Quantcast

Dailės akademiją toliau palieka specialistai

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakultetas toliau praranda specialistus. Metų pradžioje dėl priekabiavimo mokslo įstaigą paliko šešios dėstytojos. Neseniai išėjo ir žinomas Kauno  architektas Linas Tuleikis.

Sukrėtė skandalas

"Kauno diena" rašė, kad pirmasis skandalas kilo, kai tapytojas, VDA Kauno fakulteto dėstytojas Pranas Griušys nutapė paveikslą pavadinimu "Jų ieško policija". Jame prie beždžionių portretų buvo pavaizduoti trys dailės klasikų stiliumi nutapyti moterų aktai. Trys nuogalės turėjo tapytojo kolegių dailininkių Jovitos Aukštikalnytės-Varkulevičienės, Aušros Barzdukaitės-Vaitkūnienės ir Jūratės Jarulytės portretinių bruožų.

Pirmoji apie priekabiavimą dėl lyties išdrįso prabilti dėstytoja J.Jarulytė, kuri kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą (LGKT). Praėjusių metų birželį tarnyba pripažino galimus sisteminius etikos pažeidimus ir priekabiavimą dėl lyties. Po tokių pareiškimų norą palikti akademiją pareiškė Tekstilės katedroje dirbusi Vita Gelūnienė.

Prieš ją iš fakulteto pasitraukė penkios dėstytojos, dirbusios skirtingose katedrose: J.Jarulytė, Auksė Petrulienė, Vilūnė Grigaitė, Arūnė Ščiupokaitė ir Greta Grendaitė. Dauguma jų išėjo paskatintos ne tiek įvykusio seksualinio skandalo, jau ne vienus metus fakultete tvyrančios konfliktiškos atmosferos ir nesiskaitymo su darbuotojais.

"Visos mes buvome įdarbintos pagal terminuotas metines darbo sutartis. Tokių darbuotojų balsas fakultete buvo negirdimas, jie nebuvo įtraukiami formuojant studijų programą, patirdavo nuolatinę atskirtį. Metinis įdarbinimas sukuria sąlygas susidoroti", – gilesnę mokslo įstaigos problemą anksčiau įvardijo J.Jarulytė.

Išėjo architektas

Atrodo, kad VDA Kauno fakultete dirbti nebėra malonu ir vyrams. Neseniai savo socialinio tinklo "Facebook" profilyje prašymu išeiti pasidalijo žymus architektas Linas Tuleikis. Jis įvardijo ir priežastį – nebeįmanoma pakęsti neteisybės bei prarastas vadovybės padorumas.

Viskas prasidėjo, kai keli L.Tuleikio studentai gavo skolą ir pasiskundė. Buvęs dėstytojas sakė, kad toks procesas savaime nėra blogas ir netgi būdingas įvairiuose Europos universitetuose, nes visada vertinama, ar studentų gautas įvertinimas yra svarus.

"Dėl manęs buvo pasiskųsta, o Kauno fakulteto vadovas turėjo išankstinę nuomonę apie mane. Aš dažnai nesutikdavau su jo nuomone, tad jau ne vienus metus turime idėjų priešpriešą. Mano manymu, vadovas pakurstė merginas ir parašytame skunde radau daug nebūtų dalykų, kurių negalėjo įrodyti specialiais tyrimais", – komentavo architektas.

Nebeliko prasmės

L.Tuleikis tikino, kad viskas buvo pateikta taip, kad dėstytojas kaltas, o studentės teisios. Tuomet architektas nenusileido ir akademinis ginčas pasiekė VDA rektorių. Tačiau visi dėstytojo argumentai atsisuko prieš jį patį.

"Gal rektorių ir dekaną sieja bendri interesai, nes objektyvius dalykus jie ignoravo ir pasielgė vėl neteisėtai, nes grąžino pažymius ne tokius, kokius buvau parašęs aš ir visa katedra, bet tokius, kokius patys susigalvojo", – nusivylimo neslėpė L.Tuleikis.

Pasak jo, apeliacinė komisija buvo sudaryta gerokai pavėluotai ir nustatyti neaiškūs pažymiai. Todėl neliko nieko kita, tik pasitraukti.

Jaunimo nepaliks

Po to, kai architektas L.Tuleikis socialiniuose tinkluose paskelbė žinutę apie išėjimą, sulaukė audringos reakcijos. Tiek kolegos, tiek buvę studentai dalijosi įrašu ir aktyviai komentavo sakydami, kad akademija praranda vieną geriausių dėstytojų.


Šiame straipsnyje: VDAdailės akademijaskandalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

deja

deja portretas
Mažėja smulkiųjų verslininkų entuziazmas aptarnavimo ir prekybos srityse. Nerealiai gausiai pristatyta prekybos centrų. Su jais labai sunku konkuruoti – jie perka prekes ešelonais, tad ir pirkėjui gali pasiūlyti mažas kainas

kiek žinau

kiek žinau portretas
kiek žinau,tai mažiausias bandymas Audėjaičiui pareikšti kitokią nuomonę negu jo,baisiausiai jį įsiutina,ir padaro principingą pilietį jo asmeniniu priešu.Tikras Putinas.Tai šlykštu ir nepakenčiama.ar tai dekanas toks tinka VDA...

k

k portretas
Imk šypseną ir dovanok tam, kuris jos niekada neturėjo. Paimk saulės spindulį ir nešk jį į nakties vidurį. Atrask šaltinį ir atgaivink tą, kuris yra nukritęs į dulkes. Paimk ašarą ir padėk ant veido tam, kuris niekada neverkė. Paimk drąsą ir įdėk į tą sielą, kuri nemoka kovoti. Paimk gyvenimą ir papasakok tam, kuris nesupranta. Imk gerumą ir padovanok tam, kuris nemoka daryti gero. Atrask meilę ir padaryk, kad ji augtų žemėje. Surask mylimą žmogų ir mylėk jį visa širdimi.. visa siela.. visa esybe... pasiek gyvenime... laimę... Ir kai visa tai padarysi.. pasaulis taps.. truputi grazesnis..
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių