Quantcast

Ar aštuoniasdešimtmetis tinka vadovauti mokyklai?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kada į pensiją turėtų išeiti mokyklų vadovai? Kauno savivaldybės atstovai tikina, kad amžius nieko nelemia, tačiau pastaruoju metu vis daugiau garbaus amžiaus direktorių palieka Kauno švietimo ir ugdymo įstaigas. Kas ateina jų pakeisti?

Ledai pajudėjo

"Nuo 2015 m. pradžios septyniolikos mokyklų ir darželių vadovų išėjo į užtarnautą poilsį. Vyriausią į pensiją išleidome 80 metų", – pastebėjo savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Išėjimo iš darbo priežastys – įvairios. "Vieni žmonės patys nusprendžia baigti darbo karjerą. Daliai vadovų turėjome tam tikrų pastabų, buvo kilę įtampų kolektyve, ir tai paskatino priimti sprendimą pasitraukti", – aiškino V.Mažeika.

Kaune ne pirmus metus diskutuojama, ar garbaus amžiaus sulaukę mokyklų direktoriai turėtų vadovauti šiuolaikiškai švietimo įstaigai, kai moksleiviai kaip žuvys nardo informacinių technologijų vandenynuose, o pamokų sėkmė didele dalimi priklauso nuo pedagogų noro ir gebėjimo prisitaikyti prie sparčių pokyčių?

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas įsitikinęs, kad gebėjimų vadovauti negalima sieti su direktoriaus amžiumi, o kai kuriuos senjorus netgi buvo gaila išleisti į pensiją, nes jie, V.Mažeikos manymu, dar tikrai galėjo dirbti. "Amžius nėra esminis rodiklis. Būna, kad ir jaunas vadovas klysta", – pridūrė vedėjas.

Buvęs Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas ne kartą yra prisipažinęs, kad kai kuriose mokyklose, kurioms vadovauja garbaus amžiaus senjorai, kyla nemažai problemų, tačiau savivaldybės atstovas tikino neturįs svertų pakeisti situaciją – esą trauktis nenorintys vadovai, dažnai net grasina teismais, jeigu bus atleisti, ir tai bus traktuojama kaip diskriminacija dėl amžiaus.

Vis dėlto pastaraisiais metais ledai šiek tiek pajudėjo: pasikeitė "Saulės", "Aušros", "Varpo" gimnazijų direktoriai. Miesto taryba jau yra priėmusi sprendimus išleisti į pensiją S.Dariaus ir S.Girėno, J.Jablonskio gimnazijų, Senamiesčio progimnazijos vadovus.

Susiformavo ir tokia praktika, kad pensinio amžiaus direktoriai atleidžiami sumokant maksimalią šešių mėnesių darbo užmokesčio dydžio kompensaciją, o darbo sutartis nutraukiama šalių sutarimu. Tai esą tarsi padėka žmogui už ilgametį darbą, nors Darbo kodeksas numato, kad nutraukus darbo sutartį pagal darbuotojo, įgijusio teisę į visą senatvės pensiją, prašymą, jam išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Be pavyzdžių

"Jei pati švietimo sistema nuolat keičiasi dėl  įvairių reformų, turbūt nieko nėra šioje sistemoje pastovesnio už švietimo įstaigų vadovus", – savaip į garbaus amžiaus vadovų darbą pažvelgė savivaldybės tarybos Švietimo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotoja Aušra Papirtienė.

Anot jos, žmogaus amžius niekaip negali būti siejamas su jo darbo kokybe ir tikino pažįstanti tikrai nemažai puikių ilgamečių mokyklų vadovų.

Vis dėlto, A.Papirtienė pripažįsta, kad ne viskas gali būti piešiama tik šviesiomis spalvomis. "Iš kolegų švietimiečių tenka girdėti ir pačiai pažinti tokius direktorius, kurie jaučiasi ne vadovai, o valdovai. Ilgas užsisėdėjimas toje pačioje nepajudinamoje kėdėje, ypač kai dar žinai, kad tave saugo stiprūs partinių bičiulių ryšiai, mano nuomone, išlepina ir kai kam atima ne tik norą siekti naujos, XXI a. švietimo iššūkius atitinkančios kokybės, bet kartais užmigdo sąžinės balsą ir budrumą", – svarstė komiteto pirmininko pavaduotoja. Ji nenorėjo įvardyti nė vieno konkretaus atvejo, tačiau užsiminė, kad tokie vadovai ne tik pridaro klaidų, bet ir pradedama balansuoti ties juridinių pažeidimų riba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CHA...

CHA... portretas
ponia Aušra Garnienė- o kodėl nerašote straipsnio : kokis amžiaus cenzas seimūnams??? iki kokios metų ribos gali ,,vadovaut valstybei" :D ar prezidentaut?? Per aukšta kartelė?

aš portretas
pavyzdžiai iš valdymo institucijų.

tinka

tinka portretas
jei jis praeityje buvo komunistu. O dabar riklauso socams.
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių