Quantcast

Atskleista Lietuvos radijo veido paslaptis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš dešimtmetį į viešumą patekusi istorinė šviesiaplaukio berniuko su detektorinio radijo ausinėmis nuotrauka keliavo per jubiliejinius LRT leidinius, tačiau atsakyti į klausimą, kas jis, ryžosi tik "Kauno diena".

Dukra atpažino tėvą

"Šiemet, kai tas praėjusiojo amžiaus trečiojo dešimtmečio šviesiaplaukis berniukas su detektorinio radijo ausinėmis tapo 90-metį pažyminčio Lietuvos radijo veidu, puošiančiu ne vieną jubiliejinį leidinį, slapčia tikėjomės, kad gal kas nors jį atpažins ir atsilieps. Labai džiugu, kad pagaliau tai įvyko", – sulaukusi žurnalistės klausimo nuoširdžiai džiaugėsi Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA) Fotodokumentų skyriaus patarėja Jūratė Katilienė.

Tokia pat nuostaba lydėjo ir Vaišvydavos pakraštyje gyvenančią Rasą Eugeniją Karaliūtę. Tik priežastis buvo kita. "Kai pirmą kartą televizoriaus ekrane pamačiau Lietuvos radijo 90-mečio plakatą ir išgirdau "Alio, alio. Kalba Kaunas", man kojas pakirto, nes supratau, kad tas berniukas su ausinėmis – mano tėtis Eugenijus Karalius", – sakė moteris.

Viešnagės metu teko išgirsti kupiną netikėtų posūkių Eugenijaus Karaliaus gyvenimo istoriją, išsiaiškinti, kaip šis šviesiaplaukis berniukas iš Būkintlaukio dvarelio, įsikūrusio tarp Veliuonos ir Skaudvilės, 1928 m. galėjo tapti Lietuvos radijo klausytoju.

Šeimos istorija – kaip trileris

"Mano tėčio tėvas Bronius Karalius buvo turtingas žmogus – baigęs inžinerinius mokslus carinėje Rusijoje, ten dirbo statydamas tiltus, geležinkelius. Žinau, kad jis garsėjo stipriu humoro jausmu, gyveno kažkur prie Juodosios jūros, bendravo su Levu Tolstojumi, lankydamas jį Jasnaja Poliana dvare", – pasakojo R.E.Karaliūtė.

"Prasidėjus revoliuciniams įvykiams Rusijoje, senelis organizavo baltagvardiečių plaukimą Juodąja jūra į saugesnę vietą. Už tai raudonarmiečiai jį drauge su kitais talkininkais pasmerkė myriop – sušaudė. Tačiau atsitiko taip, kad senelis krito po šūvių serijos tik sužeistas į kaklą. Kadangi raudonarmiečiai, matyt, taupė šovinius – kontrolinių šūvių į galvą nebuvo. Tad senelis, likęs gyvas, kai viskas nurimo, išsikapstė iš po lavonų, paliko Rusiją ir, grįžęs į Lietuvą, pasistatė dvarelį Jurbarko rajono Būkintlaukio kaime, nutolusiame du kilometrus į vakarus nuo Lybiškių geležinkelio stoties. Čia vedė Mariją Turčinskaitę, su kuria susilaukė keturių dukterų ir sūnaus Eugenijaus – mano tėčio", – šeimos istorijos vingiais vedžiojo moteris.

Anot pašnekovės, jos tėtis Būkintlaukio pradžios mokykloje – vėliau jis baigė Tauragės gimnaziją – turėjo išimtinę teisę, kaip turtuolio vaikas, nešioti kitokią šukuoseną nei paprastai – nesikirpti plikai.

Tad Veliuonos krašto fotografas Antanas Mickus užfiksavo E.Karalių vaikystėje su šviesiaplauke ševeliūra. Pasak R.E.Karaliūtės, jos tėtį turbūt galima laikyti pirmuoju hipiuku tarpukario Lietuvoje arba bent tame krašte, kur jis gyveno.

Bet iš kur tos detektorinio radijo ausinės, atrodo, 1929-aisiais atsiradusios ant mažojo Būkintlaukio gyventojo ausų?

Klebonas pyko

"Kaip yra man pasakoję tėtis ir mama, Būkintlaukio dvarelyje buvo daug ko švediško: raudonų čerpių stogas, namų ir žemės ūkio mechanizmų, įvairių apyvokos daiktų. Greičiausiai švediškas ar surinktas iš švediškų dalių buvo ir detektorinis radijo imtuvas. Mano seneliui jis nebuvo brangus – lempiniai radijo imtuvai kainavo daug daugiau", – aiškino pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Charlesedicy

Charlesedicy portretas
wh0cd379436 bentyl reisen/ bentyl flexeril world/ flexeril clindamycin fail/ clindamycin tadacip reisen/ tadacip ventolin schule/ ventolin online pharmacy

Anonimas

Anonimas portretas
jo... jus zurnalistai kasdien vis labiau i lankas... "šis šviesiaplaukis berniukas iš Būkintlaukio dvarelio, įsikūrusio tarp Veliuonos ir Skaudvilės"... prajuokinot... tai geriau rasytumet tarp Palangos ir Kauno...

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Labai jau graži ta Eugenijaus Karaliaus nuotrauka. Man kaip radistui, RR-0/2 laidos, pamatyti ir tokį radio imtuvą buvo įdomu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių