Quantcast

Čekiškė nušvis naujomis spalvomis

  • Teksto dydis:

Vasarą per visą Čekiškę besitęsianti Ateities gatvė pasikeis: daugelis šios gatvės namų bus nudažyti naujai.

Dažus ir kitas tam reikalingas medžiagas gyventojams dovanoja savivaldybė, darbus gyventojai turės atlikti savo jėgomis. Tokiam Čekiškės miestelio tvarkymo darbų projektui pritarė vietos gyventojai.

Čekiškė – vienas seniausių pakaunės miestelių, įkurtas dar XVI a. Čekiškės miestelio istorinė dalis yra kultūros paveldo objektas. Joje yra išlikusių ir XVII a. elementų, turi architektūrinių, istorinių, urbanistinių vertingųjų savybių. Jos pagrindą sudaro XVII a.–XIX a. pr. susiformavęs gatvių tinklas, į bažnyčios pusę platėjantis ir pereinantis į trikampę aikštę. Čia yra Čekiškės istorinė pradžia: miestelis pradėjo formuotis kaip linijinio plano gyvenvietė į pietus nuo trijų kelių sankryžos, prie palaipsniui išplatėjusio Vilkijos–Ariogalos kelio – dabartinės Ateities (buvusios Bažnyčios) gatvės.

Kai kurie Ateities gatvės namai įeina į Čekiškės miestelio istorinę dalį – yra saugomi kaip kultūros paveldo objekto dalis, tarp jų – žydų paveldo pastatai.

Dažymo darbai turėtų prasidėti artimiausiomis dienomis. Pirmiausia bus dažoma klebonija ir varpinė. Gyventojai gaus informaciją su nurodytomis rekomenduojamomis spalvomis. Seniūnui pateikę savo namo plotą, šios gatvės namų savininkai gaus reikalingą dažų ir kitų medžiagų kiekį, ir galės pradėti darbus.

Rekomenduojamas spalvas namams parinko architektė restauratorė Lida Perevičienė. "Spalvos – tradicinės, dažniausiai keičiamas tik esamas atspalvis", – sakė projekto autorė.

Kai kur prieš perdažant reikės atlikti smulkius remonto darbus, sutvarkyti langus. Tvarkingų namų perdažyti nereikės. Senyviems ir nepajėgiems gyventojams atlikti darbus turėtų padėti bendruomenė, moksleiviai.

"Tai didžiulis darbas, reikalaujantis ypatingo bendruomenės sutarimo. Jūs parodysite pilietiškumo pavyzdį visiems ir, tikiuosi, tapsite naujų iniciatyvų pradininkais", – sakė projekto iniciatorius Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Tikimasi, kad darbai bus baigti iki liepos 16 d., kai vyks parapijos šventė Čekiškės Švč.Trejybės bažnyčios 400 metų jubiliejui paminėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgita

Jurgita portretas
Architektė restauratorė LiUda Perevičienė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių