Quantcast

Ar Kaunas pasiruošęs priimti pabėgėlius?

Vyriausybės planas – perkelti pabėgėlius tiesiai į savivaldybes, išvengiant Ruklos stotelės, Kauno negąsdina.

Kauno mero patarėja Irena Segalovičienė tikina, kad miestas pasiruošęs priimti karo pabėgėlius, bet iš ministerijų pageidauja sulaukti aiškios pozicijos.

– Kaip vertinate tokį sprendimą?

– Kaip aš suprantu, šis sprendimas dar vis diskutuotinas. Šioje vietoje yra tik idėja, kurią reikia dar iki galo apsvarstyti ir tam pasiruošti. Kol kas mes dar nesame iki galo 100 proc. pasiruošę, todėl iškyla įvairių kabliukų ir reikia viską išsiaiškinti.

Tačiau pati ministerija dar turi apsitarti, nes mes dabar darome taip, kaip buvo anksčiau sutarta – pabėgėliai atvyksta iš Ruklos. Jie jau turi integracijos paketą. O kaip dabar bus, niekas neaišku.

– Kas labiausiai šiuo metu kliūva?

– Pagrindinis dalykas yra apgyvendinimo klausimai ir įdarbinimas.

– Kaip Kaunas ruošiasi priimti pabėgėlius?

– Kaip dirbti su pabėgėliais mes jau esame apsitarę tarp visų institucijų. Kiekviena įstaiga turi savo vaidmenį: Darbo birža ieško darbo, Raudonasis Kryžius rūpinasi integracija, kartu su tuo žmogumi ieško nekilnojamojo turto nuomos galimybių, savivaldybė teikia paslaugas – darželius, rūpinasi sveikata.

Bendradarbiavimas tarp institucijų pradėjo vykti jau praėjusiais metais, kai susėdome prie vieno stalo, įtempėme raumenis ir apsitarėme, kaip mes elgsimės. Tad algoritmą žinome ir visi savo darbus atliekame. Jau ne kartą buvo susėsta ir kalbėta apie konkrečius atvejus.

Butų nuoma yra gana didelis iššūkis, nes žmonės bijo, turi tam tikrų mitų.

Tas tarpžinybinis bendravimas tikrai vyksta, tačiau kaip pats Kaunas bendrai yra pasiruošęs, sunku vertinti. Visos įstaigos pasiruošusios dirbti maksimaliu pajėgumu, bet žinome, kad didelė problema – visuomenės požiūris. Pavyzdžiui, butų nuoma yra gana didelis iššūkis, nes žmonės bijo, turi tam tikrų mitų. Tačiau esame ir su nekilnojamojo turto agentūromis kalbėję, mūsų interneto puslapyje yra anketa, kur prašome užpildyti tuos, kurie norėtų nuomoti būstą. Gautą informaciją atiduodame Darbo biržai ar Raudonajam Kryžiui, kad žinotų, kokia yra situacija Kaune.

Vertinant paslaugų paketą, manau, kad Kaunas yra pasirengęs, nes Raudonasis Kryžius pasiruošęs pabėgėlius mokyti kalbos, konsultuoti teisiniais dalykais. Dėl darbo esame net su konkrečiais vadovais susitikę. Jie užsiminė, kad viskas priklauso nuo konkretaus atvejo, ar jis moka kalbą, ar ne.

– Ar savivaldybė prisidės prie visuomenės požiūrio formavimo?

– Specialios viešinimo programos mes neturime. Kauno miesto savivaldybė turi programą "Iniciatyvos Kaunui", kurios metu nevyriausybinės organizacijos (NVO) gali teikti paraiškas ir viešinti tokius dalykus bei užsiimti šviečiamąja veikla. Kitaip tariant, savivaldybė sudaro sąlygas, kad tai galėtų būti, bet pati tiesioginių programų neturi. Manome, kad tai daugiau bendruomenių ir NVO misija.

Žinoma, dar ministerija turi iki galo nuspręsti, kaip tai turėtų vykti. Mes atviri visiems pasiūlymams, kurie svarbūs visuomenei ir negąsdina pačių žmonių.

–  Ar numatyta, kiek Kaunas būtų pajėgus priimti pabėgėlių?

– Tokių skaičių nėra, niekur nesame jų užrašę ar identifikavę. Jei yra gerai paruošta dirva pabėgėliui: jis moka kalbą, yra šeima ir ryšys, tai jų gali būti ir keliasdešimt. Viskas priklauso nuo žinybų darbo, ypač Raudonojo Kryžiaus, kuris rūpinasi jų integracija, ir Darbo biržos, kaip ji sugeba greitai rasti darbo vietą.

Juk tų pabėgėlių iš Afganistano, Ukrainos jau yra buvę, ir tai nėra naujiena Kaunui. Šiandien mieste gyvena keturi viengungiai. Pusmetį gyveno ir viena šeima, bet ji išvyko. Jie turėjo ir darbą, ir butą.

– Tai ar Kaunas pasiruošęs priimti pabėgėlius?

– Kaunas yra teritorija, kurioje visos institucijos dirba savo darbą. Jei jos padarys gerai, ypač tos, kurios susijusios su integracija, tai pabėgėliai tikrai turėtų čia galimybę gyventi. Nekilnojamojo turto yra, tik klausimas, ar savininkai išnuomos. Tai priklauso, kaip žmogus bus paruoštas, ar moka kalbą, turi garantijų.

Bendrai kalbant, šis klausimas yra kompleksinis, nėra vieno, kuris galėtų pasakyti "taip" arba "ne". Aš manau, kad Kaunas yra pasiruošęs ir visos savivaldybės įstaigos gali suteikti kokybiškas paslaugas, tačiau pati savivaldybė negali tiesiogiai prisiimti atsakomybės dėl apgyvendinimo. Kaip tik nakvynės namams pateikėme užklausą – ten vietų nėra, nes žiemos metu Kauno miesto gyventojai ten keliauja. Kitas klausimas, ar tai būtų gera vieta gyventi.


Šiame straipsnyje: Pabėgėliaimigrantų krizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

J_J

J_J portretas
Išnuomočiau butą, kur kreiptis ? Anketa savivaldybės tinklapyje neveikia.

matijosaiti?

matijosaiti? portretas
ar zmoniu buvo atsiklausta? neuzsiiminekit saviveikla ar briuselio nurodymais kuri ko gero itakoja mosad

kada

kada portretas
/valdzia/ baigs tuos /cirkus/ ar neuztenka kitu rupesciu juk savi zmones zemiau skurdo ribos ir nekabinkit /makaronu/ kad viskas gerai ir nedarykit is lietuvos amerikos kur nera nebuvo ir nebus meiles zmogui nes visa /demokratija/ remiasi priverstiniais biurokratiniais istatymais ir kur kas 2 zmogus ginkluotas
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių