Quantcast

Atnaujintuose kortuose – šimtmečio kovos

Ąžuolyne esančių lauko teniso kortų rekonstrukcija žaidėjams leis mėgautis pailgėjusiu teniso sezonu, kitais privalumais. Be to, čia laukiama svarbių šiemet šalies teniso šimtmetį švenčiančios bendruomenės renginių, tarp jų – Ąžuolyno sveikatingumo centro dovanojamas šiam jubiliejui skirtas turnyras.

Teniso ištakos – Kaune

Šalies teniso tradicijos – gilios ir turtingos, su jomis glaudžiai susijęs ir Kaunas. Šie metai Lietuvos tenisui ypatingi ne tik tuo, kad šalyje pirmą kartą bus rengiamas Pasaulio medikų teniso čempionatas, bet ir tuo, kad šalies tenisui sukanka 100 metų.

Pirmoji cementinė aikštelė tenisui žaisti įrengta Astravo dvare pageidaujant grafui Juozapui Tiškevičiui dar apie 1900-uosius metus, tačiau populiarėti tenisas mūsų šalyje pradėjo tik po Pirmojo pasaulinio karo, kai būtent Kaune ėmė telktis teniso entuziastų būreliai.

1919 m. gegužę visi norintys žaisti tenisą, kuris tuomet vadintas launtenisu, buvo laukiami Vytauto parko aikštelėje. Joje rinkosi ne tik vietiniai, bet ir Kaune rezidavę užsienio šalių diplomatai.

1919 m. liepą surengtoje pirmojoje Lietuvos sporto sąjungos šventėje vyko ir teniso varžybos. 1921 m. vasarą Kaune įvyko pirmasis Lietuvoje teniso turnyras, o rugsėjį – ir pirmasis tarptautinis teniso turnyras.

Lietuvos sporto žinyno turimais duomenimis, 1921-1924 m. Kaune surengti turnyrai vyko su handipanais (stipresnieji duodavo tam tikrų forų silpnesniems), todėl tokie turnyrai nebuvo užskaityti oficialiais čempionatais. Pirmasis Lietuvos čempionatas datuojamas 1929 m.

Lauks ilgesnis sezonas

Jau šimtmetį Kaune verdant teniso aistroms po atviru dangum, pastaraisiais dešimtmečiais treniruojamasi ir varžomasi netoli buvusių minėtų istorinių kortų Vytauto parke.

Tai Ąžuolyno teritorijoje esantys dabar plečiamo Ąžuolyno sveikatingumo centro kortai. Centre vykstantys statybos darbai neaplenks ir kortų. Šiuo metu jie yra atnaujinami.

"Tvarkomos šešios teniso aikštelės, kurios po rekonstrukcijos atitiks visus reikalavimus. Bus keičiama jų danga ir dangos pagrindas. Naujieji pagrindai labai greitai sugers vandenį, vadinasi, pailgės sezonas. Bus galima pradėti anksčiau žaisti pavasarį ir ilgiau treniruotis rudenį", – akcentavo vienas projektu besirūpinančios bendrovės atstovų Robertas Jocius. Teniso aikštelių dangai buvo jau 15 metų, reikėjo keisti ir senąją drenažo sistemą.

Po rekonstrukcijos žaidėjams, užsukusiems į šiuos kortus, bus ne toks baisus lietuviškam orui būdingas lietus. Dėl naujosios drenažo sistemos greičiau pradžius danga, palijus reikės trumpiau stoviniuoti laukiant, kada vėl bus galima treniruotis ar varžytis. Be to, gruntas bus pakeistas dirbtine danga, tad avalynė ir jos krepšys liks švarūs.

Atnaujintus kortus planuojama atidaryti jau liepos pabaigoje. Tariamasi dėl čia dar liepą vyksiančio medikų turnyro, kurio kovos būtų puikus apšilimas ir pasitikrinimas prieš Pasaulio medikų teniso čempionatą, kuris Vilniuje vyks rugpjūčio 3–9 d.

Rugpjūčio pabaigoje šiuose kortuose nuaidės Lietuvos teniso 100-mečiui skirtas turnyras, į kurį kviečiami visi teniso mėgėjai. Šį turnyrą Lietuvos teniso bendruomenei dovanoja Ąžuolyno sveikatingumo centras.

Iš viso – 11 aikštelių

Ąžuolyno sveikatingumo komplekso plėtros laikas sutampa su miesto stadiono ir aikštės plėtra, tad miestui svarbi vieta atsinaujins vienu metu.

Beje, yra atnaujinamos ir šalia stadiono esančios, miestui priklausančios penkios lauko teniso aikštelės. Jose bus įrengta tokia pati, kaip ir centro teniso kortams parinkta sintetinė danga. "Tai leis rengti didelius turnyrus, nes beveik vienoje vietoje iš viso bus

 vienuolika teniso aikštelių", – skaičiavo R.Jocius, pats žaidžiantis lauko tenisą.

Teniso kortai yra ne tik nuostabioje vietoje, ne tik patogūs privažiuoti, bet ir išspręsta automobilių aikštelės problema – suplanuota įrengti daugiau vietų.

Privačioje Ąžuolyno centro automobilių aikštelėje šiuo metu telpa 50 transporto priemonių. Po plėtros numatyta vietų skaičių aikštelėje padidinti iki 140.

Paslaugų komplekse dirbantys profesionalai kvalifikuotai konsultuoja, treniruoja patyrusius ir pradedančius sportininkus. Šiuo metu centre veikia sporto klubas, SPA, teniso kortai, restoranas, grožio salonas, turizmo agentūra, orientuota į medicininį turizmą.

Tenisas ir medikai

Lietuvą su teniso rakete rankose garsina ne tik Ričardas Berankis, kiti profesionalūs sportininkai, bet ir gausi tenisą žaidžiančių medikų bendruomenė.

Pernykščiame Pasaulio medikų teniso čempionate įvairiose amžiaus grupių varžybose iškovojo net devynis medalių komplektus – aukso, sidabro ir bronzos.

Lietuvos delegaciją sudarė net 44 Lietuvos medikai ir odontologai bei juos lydintys asmenys. Didžioji delegacijos dalis – Kauno sveikatos priežiūros specialistai, tarp kurių – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius, Lietuvos gydytojų teniso sąjungos prezidentas prof. Remigijus Žaliūnas, Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė prof. Skaidra Valiukevičienė, gydytoja kardiologė prof. Olivija Gustienė, gydytojas anesteziologas-reanimatologas Valdas Dobilas.

Pasak prof. R.Žaliūno, Lietuvos medikai daug dėmesio tenisui skiria neatsitiktinai. "Tenisas mus visus sutelkia. Tie, kurie užsikrečia tenisu, vargu, ar jį iškeis į kitą sporto šaką – jame išlieka ištvermingiausi ir ištikimiausi", – tvirtino rektorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kelių

kelių portretas
psichų palakstymui paskui kamuoliuką stadiono dydžio plote ĄŽUOLYNO ąžuolus išnaikins ..............tokį ''atnaujinimą'' belieka tik ĄŽUOLYNO genocidu pavadint

Kaj

Kaj portretas
Čia giriamasi sintetine danga. Bet juk pats maloniausias žaidimas ne ant sintetinės dangos, o ant grunto. Dabar bus viskas sugadinta (((((

anupras

anupras portretas
Labai smagus straipsnis teniso mėgėjams, tik nesuprantama, kam aikštelių atnaujinimui reikalingas nuotraukoje matomas aukštas statybinis kranas. Ar straipsnis nėra paprasčiausias skaitytojų mulkinimas, ponai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių