Quantcast

Darželyje – vaikai po griūvančiais pastoliais

Kauno lopšelio-darželio "Klausutis" vaikų žaidimai vyksta šalia vos besilaikančių pastolių, prie elektros srovės prijungtų ir be priežiūros paliktų prietaisų. Bendrovės "Drūtnamis" įkurta inspektorius pašiurpinusi statybvietė net neatskirta "Stop" juostomis.

Spruko vos pamatę

Tai, kad Kovo 11-osios gatvėje įsikūręs vaikų darželis gyvena statybų nuotaikomis, matyti iš tolo. Pasieniai nusėti pastoliais. Ten apsilankius Valstybinės darbo inspekcijos atstovei, lydimai "Kauno dienos" žurnalistų, prie fasado radome besidarbuojančius du darbininkus.

Aplink dalį pastato mažiausiai per penkis metrus mėtėsi jau nutiesti elektros laidai, statybinių medžiagų likučiai. Jokios žymės, kad šioje vietoje negalima vaikščioti, jau nekalbant apie apsaugines tvoras.

Dėmesį dar labiau patraukė vargani pastoliai. Vieno jų lenta buvo perlūžusi.

Prie statybininkų priėjusi inpektorė Zina Grabauskienė prisistatė ir pasiteiravo, kas yra darbų vadovas. "Tuoj", – čiupo telefoną vienas vyrų ir ėmė kažkam skambinti. Jis vis tolo nuo statybvietės. Joje taip ir nebepasirodė.

Kitas vyras, jaunesnis, vis dar darbavosi. Pasiteiravome, ar jam nebaisu lipti ant tokių pastolių, atsakė, kad ne. Netrukus suskambo jo telefonas. Atsiliepęs jis netrukus irgi pasipustė padus.

Statybvietė buvo palikta likimo valiai. Įrankiai, prietaisai gulėjo ant žolės. Pabandėme vieną jų įjungti – veikė. Statybininkai išdūmė palikę jį įjungtą į kištukinį lizdą.

Direktorė labai džiaugėsi

Inspektorę Z.Grabauskienę nustebino bendrovės vadovų, pasišovusių dirbti ikimokyklinio ugdymo įstaigoje jai veikiant, atsainumas, statybininkų atmestinis požiūris į savo, taip pat ir į darželį lankančių vaikų sveikatą ir gyvybę.

Darbo inspekcijos atstovė sunkiai galėjo patikėti, kad tokia situacija statybvietėje neužkliuvo darželio administracijai. Įstaiga veikė visą rugsėjį, kol buvo šiltinamas darželio fasadas. Vaikus tėvai kas rytą vedė į darželį, auklėtojos su vaikais lauke laiką leido kasdien. Pro statybvietę greičiausiai kasdien praeidavo ir darželio vadovė Silva Mickūnienė.

Darželyje apsilankius inspektorei ir žurnalistams, direktorė tik plojo rankomis ir tryško džiaugsmu. "Jėzau, mes užsivertę darbais ir dokumentais", – iš pradžių lyg ir susikuklino  dėl darbinės aplinkos direktorė. Ir pasitikslino: negi darželis padarė kokių nors pažeidimų? "Neskubėkim. Tikslas yra išspręsti problemą, o ne kažką apkaltinti", – ramino inspektorė.

"Kas čia gali būti? – tyliai lyg savęs paklausė vadovė. – Statybininkai dirba, ir tiek. Mums svarbu, kad jie dirba. Darželis tuoj bus labai šiltas ir geras. Mes labai džiaugiamės."

"Statybininkai nedaro trrr..."

Inspektorei tokios emocijos buvo netikėtos. "Nematau, kuo čia džiaugtis. Ateiname ir randame tokią netvarką. Labiausiai neramu, kad pats darbdavys – darželis – nesupranta, kas čia nesaugu. Kaip suprantu, darželio administracija tokiu darbu patenkinta. O jeigu vaikams kas nors atsitiks?" – atsisuko į direktorę inspektorė.

"O kaip jiems kas nors gali atsitikti, jeigu statybos darbai atliekami išorėje? Kai būna miegas, statybininkai nedaro trrr..." – direktorė vis dar nesuprato, kur įžvelgiamas pavojus.

"Jūs kalbate tik apie triukšmą, bet teritorijoje yra nesaugu, nepažymėtos statybvietės ribos. Po ją leidžiama vaikščioti kam tik nori. Pastoliai baisūs. Jie gali sugriūti ir niekieno nejudinami", – atkreipė dėmesį inspektorė.

"Juk takai laisvi – kas vaikui gali nutikti jais einant?" – savo pozicijos laikėsi direktorė. Ji pasakojo, kad vaikai lauke praleidžia valandą iki pietų ir po pietų dar pabūna. "Aikštelės yra didelės. Jie prie statybvietės nelenda. Išeina ant pievutės,  pasivaikščioti", – situacijos nedramatizavo direktorė, kuri darželyje atsakinga ir už saugą. "Turiu pažymėjimą", – informavo moteris.

Pasitikėjo bendrove

Direktorei, ūkvedei, inspektorei ir žurnalistams išėjus apžiūrėti statybvietės, per duris į lauką pabiro ir darželinukai. Viena grupių įsitaisė visai šalia statybvietės. Direktorė auklėtojai slapta bandė rodyti ženklus, kad ši vaikus vestųsi atokiau.

Inspektorės dėmesį patraukė sukiužęs smėlio dėžės dangtis. Lentos – patrūnijusiosę, kelios – sulūžusios. Matėsi iš jų per porą centimetrų iškilę varžtai. "Taip, tai yra labai nesaugu, bet dangtį jau tuoj pakeisime nauju", – žadėjo S.Mickūnienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

1

1 portretas
baisi imone

drutnamis

drutnamis portretas
labai neaiski imone, jei pabego vadinasi nelegalai.

Savivaldybe

Savivaldybe portretas
Savivaldybe kalta, o konkreciai ZIURKELIS, nes ten tvarkos tikrai nera, tik turi savivaldybeje stoga, o kalta bus direktore. O apie tokius statybininkus nekalbu, tegu bega ir toliau is darbo vietos tai viska parodo apie ymone.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių