Quantcast

Bemiegė naktis prie mokyklos: ar tėvai laukė veltui?

Kai kuriems Kauno vaikų tėvams savaitė prasidėjo bemiege naktimi. Kauniečiai vėl stojo į eilę prie mokyklos tam, kad jų būsimi pirmokai patektų į pageidaujamą švietimo įstaigą. Tačiau jų pastangos gali būti bergždžios, mat pirmenybė suteikiama vietos gyventojams.

Bemiegė naktis

Pirmadienio naktį būrys tėvelių rikiavosi prie Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos durų. Kai kurie su draugais buvo sudarę budėjimo grafiką, kiti nueidavo trumpam pasišildyti į automobilį. Buvo ir tokių, kurie prie mokyklos įsitaisė palapinėje, taip saugodamiesi nuo žvarbaus vėjo ir lietaus. Visos pastangos – tik dėl to, kad rudenį jų vaikai čia galėtų žengti į pirmą klasę.

„Atėjome beveik prieš 20 val., visą naktį laukėme. Žinoma, buvo šalta, bet pasikeisdami po kelias valandas, automobilyje pasišildydami, sulaukėme, o septintą ryto mus visus budėtoja suleido į salę, tai dabar jau geriau“, – kalbėjo Tomas, kurį pirmadienio rytą žadėjo pakeisti žmona, ketinanti priduoti vaiko dokumentus.

Kaunietis pasakojo, kad naktį prie mokyklos durų budėjo daugiausia Šilainių rajono gyventojai. Jis teigė žinantis galiojančią tvarką, pagal kurią į mokyklą pirmiausia bus priimami tie, kurie čia yra deklaravę gyvenamąją vietą.

„Čia konkurencija tarp vietinių. Jei bus daugiau norinčiųjų, nei yra vietų, tai tikimės, kad padės tai, jog pirmesni pateikėme dokumentus. Ši mokykla uždaresnė, todėl saugiau. Be to, nėra ir vyresnių mokinių, tad tikimės, kad mažiau būtų patyčių. Taip pat čia yra prailginta grupė, tad vaikas gali būti iki 17 val.“, – argumentus dėstė Tomas.

Po bemiegės nakties dauguma tėvelių buvo nekalbūs. Jie replikavo, kad dokumentus mokykla priima tik nuo 13 val., todėl reikėjo atsiprašyti iš darbo.

„Būtų geriau, jei nuo ryto priimtų, nes dabar labai trukdosi. Pernai stovėjome dėl priešmokyklinės grupės. Tada nuo 8 val. ryto priėmė dokumentus, tai po dviejų valandų visi jau laisvi buvo, o dabar – nežinia“, – sakė Tomas.

Kiti būsimų pirmokų tėvai tikino, kad naktį prie mokyklos teko praleisti dėl to, jog liko neaiškumų, kaip bus priimami vaikai. Anot kauniečių, nesinorėjo rizikuoti ir iš viso likti be mokyklos.

„Aš nuo aštuntos valandos vakaro laukiu, žmona – nuo dešimtos“, – kalbėjo devynioliktoje eilės vietoje laukęs Andrius. 

Žinoma, buvo šalta, bet pasikeisdami po kelias valandas, automobilyje pasišildydami, sulaukėme.

Jaučia įvertinimą

Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos direktorė Alina Striškienė tikino, kad laukiančių tėvelių eilė buvo ir praėjusiais metais. Anot jos, tokia situacija kilo dėl to, jog prieš 6-7 metus mieste buvo labai geras gimstamumas. 

„Manome, kad šiemet yra piko metai. Be to, eilė rodo, kad pas mus ugdymas yra tinkamas ir tėvai gerai vertina mokyklą. Tačiau negerai, kad tėvai turi stovėti eilėse, trukdomas jų laikas“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

Anot jos, situacija būtų geresnė, jei būtų įvesta centralizuota priėmimo į mokyklas sistema. Ji sakė, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose jau veikia tokia sistema, todėl yra žymiai paprasčiau tiek tėveliams, tiek ir įstaigų vadovams.

Šiemet į „Ryto“ pradinę mokyklą bus priimti 72 pirmokėliai, jie sudarys tris klases. Mokyklos direktorė teigė, kad prioritetas skiriamas tiems vaikams, kurie pagal gyvenamąją vietą priregistruoti arčiausiai mokymo įstaigos. Jei bus surinkta daugiau norinčiųjų, tada vaikai bus atrenkami pagal tai, kas anksčiau rajone deklaravo gyvenamąją vietą, todėl, anot direktorės, tai, kad tėveliai prie mokyklos laukė visą naktį, gali ir neišgelbėti.

„Ar turėsime laisvų vietų, paaiškės, kai gausime visus prašymus. Aplink yra ir daugiau mokyklų, ten taip pat renkamos pirmos klasės“, – aiškino A.Striškienė.

Priims ir vėliau

Kauno miesto savivaldybė skelbia, kad tėvams nereikia stovėti prie mokyklos durų. Prašymus galima pateikti ir po mėnesio, nes tai, kad jie pirmi padavė dokumentus, negarantuoja vietos pirmoje klasėje. Pirmenybė teikiama tik atsižvelgus į gyvenamąją vietą.

„Į šią, kaip ir į kitas mokyklas, priimami visų pirma vietiniai vaikai. Jei vietinių vaikų bus daugiau, nei mokykla gali sutalpinti, tada bus žiūrima į vaiko gyvenamosios vietos registracijos datą, ir pirmenybę turės tas, kas anksčiau tame rajone apsigyveno. Prašymus šių vaikų tėvai gali atnešti bet kada – ir kovą, ir balandį, ir vėliau. Jei priėmus visus vietinius vaikus mokykloje dar liks vietų, į ją patekti galės ir pirmokai iš kitų rajonų. Būtent čia pirmenybė yra pagal prašymo pridavimo laiką“, – aiškino Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Pasak V. Mažeikos, kituose miesto rajonuose gyvenantys tėvai ir sudarė daugumą, praėjusią naktį stovėjusią eilėje prie „Ryto“ pradinės mokyklos.

„Žinome ne vieną atvejį, kai šeima, prieš mėnesį deklaravusi gyvenamąją vietą, teikia prašymą, o vėliau, vaikui pakliuvus į mokyklą, išsideklaruoja“, – dėstė V. Mažeika.

Anot V. Mažeikos, Šilainiuose yra buvę atvejų, kai gyvenantiems mokyklos teritorijoje vaikams į pirmas klases trūko vietų, o rudenį paaiškėdavo, kad mokykloje daugiau nei pusė moksleivių – iš kitų miesto vietų.

Kauno savivaldybė šių metų pradžioje kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydama daugiau savarankiškumo sprendžiant dėl mokinių priėmimo į mokyklas kriterijų.

„Esminiai priėmimo tvarkos kriterijai yra nustatyti valstybės, ir mes savarankiškumo neturime. Neseniai kreipėmės į ministeriją dėl galimybės kriterijus nusistatyti pačiai savivaldybei. Mes turėtume planą, kaip išvis panaikinti naktines eiles. Tai būtų prašymų priėmimas ištisus metus“, – teigė V. Mažeika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Kaip gali būti mokamas mokslas. Tikrai, tada jis gali būti mokamas, jei patys mokyklą pasistato, įsirengia. Tai bus jų biznis.

SILAINIAI

SILAINIAI portretas
Sv. Jono Pauliaus II gimnazijoje jei tokie reikalavimai busimam pirmokui, tai ka darys mokytojai? Juk ne visi vaikai vunderkindai, kad eitu i pirma klase viska mokedami. Tai gal is karto eis i 3 ar 4 klases? Ir kodel sioje gimnazijoje mokslas mokamas? Juk ji pastatyta uz valdzios pinigus. Nepastate baznycia sios mokyklos. Tegul pastato savo mokykla ir isiveda savo reikalavimus. Dabar ne visus vaikus priima i sia mokykla. Turi moketi potierius ir visa kita. O juk dabar laisve..... Tikrai nesuprantu valstybines gimnazijos. NE BAZNYCIA JA PASTATE

Anonimas

Anonimas portretas
į Gineso rekordų knygą - kaip atrodo 21 amžius Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių