Quantcast

Botanikos sode – tulpių žydėjimo metas

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode žydi tulpės. Vaizdelis neprilygsta Olandijoje kilometrais besidriekiantiems tulpių laukams, bet paganyti akis tikrai yra kur – aštuonių arų plote žydi įvairiaspalvės beveik 400 veislių tulpės.

„Turime visų spalvų tulpių, išskyrus mėlyną. Tokios spalvos tulpė neišvesta. Jei kam pasisektų tai padaryti, būtų pasaulinio lygio selekcininkas“, – sakė vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Rita Maršelienė.

Tarp užsienietiškų tulpių veislių – ir lietuviška, selekcininko Mykolo Radzevičiaus išvesta veislė „Genovaitė“. Kai kurių tulpių žiedai tampa spąstais bitėms – pririnkusios žiedadulkių, jos neišsivaduoja iš slidžių vainiklapių apsiausties. Botanikos sodo darbuotoja pasakojo, kad iš tokių tulpių žiedų tenka surinkti mirusias bites.

Pašnekovė atkreipė dėmesį į vienspalvių tulpių lysvėje įsimaišiusias dryžuotas. „Žmonėms gražu pažiūrėti, bet tie dryžiai – viruso pasekmė. Yra ir tokių tulpių veislių, kurių žiedai – dryžuoti, bet ši veislė neturėtų būti dryžuota. Tokius krūmelius reikėtų išrauti ir išmesti – kad neužkrėstų kitų. Skinant tų užkrėstųjų žiedus, mes labai saugojamės, kad su augalo sultimis neperneštume viruso kitoms, sveikoms tulpėms“, – aiškino gėlininkė.

Pasak jos, lankytojai dažnai žavisi pilnavidurėmis tulpėmis: „Taip, jos labai gražios, bet tas pilnaviduris žiedas po lietaus neretai nulūžta – kotelis neišlaiko naštos.“

Lankytojai kviečiami į botanikos sodą pasigrožėti įvairių spalvų ir kvapo tulpių žiedais – jei orai labai neatšils, tulpės žydės artimiausias dvi savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
kai gali gauti iš gamtos tiek daug pozityvumo ,manau verta aplankyti žydinčias gėles , ne tik kad nuskintum ,,,,sėkmės dalintis ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių