Quantcast

Apleistų pastatų Kaune grimasos: baisu, kas čia darosi

Apleistuose pastatuose kylantys gaisrai, čia besirenkantys įtartini veikėjai – ne vienintelės problemos. Šias vietas pamėgo ir ekstremalių pojūčių ištroškę jaunuoliai.

Pavojingos pramogos

Prieš dvi savaites Šakių rajone, Kretkampio kaime, nukritusi nuo apleisto namo stogo žuvo 27-erių kaunietė.

Kompanija buvo užlipusi ant pastato stogo ir ten darėsi asmenukes, o jauna moteris, eidama atbulomis, staiga prarado pusiausvyrą ir nukrito.

Prieš pusmetį apsilankymas Vilniaus rajone Nemėžio kaime esančiame apleistame pastate baigėsi sunkia trauma 14-metei. Ji iškritusi iš antro aukšto susižeidė nugarą – lūžo stuburo slanksteliai.

Baisu, kas čia darosi. Būna, kad ir 2–3 val. nakties girdime, kaip kažkas lenda į pastatą.

Tai tik keli iš daugelio atvejai, iliustruojantys, kad vėjavaikiškai įsibraudami į svetimas valdas ir jose pramogaudami rizikuojame savo sveikata ar net gyvybe.

Randa naujų objektų

Smalsuolių, kuriems kelrodė žvaigždė yra azartas, deja, nemažėja. Kaune nuotykių ieškotojus anksčiau itin traukė dabar jau beveik nugriautas viešbutis "Respublika". Jame taip pat yra nutikę nelaimių. Tačiau ir be šio vaiduoklio mieste pilna apleistų pastatų, pavyzdžiui, buvusi mokykla Šiaurės prospekte.

Socialiniame tinkle neseniai buvo transliuojama, kaip sekasi jaunuoliams klajoti po 6,2 tūkst. kv. m ploto pastatą, kuriame kadaise veikė Vydūno pagrindinė mokykla. "Ekskursijoje" dalyvavo keturi jaunuoliai. Kaip supratome iš jų pokalbių, viena mergina anksčiau čia mokėsi. Pavyzdžiui, dalijosi įspūdžiais, kas kurioje patalpoje vykdavo.

 

Vandalizmu ketvertuko neapkaltinsi, tačiau tiesioginės transliacijos operatorius ir režisierius savo monologuose keiksmažodžių skaičiaus neribojo.

Buvo matyti, kad pastato viduje – netvarka: mėtosi apdailos medžiagos, tebelikę suolai, stalai. Pastato langų stiklai išdaužyti, o rėmuose likusios šukės bet kurią akimirką gali iškristi.

Iš buvusios Vydūno mokyklos paaugliai net rengė tiesiogines transliacijas. (Stop kadras)

Kaimynai jaučiasi nesaugūs

Šalia buvusios Vydūno mokyklos gyvenanti moteris pasakojo, kad pastatas virsta vaiduokliu, o tokią kaimynystę su visais jos "pranašumais" įvardijo kaip nesaugią ir baugią.

"Baisu, kas čia darosi. Būna, kad ir 2–3 val. nakties girdime, kaip kažkas lenda į pastatą. Pranešus apie įsibrovėlius, kažkas atvažiuoja, užkala langą, pro kurį lįsta. Gaila pastato, kas iš jo beliko. Kažkada buvo sudėti plastikiniai langai, dabar daug kas išlupta", – apgailestavo gyventoja.

Pasak jos, vietiniai gyventojai vengia statyti automobilius prie mokyklos, nes ryte ne kartą jie buvo rasti išdaužytais langais. "Nedrąsu čia dabar gyventi", – atsiduso moteris. Ji pridūrė girdėjusi, kokiais necenzūriniais žodžiais buvusios Vydūno mokyklos pastate užtikti paaugliai kalbėjo su "Kauno dienos" fotografu. "Jie taip maivėsi prieš jūsų kolegą! Visokiais žodžiais švaistėsi!" – baisėjosi gyventoja.

Ji pastebi, kad jaunimas vakarais būriuojasi ir prie netoli esančios Martyno Mažvydo mokyklos, į kurią iškelti mokiniai iš Vydūno mokyklos. "Sulindę į nišas rūko, spjaudosi, baisu pro šalį eiti. Policija dažnokai atvažiuoja, juos išvaiko", – pasakojo kaunietė.

Kalbinta gyventoja sakė norėtų, kad buvusios mokyklos pastatą kažkas įsigytų ir jį sutvarkytų, bet ji abejoja, ar tai įvyks greitu laiku. "Laukia, kol susidėvės ir atpigs. Girdėjau, kad pastatu ir sklypu domisi vienas Seimo narys. Jis turi žemės čia pat prie šešiolikaaukščių, norėjo kažką statyti, bet gyventojai užprotestavo", – gandais dalijosi moteris.

Pareigūnų dėmesys

Liepos viduryje šiame pastate buvo kilęs gaisras. Tai, kad šiame objekte netrūksta nekviestų svečių, liudija ir daugybė šiukšlių vidiniame kieme.

Kauno policijos atstovė žiniasklaidai Justina Kazragytė "Kauno dienai" teigė, kad patruliuodami pareigūnai nuolat į savo maršrutus įtraukia problemiškiausias apleistas vietas ir vis užsuka, jas patikrina.

Anot J.Kazragytės, pastatų savininkai yra atsakingi už tai, kad būtų apribojamas priėjimas prie apleistų ir galbūt pavojingų juose vaikščioti pastatų.

Paskutinė skelbta buvusios mokyklos kaina – 700,7 tūkst. eurų. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Nesiseka parduoti

Buvusios Vydūno mokyklos pastatas kartu su 2 ha žemės sklypu priklauso Kauno miesto savivaldybei. Prieš penkerius metus mokinius perkėlus į šalia esančią Martyno Mažvydo mokyklą pastatu naudojosi Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, tačiau ilgainiui jis ištuštėjo ir imtas niokoti.

Policijos duomenimis, nuo sausio 1 d. iki šiandien pagal policijos registruojamų įvykių registrą, šiuo adresu užregistruota 10 pranešimų. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įprastai tekdavo vykti dėl galimų viešosios tvarkos pažeidimų.

Nuspręsta parduoti. Pirmų varžytynių metu už turtą prašyta 778,5 tūkst. eurų, tačiau pirkėjų neatsirado. Nesėkmingi buvo ir kiti bandymai parduoti.

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas "Kauno dienai" teigė, kad šis objektas tebėra savivaldybės privatizuojamų objektų sąraše.

"Nenaudojami pastatai, ypač dideli, nuolat traukia pašalinių asmenų dėmesį. Pastatą reguliariai tikrina saugos įmonės darbuotojas, esant pažeidimams jis yra sandarinamas", – kalbėjo D.Valiukas.

Anot jo, paskutinė skelbta kaina – 700,7 tūkst. eurų. "Paskelbus aukcioną buvome sulaukę interesantų, kurie domėjosi objektu, tačiau aukcione jis nebuvo nupirktas net ir už pradinę kainą. Neturime žinių, kuriai verslo sričiai atstovavo susidomėję asmenys", – sakė savivaldybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Mano šule. Buv 35-vidurinė, vėliaus Vydūno.

NA NA

NA NA  portretas
o sako trūksta darželių , trūksta mokyklų , o landsbergių šeimynos bizniui , stato naujus darželius ir dar primoka ,_______tai kur valstybės ūkiškumas ,tai korupcija ,,,sėkmės politikuoti ,juk Matijošaitis tai vienas ,kuris savo milijonus dalina Kaunui ,o kur kiti milijonieriai , "pralobę "iš lakštų ir dalinimosi ,,,,,,anūkėli kur tu ,ar gali dalintis ,jau milijoną turi ????????

Stase

Stase  portretas
Už keltą kainą sąmoningai, kad nebūtų nupirktą, o paskui nupirks už grašius, o juk trūksta, darželių, kodėl ne?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių