiamas visur, net namų viduje. Atsiranda sveikatos sutrikimų, – tvirtino bendruomenės pirmininkas.– Kur mums toliau kreiptis? Kur dėtis 2 tūkst. gyventojų? Kokia bus kompensacija?"

Dalijo pažadus

Atliekų apdorojimo gamyklos vadovas K.Balčiūnas teigė, kad nemalonūs kvapai iš gamyklos į aplinką patenka iš kompostuojamų biologinių atliekų. "Pasitarę su specialistais, planuojame probiotikais išpurkšti visas gamybines zonos. Tikimės, kad po to kvapų neliks", – sakė K.Balčiūnas. Jei priemonė neveiks, bus statomi papildomi filtrai.

Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Drąsutis Šuopis pastebėjo, kad praktika patvirtina šios priemonės veiksmingumą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento skyriaus vedėja Inga Šinickienė tvirtino, kad pagal gyventojų skundą buvo atliktas oro taršos patikrinimas. Nenustatyta nei blogo kvapo, nei viršytų taršos normų. Planuojama atlikti antrą patikrinimą, vėjui pučiant į gyvenvietės pusę. Radę pažeidimų, būtinų veiksmų imsis aplinkosaugininkai.

Milžiniškos investicijos

V.Makūnas apgailestavo, kad nauja įmonė turi tiek rimtų trūkumų ir pradėjo veiklą skandalu. Meras mano, kad tokia situacija diskredituoja atliekų tvarkymo idėją Lietuvoje.

"Reikia tiesiogiai bendrauti su žmonėmis, juos informuoti ir skubiai taisyti broką", – kalbėjo meras.

Pasitarime dalyvavusi Seimo narė Raminta Popovienė jau išsiuntė raštą Aplinkos ministerijai. "Gerai, jei padės probiotikai. Bet tai ne sprendimas. Reikia nustatyti kvapo priežastį ir ją pašalinti", – kalbėjo Seimo narė.

Projektą "Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra" įgyvendino VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras. Bendra vertė – 34,4 mln. eurų. Projekto tikslas – Kauno regiono gyventojams tiekti ekonomiškas, saugias aplinkai ir visuomenei atliekų tvarkymo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyvenanti Ramuciuose.

Gyvenanti Ramuciuose. portretas
Atsakykit pagaliau kada baigsis smardalyne,skauda galva neymanoma gyventi.

Gyventojas

Gyventojas portretas
Ramuciai smardalynes kaimas, ir kas cia tokio, smirda ir smirdes. Visi tures uostyti ir niekur nedingsim su sia smardalyne. Tai ir taip visi kalba, kad cia pas mus vien smarve, ir nieko nepadarysim.

vida

vida portretas
Tik Lietuvoje taip gali but,skundziasi zmones visom instancijom ,o rezultatas 0.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių