Quantcast

Vilniečius kvies skaitykla po atviru dangumi

  • Teksto dydis:

Šią vasarą Vilniuje, populiariose, žmonių lankomose vietose – skveruose,  aikštėse – veiks mobili knygų skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“. 

Tai – naujas, unikalus, pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas projektas, kurio metu gegužės-rugpjūčio mėn. lauko skaitykloje kiekvienas miesto gyventojas ar svečias nemokamai galės skaityti naujausią, įvairaus žanro literatūrą specialiai tam pritaikytoje erdvėje.

Vilniuje skaitykla pradės veikti gegužės 24 d. Lukiškių aikštėje. Vėliau kas mėnesį ji keis lokaciją ir kelsis į kitas miestiečių pamėgtas vietas, ir iš viso veiks 100 dienų iki rudens.

„Artėjančio 700 metų jubiliejaus proga Vilnius rengiasi tapti „Pasaulio knygų sostine“. Toks titulas labai tinka daugiataučiam, atviram, draugiškam ir daug veidų turinčiam Vilniui. Mūsų miestas – daugelį amžių skirtingomis kalbomis ir pačių įdomiausių pasakotojų rašyta knyga. Skaityklos po atviru dangumi yra tarsi įžanga į „Pasaulio knygų sostinės“ projektą. Esu tikras, kad vilniečiai ir miesto svečiai pamils šią pramogą, kviečiu visus pasimėgauti vasara ir knyga pirmoje atviroje skaitykloje miesto centre!” – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Skaitykloje planuojama turėti apie 1000 knygų, suskirstytų į temines lentynas, skirtų įvairaus amžiaus ir skonio skaitytojams. Didžiąją dalį knygų skolina pagrindinis projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, naujausių knygų taip pat dovanoja leidyklos „Baltos lankos“, „Alma Litera“, „Sofoklis“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Vaga“, „Tyto alba“. Knygas bus galima skaityti įsitaisius ant patogių sėdmaišių, tačiau knygų išsinešti nebus galimybės. Skaityklos erdvė taip pat bus naudojama įvairiems viešiems miesto renginiams, pavyzdžiui, susitikimams su rašytojais, literatūros, poezijos skaitymams, knygų pristatymams, bus rengiami „šeimadieniai“ ir pan.

Projekto „Vilnius skaito“ idėjos sumanytojai ir organizatoriai – UAB „Gera pramoga“,  praėjusiais metais Vilniaus miestui padovanoję Vilniaus gatvės atidarymo renginį. Projekto „Vilniaus gatvė švenčia“ metu per visą gatvę buvo nutiestas rekordinio ilgio raudonas kilimas. Šiais metais renginių organizavimo agentūra, pasitelkdama partnerius ir rėmėjus, bei globojant Vilniaus miesto savivaldybei, tęsia gražių darbų miestui tradiciją ir dovanoja skaityklą, kurios tikslas – skatinti miestiečius prasmingai leisti laiką skaitant kokybišką literatūrą.

Projekto koordinatorė Jurga Mandrijauskaitė teigia, kad ši idėja jau žinoma pasaulyje ir ne kartą matyta kelionių metu didžiuosiuose pasaulio miestuose.

„Panašūs projektai skatina visuomeninį gyvenimą, populiarina prasmingą laisvalaikį, kuria gerą atmosferą mieste. Pavyzdžiui, Austrijoje ir Vokietijoje panašus projektas „Skaitantis miestas“ (vok. „StadLesen“) užgimęs Lince prieš dešimt metų, vyksta iki šiol, puikiai įsiliedamas į šiuolaikinių didmiesčių panoramą: tai rodo, kad jis reikalingas miestams, o kartu padrąsina imtis tokios iniciatyvos ir mūsų šalyje. Todėl tikimės, kad ši skaitykla ir Vilniuje taps miestiečių pamėgta vieta, o kartu užkrečiančiu pavyzdžiu kalbant tiek apie knygų skaitymą, tiek apie prasmingų idėjų savo mieste įgyvendinimą“, – sako J. Mandrijauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mikas

Mikas portretas
A kai lietus? Gulykla kažkokia aikštėj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių