Quantcast

„Volfas Engelman“ Aludarių dienos šventėje netrūko ir gero alaus, ir skambios muzikos

  • Teksto dydis:

Liepos 18-ąją švenčiama Tarptautinė aludarių diena šiemet paminėta ir Kaune – seniausiai, net 165 metus, nepertraukiamai Lietuvoje veikiantis bravoras „Volfas Engelman“ miestui padovanojo šventę, kuri nuo šiol tradiciškai bus organizuojama kasmet.

„Kuriame vasarišką tradiciją, dėl kurios kasmet būtent liepos 18-ąją, kuomet minimas ir aludarių globėjo Šv. Arnoldo vardadienis, į Kauną atvyktų žmonės iš visos Lietuvos ir, žinoma, kviečiame, kad ir patys kauniečiai vis aktyviau įsitrauktų į šios šventės tradicijos kūrimą”, – sakė Marius Horbačauskas, šiemetinę aludarių dieną inicijavusios ir surengusios AB „Volfas Engelman“ generalinis direktorius.

Aludariams ir jų globėjui, Šv. Arnoldui, skirta šventė prasidėjo teatralizuota eisena nuo Kauno Rotušės aikštės. Nuo čia iki bravoro simboliškai buvo gabenama alaus statinė, nešami maišai su praeiviams siūlomu paragauti skrudintu miežių salyklu, o apynių derlingumui prišaukti – keliamas triukšmas alaus skardinių pagalba.

Švęsti susirinkusiųjų prie „Volfas Engelman“ laukė visa eilė pramogų ir pažintinė programa apie aludarystės meną: pokalbiai su aludariais, ekskursijos po didįjį bravorą ir, žinoma, mokamos naujų alaus rūšių degustacijos.

Dar vienu simbolišku momentu tapo apynių alėjos, įkurtos prie bravoro, pristatymas ir laistymas. Šioje alėjoje galima buvo pamatyti, nuo ko prasideda alus, kaip atrodo lietuvių išvestos apynių rūšys. Kiek vėliau bravoro aludariai pagerbti apynių vainikais – jiems palinkėta neišblėstančios kūrybos verdant vis naujas alaus rūšis.

Renginio vedėjas Mindaugas Stasiulis visiems papasakojo istorinės asmenybės – Šv. Arnoldo, vėliau tapusio aludarių globėju – legendą ir priminė Lietuvos aludarystės istoriją.

Mindaugas Stasiulis (viduryje) ir Marius Horbačauskas (dešinėje)

„Geras aludaris Lietuvoje visada turėjo garbingą reputaciją. Bėgant šimtmečiams alaus gamyba kėlėsi iš valdovų pilių į šalia besikuriančius miestelius. Visais laikais aludaris buvo reikalingiausios profesijos atstovas – be jo neapsieidavo nei viena bendruomenės šventė”, – pasakojo jis. „Istorija mena ir tai, kad 1853 m. Kaune, Vilijampolėje, pirklys I. B. Volfas pastatė garinėmis mašinomis aprūpintą alaus ir salyklo fabriką, o vėliau susijungė su Frederiko Engelmano bravoru, atidarydamas alaus daryklą „Volfas Engelman“.

Šventės metu netrūko ir muzikos – ispaniškais ritmais kaitino „Sabor Latino“ pasirodymas, o vėliau ilgai lauktas legendinės grupės „Biplan“ koncertas pritraukė dar daugiau klausytojų. Galiausiai visi buvo pakviesti į alaus kompetencijų centrą „Volfas Engelman Studiją“, kur vakaras pratęstas su didžėjaus muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
legendine grupe:))) Cia tik Lietuvoje legendos:)))

Gal ir geras tas alus

Gal ir geras tas alus portretas
Bet kai pasikeite imones pavadinimas tai dar nei vieno butelio nesu nusipirkes sio alaus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių