Quantcast

Atėjo registruoti vaiko – atsidūrė už grotų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš dvi savaites sūnų pagimdžiusi Lina (vardas pakeistas) artėjančias šventes sutiks atskirta nuo mažylio. Ji sulaikyta, kai į Kauno rajono savivaldybę užsuko užregistruoti mažylio. Tokiomis pačiomis aplinkybėmis Kaune šiemet sulaikyti ir keturi naujagimių tėvai.

Prieš dvi savaites sūnų pagimdžiusi Lina (vardas pakeistas) artėjančias šventes sutiks atskirta nuo mažylio. Ji sulaikyta, kai į Kauno rajono savivaldybę užsuko užregistruoti mažylio. Tokiomis pačiomis aplinkybėmis Kaune šiemet sulaikyti ir keturi naujagimių tėvai.

Netikėta žinia

Į "Kauno dieną" atbėgęs Linos sužadėtinis Erikas (vardas taip pat pakeistas) sunkiai tvardėsi. Svečio pasakojimas, į kokius spąstus pateko prieš kelis mėnesius į Lietuvą iš Anglijos grįžusi neoficiali jo šeima, sukrėtė.

Pagrindinė sugrįžimo į Lietuvą priežastis – Eriko sužadėtinė norėjo gimdyti gimtinėje. Gruodžio pradžioje Lina susilaukė mažylio, o šį pirmadienį netikėtai atsidūrė už grotų.
Erikas liko vienas su sūneliu, kurio tėvu oficialiai dar nėra laikomas. Kadangi vaikas gimė ne santuokoje, prieš mažylio registraciją Civilinės metrikacijos skyriuje abiem tėvams buvo būtina apsilankyti pas notarą.

Erikas pasakojo, kad apie netikėtą Linos sulaikymą išgirdo iš jos pačios – išvažiavęs į statybos darbus Marijampolėje. Tą rytą ji rengėsi į Kauno rajono civilinės metrikacijos skyrių registruoti judviejų sūnelio. Telefonu paskambinusi sužadėtinė tik pasakė, kad ją sulaiko policija.

Kaltino policiją

Erikas teigė sudėliojęs jų šeimą išskyrusių įvykių mozaiką iš ankstesnių pokalbių su Lina nuotrupų ir aplankius ją, po sulaikymo atsidūrusią Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose. Čia laikomos ir suimtos moterys.

Esą jo sužadėtinę nepelnytai vagile pavertė vaikystės draugė, su kuria Lina nuo to laiko nebendrauja. Tai buvo jiems dar nedraugaujant. Draugė kaltino Liną pavogus iš jos namų žiedą. Nors tai esą buvo netiesa, sužadėtinė prisipažino tai padarius. Eriko teigimu, sužatėtinė taip pasielgė, nes policijos tyrėja žadėjo, kad prisipažinus ikiteisminis tyrimas gali baigtis susitaikymu.

Po šio pokalbio policijoje Lina, Eriko žiniomis, tyrimu daugiau nesidomėjo. O šių metų kovą jiedu išvyko dirbti į Angliją, iš kurios grįžo rugsėjo viduryje, nes sužadėtinė laukėsi vaikelio. Pora išsinuomojo butą Šilainiuose, užsiregistravo Darbo biržoje, gruodžio pradžioje susilaukė sūnaus. Ir staiga – toks netikėtumas!

Valandos virto mėnesiais

Erikas pasakojo, kad tik sulaikius Liną jos sesuo užsiminė, jog vasarą, jiems dirbant Anglijoje, sužadėtinės tėvų, gyvenančių pakaunėje, adresu, jos vardu, atėjo keli laiškai. Kur jie dabar, neaišku.

Vyras tikino, kad šių laiškų niekas neatplėšė, todėl jų turinys nežinomas. Galbūt jie, redakcijos svečio prielaidomis, ir būtų paaiškinę, kodėl Lina šiandien suimta.
Erikas piktinosi, kad su jo sužadėtine susidorota už akių. Tik sulaikant ji sužinojo, kad dėl draugės žiedo vagystės buvo nuteista 40 val. viešųjų darbų. Tačiau dabar kažkodėl jau bus vežama į Panevėžio pataisos namus atlikti trijų mėnesių arešto bausmės.

Klausimų lavina

Sugrįžęs iš Anglijos vyras stebėjosi, kaip galima krūtimi maitinančią motiną išskirti su ką tik gimusiu sūneliu? Tai gali turėti įtakos abiejų sveikatai.

Be to, jam nesuprantama, kodėl sužadėtinė sulaikyta vos pagimdžiusi, o ne tada, kai jie, sugrįžę iš Anglijos, užsiregistravo Darbo biržoje. Čia jie nurodė ir nuomojamo buto adresą.

Sužadėtinis taip pat pareiškė, kad Lina dar prieš penkis mėnesius atsiskaitė su ją apvaginusia drauge – išsiuntė jai iš Anglijos tūkstantį litų. Pasiteiravus, kodėl, jeigu to žiedo nepavogė, Erikas vėl pradėjo kalbėti apie planuotą susitaikymą. Esą sužadėtinė gavo iš draugės SMS, kurioje ši siūlė taikytis, tačiau su sąlyga, kad už žiedą bus sumokėta.
Labiausiai redakcijos svečias nerimavo dėl sūnelio ateities, jo motiną išvežus į Panevėžį atlikti bausmės. Ar galės ji pasiimti kūdikį kartu? O jeigu ne, ar neatims jo kokios nors tarnybos, nes mažylis registruotas kaip vienišos motinos vaikas?

Melo kojos trumpos

"Kauno dienai" atlikus šios keistos istorijos tyrimą, paaiškėjo, kad nutartį skirti Linai 90 parų areštą dar rugpjūtį priėmė Kauno apylinkės teismo teisėja Liuba Kymantienė. Tai ji padarė Kauno apygardos probacijos tarnybos prašymu.

Teisėja L.Kymantienė nagrinėjo ir bylą, kurioje Lina buvo kaltinama ne vieno, bet dviejų auksinių žiedų su akutėmis vagyste. Kiekvienas žiedas buvo įvertintas po 500 litų. Šie žiedai pavogti iš Linos draugės namų.

Remiantis teismo posėdžių protokolais, kaltinamoji bylos nagrinėjime dalyvavo ir pripažino savo kaltę. Ji teisinosi, kad apsivogė, nes reikėjo pinigų – turėjo skolų. Nors, pripažinus kaltę, galimybė taikytis iš tikrųjų buvo – tereikėjo susitarti su nukentėjusiąja,  per kiek laiko jai bus atlyginta žala, pastaroji taikytis nesutiko. Apvogtoji teigė negalinti atleisti už tai, kad dingo jai labai brangūs – motiną primenantys žiedai.

Iškalbingas sutapimas

Skelbiant nuosprendį, Lina nedalyvavo. Iškalbingas sutapimas – šis buvo paskelbtas kovą, tą patį mėnesį, kai teisiamoji, anot jos sužadėtinio, išvyko su juo į Angliją. Beje, kaip paaiškėjo, nepaisydama jai skirtos kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo niekur neišvykti.

Prižiūrėti, kaip nuteistoji laikosi jai skirto pusės metų laisvės apribojimo ir įpareigojimų per tris mėnesius atlyginti nukentėjusiajai padarytą žalą ir neatlygintinai atidirbti 40 valandų socialinėse įstaigose, turėjo Kauno apygardos probacijos tarnyba.

Jos inspektoriams rasti Linos nepavyko. Todėl jie ir kreipėsi į teismą, prašydami pakeisti pražuvėlei skirtą bausmę į areštą, prieš tai bandydami laiškais jai pranešti, kas gresia nevykdant teismo įpareigojimų. O nuvykus dingusiosios deklaruotu Kauno adresu ir jo šeimininkui pareiškus, kad tokios moters nepažįsta, birželį buvo paskelbta  Linos paieška.

Atskirs nuo vaiko

Liną sulaikė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Asmenų paieškos skyriaus kriminalistai. Jiems panašiomis aplinkybėmis jau įkliuvo ne vienas Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus klientas, užsukęs užregistruoti vaiko.

Pasak Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų, į kuriuos po sulaikymo nuvežta Lina, laikinojo direktoriaus Andrejaus Agijevičiaus, artimiausiu metu ji bus išvežta į Panevėžio pataisos namus.

Pašnekovas tikino, kad sulaikytoji sveikata nesiskundžia. O jos sūnaus tolesnio likimo klausimas – ne jų kompetencija. Jis pripažino, kad beveik per dvejus metus, kai jų pataisos namuose laikomos ir suimtos moterys, daugiau dailiosios lyties atstovių tokiomis aplinkybėmis čia patekę nebuvo.

Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Vladislovas Navickas patikslino, kad įstatymai nenumato, jog arešto bausmę atliekančios moterys galėtų gyventi jų įstaigoje su vaikais. Tokia išlyga suteikta tik nuteistosioms laisvės atėmimo bausme. Tačiau ir šios gali pačios auginti savo atžalas tik iki trejų metų.

Įkliūva vis daugiau

Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus, iš kurio Liną išsivežė policija, vedėjos pavaduotoja Irena Šeimienė kalbėti apie šį įvykį kategoriškai atsisakė. "Viskas vyko koridoriuje – ne mano kabinete", – tepasakė pašnekovė.

Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė neslėpė, kad panašių sulaikymo atvejų pastaruoju metu daugėja. Ir paprastai visi jie susiję su į Lietuvą grįžusiais užsienyje besislapsčiusiais asmenimis.

Prieš penkerius metus tokiomis aplinkybėmis buvo sulaikyti ir trys prašymus įregistruoti santuoką atnešę vyrai. Tačiau pastaruoju metu sulaikomi tik naujagimių registruoti atvykę tėvai. Šiais metais tokių atvejų buvo jau keturi. Ir visi – šį rudenį.

Apie vieną jų "Kauno diena" jau rašė. Spalio pradžioje iš Kauno rotušės su antrankiais buvo išvestas prieš aštuonerius metus pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą narkotikais nuteistas vyras.

Sulaikytasis tada atvyko registruoti naujagimio su niekada jam neišduota asmens tapatybės kortele, nes pasas liko byloje. Naujagimio motinai po tokios įvykių sekos prireikė greitosios medikų pagalbos.

Dažniau įkliūvama Lietuvoje

Šiemet Kauno policija sulaikė 421 nuo teismo ar ikiteisminio tyrimo besislapstantį asmenį. Abiejų kategorijų atstovų – beveik po lygiai.

Iš užsienio parsigabenta ten sulaikytų 30 tokių asmenų. Artimiausiu metu turėtų būti parsivežti dar keli.

Dažniausiai nuo Lietuvos teisėsaugos bandoma pasislėpti Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Skandinavijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nunu

nunu  portretas
vaiką pasidaryt tai malonumas o jau su juo ir gyvenimu tvarkytis sunkiau na jaunime jums ne pas motinėlę blyniukus valgyt taigi galvot reik dorai gyvenimą vest jūs jau tėvai taigi gyvent tai ne baikutes krėst susiimkit

...

... portretas
neturi apie Ka rasyt daugiau... Kas per zurnaliste prirase straipsni ilgiausia...o kur bent vienas klausimas is nukentejusios???? Ar cia pagal juos nebutina pasja klausti!! Koki visi nekalti baudzia už niek..uzdaro už nieka.. Prisidirbo tai tegu ir pasedi!!! Kas per fruktas tevas kad net vaikui tevystes nesuteike o registruojama kaip vienisa mama... Zmones nebebukime toki naivus ..

zero

zero portretas
Bet kur moters protas slapstytis ir nepagalvot, apie vaiko likimą juk ankščiau ar vėliau už nusikaltimus reik atsakyti...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių