Quantcast

Ar pjauti medžius, spręs trys ekspertai

  • Teksto dydis:

Remontuojant A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatves bus išsaugoti visi sveiki ir gyvybingi miesto medžiai, tvirtina miesto savivaldybė. Tai turi užtikrinti trys aukščiausios kvalifikacijos ekspertai. Jie įvertins daugiau kaip pustrečio šimto ten augančių liepų, kaštonų ir klevų.

Pirmadienį savivaldybė paskelbė, kad atlikti šį atsakingą darbą pasirinko miškotyros mokslų daktarą, A. Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorių Julių Bačkaitį. Teisę atlikti tokias ekspertizes Lietuvoje turi tik 24 specialistai, kurie yra įtraukti į Aplinkos ministerijos patvirtintą rekomenduojamų želdinių būklės ekspertų sąrašą.

Pasigirdus nuogąstavimams, esą vieno eksperto nuomonės gali būti per maža, savivaldybė nusprendė atsižvelgti į kauniečių siūlymus ir kompetentingų specialistų komandą padidinti tris kartus. Prie J. Bačkaičio jungiasi Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas bei Arboristikos centro vadovas Algis Davenis. Pastarasis yra Lietuvos atstovas Europos Sąjungos arboristų taryboje.

Netrukus darbus pradėsianti jungtinė trijų ekspertų grupė apžiūrės bei įvertins A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvėse augančius medžius bei savo išvadoje pateiks ekspertinius vertinimus apie kiekvieno jų būklę. Tai nulems, kurie medžiai liks žaliuoti, o kuriuos neišvengiamai teks pakeisti naujais, kartu tvarkant ir važiuojamąją gatvių dalį bei greta nusidriekusius šaligatvius.

„Siekiame, kad nė vienam kauniečiui nekiltų jokios dingsties nuogąstauti ar abejoti ekspertų išvadomis. Jos bus maksimaliais objektyvios, o kiekvienas gyventojas, kuriam tai aktualu, galės išsamiai susipažinti ir gauti visus atsakymus į rūpimus klausimus“, – užtikrino Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

Siekiame, kad nė vienam kauniečiui nekiltų jokios dingsties nuogąstauti ar abejoti ekspertų išvadomis.

Šiuo metu A. Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš kurių 29 – jauni medeliai. Tuo tarpu V. Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Anot savivaldybės, vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10-15 metų, iki 7 metrų aukščio „Rancho“ veislės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis. Tokie medžiai spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.

Kitą savaitę Kauno miesto savivaldybė ketina pasirašyti trišalę bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos dendrologų draugija bei Arboristikos centru dėl klausimų, susijusių su želdynų priežiūra ir atnaujinimu.

Portalas kauno.diena.lt skelbė, kad pirmadienį Kauno apylinkės teismas laikinai uždraudė Kauno miesto savivaldybei šalinti medžius trijose gatvėse ir įpareigojo savivaldybės administraciją atlikti dendrologinę ekspertizę medžių būklei įvertinti. Laikinai medžių kirsti negalima A.Mickevičiaus, V.Putvinskio ir Veiverių gatvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
gerai butu kad savivaldybes klerkai suprastu kad jie dirba ne tik miestui bet ir kaunieciams.ju nuomones reikia atsiklaust.negali jie daryt ka nori mieste.tai yrode medziu kirtimas.jiks meras nekirto medziu.ka nedadare kitas nieko neveike bet medziai stovejo.gal pagaliau supras jie kad reikia skaitytis su kaunieciais ju nuomone.atejo kirtejai iskirs parkus azuolyna darys ka nori.o medis auga15metyu kitas.ateis kitas meras su komanda sakys buvo medziu niokiotojai ir gamtos nikiotojai.kada prigis tie medeliai mazi ar neprigis priklausys kaip juos pasodins ir priziures kas juos priziures

Taip

Taip portretas
Kaunas prieštarauja prieš Matijošaičio komandos sugalvotą pasipelnijimą. Trūksta informacijos apie konkursą jei jis buvo, apie laimėjusią pjovėjų firmą ir ryšius su meru, ar jo komanda, ar su jo moteriške? Kas nustatys padarytą žalą ir kas apmokės ir kada? labai susikompramitavo meras, manau laikas galvoti apie atsistatydinimą, tokiu atveju kauniečiai patirs ateityje mažiau žalos.

Dėl visa ko pakartosiu

Dėl visa ko pakartosiu portretas
Įdomu, ar tos importuotos liepaitės nėra genetiškai modifikuotos, ir jei taip, tai kaip tai atsilieps ne tik Kauno, bet ilgainiui ir visos Lietuvos ekologijai. O šiaip tai sunkias miesto sąlygas geriausiai atlaiko ir daugiausiai teršalų sugeria akacijos. Ir dar ministerija galėtų naikinti reikalavimą gauti savivaldybės leidimą norint apgenėti ar pašalinti medį privačioje valdoje. Sveikas žmogus be rimto reikalo savo ar tėvų senelių sodinto medžio nevers. Pavyzdys: penktadienio vakare vėtra nuplėšė pusę medžio, reikia skubiai tvarkyti, o savivaldybė nebedirba, norint leidimo reikia laukti pirmadienio, o iki to laiko pavojingai sužalotas medis tikrai gali griūti ir žalos pridaryti. Bet leidimai masiškai šienauti miesto medžius dalinami lengva ranka, o už savo kieme be leidimo nupjautą ar tik apgenėtą medį baudos laukia. Kur čia logika?
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių