Quantcast

Amatų diena – atradimai ir galimybės

Kauno specialiojoje mokykloje praėjęs ketvirtadienis buvo išskirtinis. Čia suvažiavo mokinių iš kelių savivaldybių, kuriuos skirtingų regionų amatininkai mokė savo krašto senovės amatų. Meistrai kartu su daugiau kaip šimtu mokinių žiedė puodynes, pynė iš vytelių, lankstė iš popieriaus, mokėsi verpti rateliu, drožinėti iš medžio.

„Amatų diena“ yra respublikinio neformalaus ugdymo „Augu ir kuriu Lietuvai”, inicijuoto minėtos mokyklos, vienas iš renginių.

„Vaikams labiausiai patiko verpimas, darbas su moliu bei pynimas iš vytelių“, – pasakojo projekto vadovė Kauno specialiosios mokyklos pradinio ugdymo pedagogė Jonesa Drumstienė.

Vienoje nuotraukų matosi, kaip vaikai susikaupę stebi, kaip Vytautas Kalinauskas iš Kalvarijos moko žiesti puodynes, o vėliau patys bando susidraugauti su moliu.

Į amatų pasaulį vaikai buvo panirę net penkias valandas, tačiau, anot J. Drumstienės, kai kurie mokiniai atsiduso, kad laikas labai greitai prabėgo – norėjosi, kad renginys būtų tęsęsis dar ilgiau.

Renginio metu mokiniai susipažino ir su senovės amatais, ir su papročiais bei tradicijomis. Neapsieita ir be muzikinių intarpų. Koncertavo Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblis „Žilvita“. Jo vadovė Laima Morkūnienė vaikus mokė verpti rateliu. 

110 jaunųjų renginio dalyvių sulaukta iš Prienų, Raseinių, Kaišiadorių, Kauno, Kalvarijos. Į projekto renginius iš viso įtraukta apie 390 mokinių. 

„Projekto „Augu ir kuriu Lietuvai“ idėja vykdoma remiantis kelis pastaruosius dešimtmečius aktualia išliekančia jaunų žmonių, išvykstančių į užsienį ir negrįžtančių, problema. Todėl nuo ankstyvos vaikystės būtina skiepyti pagarbą ir meilę gimtam kraštui. Vykdant projektą laikomasi nuostatos, kad norint ugdyti vaiko pilietiškumą reikia pradėti nuo savo krašto pažinimo, tradicijų ir papročių išsaugojimo“, – teigė J. Drumstienė. Jai antrino ir kiti šio renginio organizatoriai: Kamilė Danė, Kristina Baltušienė, Jūratė Margienė, Aurelija Sabaliauskaitė.


Šiame straipsnyje: amataimokiniaipilietiškumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių