Quantcast

Unikalios sudėties orkestro misija – tautų draugystė

Po trylikos metų į Kauną sugrįžo ES jaunimo orkestras. Pažaislio muzikos festivalio pakviestas kolektyvas pristatė specialiai Lietuvos publikai atrinktus kūrinius. Kiekvienai šaliai sudaryta programa – vienas, tačiau ne vienintelis šio kolektyvo išskirtinumų.

Bendrauja muzikos kalba

Pažaislio muzikos festivalio gerbėjai jau turėjo progą išgirsti šio unikalaus kolektyvo muzikavimą – orkestras dalyvavo festivalyje 2004-aisiais. Tačiau sugrįžo visiškai kitoks: jo nariai negali būti vyresni nei 26 metų, todėl kolektyvo sudėtis nuolat keičiasi.

Vieninteliame pasaulio orkestre, kurio narius patvirtina parlamentarai (Europos Parlamentas), Lietuvai atstovauja smuikininkė Minadora Šernaitė.

"Mūsų orkestro pagrindinė misija – skatinti tarpusavio supratimą ir bendradarbiavimą tarp skirtingų kultūrų ir tautų. Džiaugiuosi galėdama būti šio kolektyvo dalimi ir per muziką skleisti man svarbias idėjas", – teigė muzikantė.

Orkestro atmosfera itin daugiakultūrė, tačiau, pasak M.Šernaitės, kultūriniai skirtumai orkestrantams netrukdo bendrauti ir suprasti vienas kitą. Anot jos, visus sujungia ir suvienija bendras tikslas – muzika.

Lietuvei antrino ir orkestro dirigentas. "Suprasti muzikai nereikia žodžių, nes muzika – universaliausia pasaulio kalba, – sakė dabartinis kolektyvo vadovas Vasilijus Petrenka, negailėdamas komplimentų kolektyvo muzikantams. – Visi jie itin talentingi, norintys sunkiai dirbti ir tobulėti, tad kartu ieškome geriausių variantų, siekiame savo tikslų, einame pirmyn ir šis mūsų bendras siekis yra svarbesnis už visus skirtumus."

Suprasti muzikai nereikia žodžių, nes muzika – universaliausia pasaulio kalba.

Pagarba vietiniams

"Kiekvienai šaliai ruošiame skirtingą repertuarą, kuris atitiktų tenykštę dvasią. Dažniausiai pagerbiame ir garsiausius šalies, kurioje koncertuojame, kompozitorius", – sakė V.Petrenka. Daugiakultūrę dvasią įkūnija ir jis pats: iš Rusijos kilęs batutos meistras šiuo metu aktyviai dirba Norvegijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Koncerte Kaune, be vieno garsiausių visų laikų danų kompozitoriaus Carlo Nielseno ir suomių romantizmo genijaus Jeano Sibelius kompozicijų, skambėjo ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai.

"M.K.Čiurlionio simfoninę poemą "Miške" paruošėme specialiai Lietuvos publikai", – pasakojo V.Petrenka. Orkestras negali vieno koncerto metu sugroti kūrinių, kurtų kompozitorių iš visų 28 valstybių, tad savo repertuarą taiko prie auditorijos.

"Tai darome ne tam, kad papirktume publiką, tiesiog yra labai daug vietinių kompozitorių, kurie nėra deramai įvertinti ir privalo būti pagerbti. Esu labai didelis M.K.Čiurlionio gerbėjas, tad norėčiau, kad apie šį nuostabų kompozitorių sužinotų kuo daugiau žmonių visame pasaulyje", – tikino dirigentas.

Groti garsiojo tėvynainio kūrinius – nepaprasta patirtis ir M.Šernaitei. "Aš vienintelė savo šalies atstovė šiame orkestre. Kyla neapsakomas pasididžiavimo jausmas, kai girdi, kaip visas orkestras groja M.K.Čiurlionio kūrinius", – sakė ji.

Progą išgirsti ES jaunimo orkestro atliekamas M.K.Čiurlionio kompozicijas turėjo ir Italijos publika Bolzano festivalyje, į kurį iškart po koncerto Lietuvoje išsiruošė orkestras.

Nostalgiška viešnagė

Iš Sankt Peterburgo kilęs V.Petrenka vaikystėje jau buvo lankęsis Kaune, kai su tėvais keliavo po Baltijos šalis. "Dėl šios priežasties kelionė į Lietuvą man sukėlė nostalgiją, – atviravo dirigentas. – "Gera sugrįžti į Kauną po 30 metų ir pamatyti, kaip čia viskas pasikeitę."

Pasak dirigento, orkestras mielai į Lietuvą užsuktų ir dažniau, tačiau kolektyvas per metus surengia tik 6–7 koncertus, tad dar nėra lankęsis visose ES šalyse. Artimiausiuose orkestro planuose – Liuksemburgas ir Malta, kuriuose orkestrantai dar negrojo.

Karališkajam Liverpulio ir Oslo filharmonijos orkestrams taip pat diriguojantis V.Petrenka išskyrė didžiausią skirtumą tarp darbo su pastaraisiais kolektyvais ir ES jaunimo orkestru. Anot jo, privalu laiku pastebėti jaunų muzikantų potencialą ir padaryti viską, kas įmanoma, kad orkestranto meistriškumas kiltų į aukštesnį lygį.

"Dauguma buvusių ES jaunimo orkestro narių dabar groja garsiausiuose pasaulio orkestruose, tad mano darbas yra padėti jiems siekti savo muzikinių tikslų ir man be galo malonu, kad galiu tai daryti", – atviravo pašnekovas.

Vis dėlto, pasak V.Petrenkos, ne mažiau svarbi jo, kaip dirigento, misija – suburti atskirus muzikantus į stiprią komandą. "Neužtenka nusipirkti gerų žaidėjų, reikia komandos, kitaip nieko nebus", – sporto terminais juokavo dirigentas.

Sužavėjo ES idealai

Penktą dešimtį skaičiuojantis ES jaunimo orkestras Tarptautinio Didžiosios Britanijos jaunimo fondo vadovo Lionelio Bryerio ir generalinio sekretoriaus Joyo Bryerio iniciatyva buvo įkurtas kaip priemonė reprezentuoti europietiškojo bendradarbiavimo idealą ir skatinti socialinį tarpusavio supratimą bei taiką tarp visų Europos tautų.

Šis europietiškasis idealas imponuoja ir V.Petrenkai. "Orkestras puikiai iliustruoja visų ES narių bendrą darbą ir kiekvienos narės įsitraukimą. Šiandien ES kyla tiek daug grėsmių ir jos neišnyks, jei nepradėsime bendradarbiauti vieni su kitais ir galvoti apie bendrą ateitį. Deja, šiuo metu visi galvoja tik apie savo ateitį", – pastebėjo jis.


Šiame straipsnyje: ES jaunimo orkestrasmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Kaunui uztenka ir treikausko invalidu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių