Quantcast

Trys spektakliai, trys dramos

  • Teksto dydis:

Kovo 1–3 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre svečiuosis trys Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliai, reprezentuojantys skirtingas teatro repertuaro kryptis.

Amžinos vertybės

Vilniečiai parodys vieną populiariausių LNDT pastatymų – Jono Vaitkaus pagal Kazio Binkio pjesę sukurtą "Atžalyną", naujausią LNDT premjerą – Ingmaro Bergmano "Intymius pokalbius", režisuotus Vytauto Rumšo, ir prieš metus Birutės Mar pagal jos tėvų, Sibiro tremtinių, prisiminimus sukurtą monospektaklį "Ledo vaikai".

1938 m. parašyto "Atžalyno" centre – be kaltės apkaltintas jaunuolis. Net ir niekinamas jis neatsižada vertybių, nesiliauja tikėjęs gyvenimu ir kitais žmonėmis. Tai įtaigi drama, alsuojanti tarpukario Lietuvos optimizmu ir noru aukotis – vertybėmis, kurių labai trūksta šiandien. Entuziazmu trykštančios kūrybinės komandos interpretuotas "Atžalynas" – puiki galimybė iš naujo atrasti klasikinę Lietuvos dramaturgiją. Režisieriaus J.Vaitkaus žodžiais, šis kūrinys gali tapti pavasariniu lietumi šiandienos teatre – nusigręžusiame nuo pamatinių vertybių, linkstančiame į destrukciją ir neigimą.

"Šiandien Lietuvoje kaltinama ideologiškai, kryptingai, sąmoningai. "Atžalyne" apkaltinamas žmogus be jokio pagrindo, daugiau iš žmogiškų paskatų, dėl to, kad jis žemesnės klasės, ne toks turtingas. Ant jo pilamas visas brudas, iš anksto nusistačius, kad iš batsiuvio sūnaus negali išeiti doras žmogus", – sakė J.Vaitkus.

Režisierius vaidinti spektaklyje pakvietė ne tik patyrusius aktorius (Gediminą Sederevičių, Viktoriją Kuodytę, Povilą Budrį, Saulių Balandį, Vytautą Anužį, Arūną Sakalauską, Džiugą Siaurusaitį, Dalią Michelevičiūtę), bet ir savo vadovaujamo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos kurso studentus.

Meilė ir kaltė

"Intymūs pokalbiai" – tai spektaklis, pagal kino ir teatro režisieriaus, scenaristo I.Bergmano romaną, kurį jis rašė remdamasis motinos dienoraščiais, ir jame negailestingai interpretuoja tėvų istoriją, į juos žvelgdamas atviru tiriančiojo žvilgsniu, nepalikdamas vietos idealizacijai.

Nelaimingai ištekėjusi Ana dėdei Jokūbui, savo religiniam vadovui, prisipažįsta padariusi vieną iš didžiųjų nuodėmių: ji pamilo teologijos studentą ir buvo neištikima savo vyrui. Tikėjimo sergėtojas pasirinkimo nepalieka – Ana turinti tuoj pat pasakyti vyrui apie neištikimybę ir nutraukti santykius su meilužiu, nesvarbu, kad myli jį besąlygiškai.

"Intymių pokalbių" režisieriaus teigimu, šiame spektaklyje – svarbi išpažintis, kuri suteikia palengvėjimą, prašviesina žmogų. "Visai nesvarbu, tu krikščionis ar ne. Išpažintis bendrąja prasme. Prašviesėja žmogaus vidus. Norime, kad tą šviesą pajustų ir žiūrovai", – sako V.Rumšas. Pirmą kartą perskaitęs I.Bergmano romaną "Intymūs pokalbiai" jis buvęs psichologiškai priblokštas. "Tuomet dar negalvojau apie spektaklį, tačiau šiame kūrinyje atpažįstama visa aplinka, jame nėra jokio melo. Kalbant apie kai kuriuos lietuvių autorius, net ir pripažintus, kartais netikiu jų tekstais, o skaitant I.Bergmaną kiekvienas sakinys yra tikras, įtikinantis", – sakė režisierius.

Pagrindinį meilės išsiilgusios Anos vaidmenį kurianti aktorė Adrija Čepaitė įsitikinusi: santykių temos susijusios su kiekvienu, tad spektaklis turėtų būti įdomus įvairiems žiūrovams, jame netrūksta gelmės ir amžinųjų tiesų.

Spektaklyje jos dėdę, išpažintį apie neištikimybę išklausiusį kunigą vaidins aktorius Ramutis Rimeikis, jo žmoną Mariją – Ramunė Skardžiūnaitė, Anos vyrą Henriką įkūnys Remigijus Bučius, o mamą Katrin – Dalia Storyk.

Atkurta istorija

Spektaklyje "Ledo vaikai" žiūrovai išgirs asmenišką pasakojimą, kuriame autentiški faktai susipina su šiuolaikinio žmogaus refleksijomis apie sunkiai suvokiamus mūsų tėvų ir senelių išgyvenimus. Kurdama pjesę B.Mar rėmėsi ne tik tėvų atsiminimais, bet ir skaitytomis knygomis, spektaklyje yra daug ištraukų iš Dalios Grinkevičiūtės knygos "Lietuviai prie Laptevų jūros".

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
pritariu

R...

R... portretas
Būtinai reikės pamatyti tuos spektaklius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių