Quantcast

„Amber Food“ perka legendinį Kauno „Metropolį“

  • Teksto dydis:

Restoranų ir nekilnojamojo turto veikla užsiimančios „Amber Food“ grupės antrinė įmonė „Laisvės investicijos“ įsigijo legendinį Kauno pastatą – „Metropolio“ viešbutį Laisvės alėjoje.

Naujieji pastato savininkai šioje Kauno erdvėje nėra naujokai – prieš pat Europos krepšinio čempionatą 2011 m. čia atsidarė „Amber Food“ priklausanti „Charlie pizza“.

„Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis tikina, kad būtent šio restorano vieta ir lankytojų srautas padėjo geriau perprasti miesto centro specifiką ir įžvelgti verslo plėtros perspektyvų šioje erdvėje.

„Ankstesni šeimininkai buvo numatę viešbučio plėtrą, bet mes kol kas nelinkę skubėti – per 6 veiklos metus įsitikinome, jog potencialo augimui čia apstu, vis tik prieš priimdami konkrečius sprendimus, detaliai apsvarstysime visus galimus rekonstrukcijos variantus“, – sako Gediminas Balnis.

„Metropolis“ – ne šiaip pastatas, o savotiškas Kauno istorijos tiltas, jungiantis XIX ir XXI amžiaus miestą.

Pasak jo, jau trečią amžių skaičiuojančio pastato paskirties keisti bet kuriuo atveju neplanuojama. „Tokia vieta ir nuolat augantis žmonių srautas jau patys savaime suponuoja pastato paskirtį – čia ir toliau veiks viešbutis, restoranai. Nuodugniai įvertinus situaciją, telieka pasirinkti tinkamiausią segmentą. Labai svarbu išlaikyti ir istorinį akcentą bei architektūros unikalumą. „Metropolis“ – ne šiaip pastatas, o savotiškas Kauno istorijos tiltas, jungiantis XIX ir XXI amžiaus miestą“, – apie planus kalba „Amber Food“ vadovas.

Kauno Nikolajaus prospekto (dabar – Laisvės alėja) ir Novabazarnaja (dabar – Daukanto gatvė) sankryžoje 1899 m. pagal architekto Nikolajaus Andrejevo projektą iškilusiame statinyje šeimininkavo Izidorius ir Rachelė Volkovyskiai, dėl to būsimasis „Metropolis“ buvo vadinamas Volkovyskių namu. Pirmame aukšte gyveno šeimininkai, veikė restoranas, bufetas ir biliardo kambarys, pusrūsyje buvo įrengta virtuvė, maisto bei vyno sandėliai, o antrame aukšte savo paslaugas teikė viešbutis. Kadangi buvo įrengti net 27 kambariai, viešbutis buvo vienas iš dviejų to meto Kaune atitinkančių pirmąją kategoriją.

1922 m. pastatą įsigijo Lietuvos užsienio reikalų ministerija, ir „Metropolis“ tapo „Lietuvos“ viešbučiu, tačiau kauniečių bei Laikinosios sostinės svečių sąmonėje išliko tiek senasis pavadinimas, tiek senoji dvasia – restoranas tapo nuolatine susitikimų ir švenčių, Naujųjų metų sutikimo vieta. Grojant italų muzikantų orkestrui, čia  buvo galima sutikti beveik visą Vytauto Didžiojo universiteto profesūrą, karininkus, politikus, menininkus, aktorius, įskaitant tokias asmenybes, kaip Kazys Binkis ar Kipras Petrauskas, Vincas Krėvė ar Levas Karsavinas, Balys Sruoga ar Vincas Mykolaitis-Putinas. Čia veikiančiame viešbutyje japonų diplomatas Chijunė Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais, uždarius Japonijos konsulatą, toliau išdavinėjo gyvybės vizas žydų tautybės žmonėms, taip tūkstančius gelbėdamas nuo mirties.


Šiame straipsnyje: Amber foodmetropolispirkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Užpelkis žmones moliais vadina ir dedasi kulturingas. Bet tiems, kas jam tiek pliusų pridėjo (tikriausiai žalias jaunimėlis arba nusenę komunistėliai) noriu primint, kad tais laikais mandariną ar apelsiną pamatydavai tik prieš naujuosius metus ir, kad jį gaut eilėje pora valandų turėdavai atstovėt, jei kavos norėdavai nusipirkt, tai būtinai prie jos turėdavai pirkti kokią nusususią vištą ar dar ką nors ką įdėdavo į vadinamą "paketą", majonezas, žirneliai buvo didžiausias deficitas iš po stalo. O jei norėjai nusipirkti mašiną, televizorių, baldus, šaldytuvą- turėjai pareiškimą rašyti darbovietės profsąjungai ir laukti, laukti kol tau paskirs, būdavo, kad ir per 30metų nepaskirdavo žiguliuką nusipirkt. Na o jei būtum tais laikais įsigijęs spausdinimo mašinėlę, tai kalėjimas. o dabar kompiuteriai...pirk ką nori, važiuok kur nori...Tiesa, anais laikais manęs į užpelkio išgirtą restoraną neįleido vien dėl to, kad su džinsais buvau...

Kaunietis

Kaunietis portretas
Einu savo gimtojo Kauno gatvėmis ir džiaugiasi širdis-atgija, tvarkomi seni parkai, nuostabu eiti atjaunėjusiu-išgražėjusiu Vytauto prospektu, tvarkomos kitos šalia esančios gatvės, gražėja senoji Laisvės Aleja-kiek daug jau restauruotų senovinių pastatų ir dar daugiau uždengta pastoliais-tvarkosi.O iš buvusios valdžios po aštuonių metų girdėjom tik dejones, kad nėra pinigų ir kad su namų savininkais neina susitarti, turėjome tik užrašus, kad tinka byra ant galvos, ir buvo pastatyti du baisūs kičiniai plastikiniai pastatai- šalia Soboro ir Savivaldybės. NESIKNISKIT po dirbančių žmonių "pamatais" ,užsikoncervavę "kompozitoriai" ir "architektai", VISI mato tai, ko jūs su savo sovietiniais "akiniais" nenorite matyti.Projektuokite "auksinius" tualetus. PONE Karaliau, sėkmės.

Is Kauno

Is Kauno portretas
Nesvarbu kas pirko,svarbu kad nesunaikintu to kas yra Kauno istorijos dalis. Manau,kad reiktu bausti uz buvusio Versalio,Metropolio,Tulpes suniokojimus ir daug kitu. Jau labai visi pakile i kova su tuo kas grazu. Kokia dabar muzika,kokios dainos ? Slykstu. Dar niekada Lietuvoje nebuvo tiek kompozitoriu kiek dabar yra. Jei tik pazista natas-tai ir kompozitorius. Kur dingo lietuviska estrada,liaudies dainos,klasika ? O daininkai! Mergos dainuoja papais ,pasiraivymais,pasikereciojimais. Vyrai papu neturi,tai bent pakiloja kojas,padusauja.. Gal reiketu viena karta pseudomena nekisti i TV ekranus. Linkeciau Metropoliui atgimti. O jei ji ipirko Matijosaicio firma,tai tikrai Kaunui skriaudos jis nepadarys. Tikiu juo sventai.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių