Quantcast

Teatro iš Kanados lauktuvės – komedija

Į Lietuvą liepos 6–17 d. pirmą kartą atvyksta Toronto (Kanada) teatro studija "Žalios lankos". Lankydamasi Kaune ji pristatys populiarią komediją "Viešnia be suknelės".

Su Kanados lietuvių teatru turiu ilgametę bendradarbiavimo patirtį nuo to laiko, kai Kanados teatrui "Aukuras" vadovavo šiuo metu jau amžinybėn išėjusi garsi aktorė, vadovė ir režisierė Elena Dauguvietytė-Kudabienė (Lietuvos teatro pradininko Boriso Dauguviečio dukra).

Kūrybinių interesų siejami su Hamiltono "Aukuro" ir Toronto "Aitvaro" teatrais ne kartą plačiai gastroliavome Kanadoje, JAV ir Lietuvoje. Šiandien Kanados teatro tradicijas tęsia jaunesnioji karta, pasivadinusi teatro studija "Žalios lankos".

Lietuvoje trupė suvaidins prancūzų dramaturgo Marco Camoletti (1923–2003) šeimyninę prancūzišką komediją "Viešnia be suknelės". Ši pjesė skirta tiems žiūrovams, kurie ieško geriausios satyros su geru humoro užtaisu.

"Viešnia be suknelės" – tai prancūziško stiliaus situacijų komedija. Prancūziškieji komedijos elementai – apgaulė, apsimetimas, linksmybes, tarpusavio santykiai, pikantiškos detalės, komiškos situacijos, įsimylėjėliai ir meilužės. Prancūzų komedijos garsėja subtilesniu, žaismingesniu humoru, jos turi savotiško žavesio net ir tuo atveju, jeigu sudarytos iš daugybę kartų matytų štampų.

"Viešnia be suknelės" atskleidžia šiuolaikinės prancūzų visuomenės nuotaikas, prancūzišką mąstymą ir iki šoko provokuojančius šeimos santykius su kebliomis daugiakampėmis meilės situacijomis. Spektaklis prasideda nuo to, kai spektaklio herojus Bernardas, pavargęs nuo šeimyninių santykių, nusprendžia savo namuose atšvęsti gražuolės meilužės Siuzetos gimtadienį, o tuo metu žmoną išsiųsti pas uošvę. Žmona Žaklina pradeda ruoštis aplankyti savo mamą, o jos vietą namuose turi pakeisti žavingoji Siuzeta. Tačiau Žaklina netikėtai atideda kelionę ir situacija smarkiai pasikeičia.

Neplanuotai atvyksta senas Bernardo draugas Robertas ir vakarėlis galutinai žlunga. Situaciją dar labiau įkaitina namuose pasirodžiusi virėja Siuzeta, o tuomet Bernardas nusprendžia savo meilužę Siuzetą pristatyti kaip Roberto meilužę, nežinodamas, kad Robertas yra jo žmonos Žaklinos meilužis.

Šveicarijoje gimęs italų kilmės dramaturgas M.Camoletti (1923–2003), pelnęs aukščiausią Prancūzijos valstybinį apdovanojimą, dar būdamas gyvas tapo šiuolaikinio prancūzų teatro legenda. Tai vienas ryškiausių XX a. antrosios pusės prancūzų humoristinių pjesių kūrėjų. Spektakliai, pastatyti pagal jo pjeses, pasiekė ne vieną rekordą įvairiose pasaulio scenose. Šiuolaikinė pjesė "Viešnia be suknelės" buvo daug kartų statyta ne tik Prancūzijoje, bet ir kitose šalyse.

M.Camoletti tituluojamas Moliere'o šalininku, yra patekęs į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, nes vien tik Paryžiuje pagal jo pjeses spektakliai buvo rodyti daugiau kaip 20 tūkst. kartų.


Kas? Kanados lietuvių teatro spektaklis "Viešnia be suknelės" (lietuvių kalba).

Kur? Kauno lėlių teatre.

Kada? liepos 7 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių