Quantcast

Būkite atsargūs: Neryje maudytis nerekomenduojama

Vis labiau šylant orams norisi pasipliuškenti Kauno miesto vandens telkiniuose. Miestiečius domina, ar saugu maudytis Neryje ir oficialiose Kauno maudyklose.

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis Algimantas R., kurį sudomino vandens kokybės būklė Neries upėje. Vyras teigė, niekur nerandantis šioje upėje atliktų vandens tyrimų rezultatų, todėl nežino, ar čia maudytis galima, ar ne.

"Artėjant vasarai, pranešama oficialiai apie vandens švarą Lietuvos upėse, ežeruose, Baltijos jūroje. Pats gyvenu prie Neries, tad mėgstu joje pasimaudyti, tačiau viešos informacijos apie vandens kokybę Neryje neaptinku. Kodėl?" – klausė kaunietis.

Jis taip pat pridūrė, kad jau keletą savaičių pastebi, kad Neries upės paviršiumi rytais plaukia drumzlinos rudos putos. Įdienojus putos pranyksta ir vanduo atrodo švaresnis. Vyras įtaria, kad naktimis kažkas gali pilti teršalus į upę.

"Taip ir peršasi mintis, kad kažkur aukščiau, gal Jonavoje, išpilami kažkokie nešvarūs vandenys, juk putų be vandens nebūna. Jei tikrai kažkas kažką į upę pila, kodėl tai daro naktimis, kad žmonės nematytų?" – svarstė Algimantas R.

Kaip dar vieną galimą Neries taros šaltinį vyras įvardijo upelį netoli Varnių tilto. Kaunietis nurodė, kad maždaug 150 m atstumu nuo tilto į Nerį įteka upelis. Jį galima matyti važiuojant Vilijampolės pusėje esančiu dviračių taku.

Jei tikrai kažkas kažką į upę pila, kodėl tai daro naktimis, kad žmonės nematytų?

"Jo nuotėkis labai įvairus. Upelio spalvos būna tai balsvos, tai pilkos. Kartais teka ir neaiškios drumzlės. Nemanau, kad tokia tarša gali būti nuo gruntinių vandenų. Manau, kad į upelį gali būti suvesti lietaus surinkimo šuliniai, todėl nešvarumai ir įteka į Nerį", – spėliojo Vilijampolės gyventojas.

Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, Kauno mieste prasidėjus maudynių sezonui nuolat tiriamas oficialių keturių paplūdimių vanduo: Lampėdžio karjere ties kempingu, Panemunėje, ties A.Smetonos alėja bei Kauno marių pirmasis ir antrasis paplūdimiai.

"Kadangi jokio paplūdimio Kauno mieste prie Neries upės nėra, čia vanduo pagal Lietuvos higienos normas netiriamas. Ar maudytis vietoje, kur nėra oficialaus paplūdimio, sprendžia patys kauniečiai. Tačiau specialistai tokiose vietose dėl saugumo ir dėl neaiškios vandens kokybės nerekomenduoja maudytis", – teigė R.Savickienė.

Pasak specialistės,  gegužės 29 d. atlikus pirmuosius tyrimus, nustatyta, kad mikrobiologiniai parametrai visose maudyklose atitinka normas, vanduo yra švarus, todėl šiose vietose maudytis tikrai saugu.

Dėl pastebėtos vandens taršos Neries upėje ir upelyje kauniečiai raginami kreiptis į Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą. R.Savickienė tikino, kad kuo tikslesnė informacija bus pateikta, tuo didesnė tikimybė, kad tyrimas dėl galimos taršos bus rezultatyvus.


Šiame straipsnyje: Nerismaudynėsvandens tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šimašiaus

Šimašiaus  portretas
šūdas vis plaukia ir plaukia... pasroviui... kol pasieks pamarį. Iki tol bus atplukdyta dar tokia pat krūva, nes JO mieste viskas galima.

buvo

buvo portretas
kazkada nuostabus papludimys, tik, deja sunaikintas gal jau koks 30 metu.

...

... portretas
Vis tos kalėdinės Vilniaus 'dovanėlės'?.. - na, nejau ką kita iš v'ilniaus galima sulaukt. :/
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių