Quantcast

Dėl alkoholio prekybos apribojimų vieni bankrutuos, kiti emigruos?

Jei įsigalios draudimas nespecializuotose parduotuvėse prekiauti alkoholiu, nukentės eiliniai kaimų ir miestelių gyventojai. Prognozuojama, kad nemažai regionų parduotuvių turės užsidaryti, o išlikusiose prekės brangs.

Parduotuvės – kaip socialiniai centrai

Kai buvo masiškai uždaryti paštai kaimuose, mažosios parduotuvės perėmė nemažai jų funkcijų. Dabar kaimynystėje gyvenantys žmonės mažose parduotuvėse gali ne tik nusipirkti maisto ar ūkinių prekių. Varėnos rajone trylika parduotuvių valdančios įmonės "Staginis" direktorius Kęstutis Jurgelionis teigė, kad daugelis kaimo gyventojų vietinėse parduotuvėse sumoka komunalinius ir kitus mokesčius, įsigyja mobiliojo telefono mokėjimo kortelių, apsidraudžia automobilius, išsigrynina pinigų iš sąskaitos, priduoda tarą, atsiima siuntas.

"Jau seniai mūsų parduotuvėlės tapusios įvairių paslaugų centriukais, teikiamų paslaugų spektras nuolat plečiasi. O ir apsipirkti daug patogiau kaimynystėje, prie namų, ypač tiems, kurie negali važiuoti automobiliu ir prisiperka pilną krepšį. Norime parduotuvėles paversti traukos objektais, svarstome padaryti nemokamas mini bibliotekas, kur būtų galima pasiskolinti knygų", – kalbėjo verslininkas.

Vis dėlto jis primena, kad verslas nepajėgus teikti socialinių paslaugų neuždirbdamas.

"Jei priėmus naujus įstatymus kris apyvartos, parduotuvės taps nuostolingos – teks jas uždaryti. Parduotuvių darbo laiko, alkoholio pirkimo laiko ribojimas, pirkėjų amžiaus vėlinimas, alkoholio akcijų reklamos draudimas – visos šios priemonės veikia, jos mažina alkoholio vartojimą ir jau dabar stebime alkoholio pardavimo mažėjimą", – skėsteli rankomis K.Jurgelionis.

Mažosios parduotuvės neišgyvens

Maisto ir kai kuriomis ūkinėmis prekėmis prekiaujanti parduotuvė Vilkijos Kauno gatvėje – viena iš penkių panašaus tipo parduotuvių miestelyje.

"Paprastai šioje parduotuvėje apsiperku, nes man čia arčiausiai namų. Perku maistą, kitų prekių, mokesčius susimoku ir tuščią tarą priduodu", – pasakojo vilkijietė Oksana. Jaunos moters žodžiais, jei ši parduotuvė užsidarytų, būtų labai nepatogu – į kitą tektų eiti daug toliau. Panašiai tikino prie parduotuvės sutiktas pusamžis vyras Bangis: "Čia apsiperku dažnai. Įsigyju ir ūkinių prekių, ir maisto. Būtų negerai, jei užsidarytų."

Tačiau būtent tokią ateitį – bankrotą – prognozuoja kaimų ir miestelių parduotuvių savininkai, jei prekiauti alkoholiu bus leidžiama tik specializuotose parduotuvėse. Negalėdamos prekiauti alkoholiu tam, kad išsilaikytų, kaimų ir miestelių parduotuvės turės kelti kitų prekių antkainį. Tačiau ir tai negarantuos išlikimo.

Daugės pastatų vaiduoklių

Įsigaliojus Seime diskutuojamiems sprendimams užmiesčių vietovėse kiltų antroji pastatų vaiduoklių banga. Bendrovės "Gulbelė", valdančios 51 parduotuvę Šakių, Jurbarko, Marijampolės, Vilkaviškio rajonuose, direktorius Arūnas Tarnauskas tvirtino neįsivaizduojantis, kas galėtų įsikurti pastatuose, kuriuos nuomojasi arba nuosavybės teise valdo "Gulbelė", jei dalį jų teks uždaryti.

"Kitokių paslaugų nei prekyba nelabai kur pasiūlysi. Todėl gali būti, kad daug metų turėję apleistas fermas dabar vėl turėsime matyti gausybę pastatų vaiduoklių", – apgailestavo A.Tarnauskas.

Kyla minčių emigruoti

Turėjau labai daug planų plėtrai, bet dabar, liaudiškai tariant, teks užtraukti rankinį stabdį: baisu investuoti pinigus, nes neaišku, ar sugrįš.

Parduotuvę Vilkijoje valdančios bendrovės "Aduva" direktorė Gintarė Šakinytė, Ilinojaus universitete Čikagoje studijavusi finansus, rinkodarą ir verslumą, po aštuonerių metų, praleistų JAV, grįžo gyventi į pakaunę, kur ėmė kurti verslą.

"Aš labai viltingai į tai žiūrėjau. Ši parduotuvė, kaip aš sakau, yra mano pirmas kūdikis – pirmas verslas Lietuvoje. Turėjau labai daug planų plėtrai, bet dabar, liaudiškai tariant, teks užtraukti rankinį stabdį: baisu investuoti pinigus, nes neaišku, ar sugrįš, – G.Šakinytė prisipažino, kad jai kyla minčių reemigruoti. – Nauji valdžios užmojai verčia rimtai apsvarstyti galimybę emigruoti atgal į užsienį, kur su turimu išsilavinimu, patirtimi ir žiniomis yra daug lengviau bei paprasčiau dirbti ar kurti verslą."

Neseniai prie parduotuvės pradėjo kilti priestatas, kuriame ketinta prekiauti ne maisto prekėmis. Pašnekovė tikina šio projekto nebūtų ėmusis, žinodama apie naujosios valdžios planus, susijusius su prekybos apribojimais. Dabar moteris abejoja, ar sugebės grąžinti iš banko gautą paskolą parduotuvės plėtrai. Seimo siūlymus riboti prekybą alkoholiu verslininkė vadina trumparegiškais, skatinančiais šešėlinę ekonomiką.

"Norint blaivinti tautą, reikia daugiau pagalbos, švietimo, prevencinės veiklos, o ne panašių draudimų", – įsitikinusi G.Šakinytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigitas.

Sigitas. portretas
trys parduotuvės ir visose alkoholis ir ... skolų sąsiuvinis. Negausi vienoje, kitoje įrašys dar butelį. O gavus pašalpą, ne apie vaikus tokie išgimdytojai galvoja, o sprendžia klausimą kaip išdalint ant parduotuvių ir, kad sau dar liktų pagėrimui ir sąsiuvinyje išbrauktų skolą. Ir nereikia savęs kaimo mesijais laikyti ponai parduotuvių savininkai. Nes dabar pasiklausius jūsų tai tik Motinos Teresės ordiną jums kabink ant krūtinės, kokie jūs kaimo geradariai. Ir nereikia gąsdinti, kad jūs uždarysite parduotuves. Neprekiausite jūs, ateis kiti kuriems ir be alkoholio prekyba kaime bus pelninga. Prancūzijoje tokio dydžio miesteliuose kaip Utenos rajono Daugailiai, Sudeikiai ar panašiai išviso viena maisto prekių parduotuvė ir jokio alkoholio skyrių. Ir nieko, gyvena prancūzai, ir neblogiau už mus. Sigitas Vaičiukėnas

Sigitas

Sigitas portretas
Kaimo parduotuvių savininkams Nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo komunistai pasidalinę į kairiuosius ir dešiniuosius nuosekliai vedė Lietuvos kaimą į degradaciją. Ir tai darė jūsų rankomis, leisdami jums girdyti tautą. Dabar, kai valdžios vairą perėmė jėgos suprantančios, kad šitas kelias veda į niekur, į tautos išnykimą ir bando tai sustabdyti, jūs piestu stojatės. Teisingai, kiekvienas savo gera žiūri, nes už ką gi Kanaruose kaitinsės, jeigu kaimo pijokėliai nesuneš pinigų į parduotuvę. Tik ar pagalvojote kada nors, kad ant alkanų vaikų ašarų į laimės šalį amžino bilieto nenusipirksit. Niekam ne paslaptis, kad daugelyje kaimo parduotuvių yra skolų sąsiuviniai. Ir juose ne „išgimdytojų“ skolon paimti mažyliui šilti batukai, striukė, mokyklinis sąsiuvinis įrašyta, o vynas, alus, degtinė, cigaretės na dar kruopų pakelis retkarčiais nes geriant ir retkarčiais užsrėbti ko nors norisi. Ir mažam kaimelyje tokie išgimdytojai dėl to kur rasti alkoholio galvos nesuka, nes tame kaimelyje

...

... portretas
Jei mazos parduotuves laikosi alkoholiku seimu saskaita, tai kam toks biznis reikalingas.Ar negeda is zmoniu nelaimiu sau pelnus krautis ?
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių