Quantcast

Automobilių muziejui gali tekti išsikraustyti

Aleksote įsikūręs Senovinių automobilių muziejus sulaukė priekaištų, kad darbo dienomis į jį patekti neįmanoma. Kauno savivaldės atstovams kilo įtarimų, kad nemokamai suteiktos patalpos gali būti naudojamos ne pagal paskirtį. Muziejaus atstovai teigia, kad durys atsidaro visiems norintiems. 

Rado užrakintas duris

Kauno valdžia peržiūri visas patalpų panaudos sutartis. Nemokamai ketina patalpas suteikti tik tiems, kurių veikla naudinga visuomenei.

"Kauno diena" skelbė, kad jau nuspręsta nemokamų patalpų nesuteikti politinėms organizacijoms. Iki šiol prestižinėse Kauno vietose kai kurios, net vos gyvos partijos nemokamai naudojosi įvairiomis patalpomis. Kai kurių partijų būstinėse net nežinia kas vykdavo. Skaičiuojama, kad miestas per šį laikotarpį prarado apie milijoną eurų.

Dabar politikų žvilgsniai krypsta ir į kitas organizacijas, kurios už dyką naudojasi savivaldybės patalpomis. Peržvelgus sutartis, dėmesį patraukė senovinių automobilių muziejus, kuris priklauso Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asiciacijai "Retromobile". Muziejus įsikūręs Aleksote, S.Dariaus ir S.Girėno g. 29A.

Savivaldybės tarnautojai keletą kartų bandė patikrinti, kaip veikia muziejus, tačiau ant durų rado pakabintas spynas.

"Mes, peržiūrėdami sutartis, važiuojame į objektus. Į automobilių muziejų nesėkmingai bandėme patekti net keletą kartų, tačiau viskas buvo užrakinta. Diskutuojame, kad jei suteiktos patalpos ir miestas už tai negauna jokio mokesčio, visuomenė turėtų laisvai į tokias vietas patekti. Turtas yra visų miestiečių, bet šiandien tai tarsi kelių žmonių garažiukas savai technikai sustatyti", – stebėjosi Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Kauno miesto savivaldybė su "Retromobile" yra sudariusi tris patalpų panaudos sutartis. Bendras miesto patalpų plotas – beveik 1,5 tūkst. kv. m. Sutartys galioja iki kitų metų gegužės.

Trys scenarijai

Pasak G.Petrausko, šiuo metu su senovinių automobilių asociacija "Retromobile" vyksta derybos dėl ateities planų.

"Yra ten ekspozicija, bet visuomenės patekimas į muziejų yra labai keistas. Turi pasiskambinti, kad kažkas atvažiuotų ir įleistų. Dabar geranoriškai kalbamės, žiūrime, kaip bus toliau. Antradienį turėtų ateiti ir nuspręsime, ar draugausime toliau, ar skirsimės gražiuoju", – sakė G.Petrauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius, esant šiai situacijai, mato tris galimus scenarijus. "Retromobile" muziejus turėtų tapti labiau prieinamas ir veikti pagal normalų tokioms įstaigoms darbo grafiką. Tuomet už patalpas mokėti nereiktų.

Antrasis kelias – palikti darbo laiką tokį, koks yra dabar, tačiau patiems rinkos kaina mokėti už suteiktas patalpas.

Trečiasis scenarijus – senieji retro automobiliai turėtų palikti Aleksote esančius angarus ir keltis į kitą vietą.

Nurodyti trys numeriai, bent vienu tikrai galima prisiskambinti. Mes tikrai nesame uždari.

Muziejaus pozicija

Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacijos atstovai sakė, kad muziejus nėra uždaras. Esą šeštadieniais durys visada atviros, o darbo dienomis tereikia pasiskambinti.

"Būna, ir po vieną žmonės, ir grupėmis ateina, paskambina ir per dešimt minučių mūsų žmogus atvažiuoja. Nurodyti trys numeriai, bent vienu tikrai galima prisiskambinti. Mes tikrai nesame uždari, todėl nežinau, iš kur susidarė tokia nuomonė", – tikino asociacijos prezidentas Ramūnas Kandelis.

Asociacija neseniai atidarė antrąjį padalinį Šeduvoje, nes Kaune po stogu netilpo visi turimi automobiliai. Tokios technikos negalima palikti lauke, nes gaila istorinių reliktų, kadangi juos gali paveikti prasti orai.

Pasak R.Kandelio, iš lankytojų prašoma dviejų eurų aukos – jei jie nenori mokėti, viską esą gali apžiūrėti nemokamai. Iš vaikų pinigai taip pat nėra imami.

Jis svarstė, kad jeigu Kauno miesto savivaldybė nuspręs, jog jie vykdo komercinę veiklą ir reikia už patalpas mokėti nuomą, tai muziejui bus per didelė našta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svaika

Svaika portretas
Kam laikyt zmogu jei lankytoju darbo dienomis nebuna? Nepelno siekiantis muziejus susitvarke pastata, ikure ten ekspozcija, visus ileidzia nemokamai. Bet valdininkeliai nepateko, pasiskambint patingejo. Se jums, uzdarom.

lijopardas

lijopardas portretas
teks krabu lazdeles pardavinet ir silkes darineti, gal tada kauno viespats suteiks malone,

gal ištiks ryšių muziejaus likimas ?

gal ištiks ryšių muziejaus likimas ? portretas
steigs licėjų ir naktinį barą ? ;DD
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių